Η ΤτΕ «αδειάζει» τον Τσίπρα για το πλεόνασμα

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΤτΕ «αδειάζει» τον Τσίπρα για το πλεόνασμα

Στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί τους λογαριασμούς του, κρύβεται το μυστικό για το μικρό θαύμα που συνετελέσθη στον Προϋπολογισμό με αποτέλεσμα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το πρωτογενές έλλειμμα του 2015 να μετατραπεί σε μικρό πλεόνασμα (0,25% του ΑΕΠ). Το επίτευγμα μοιάζει ακατόρθωτο αν ληφθεί υπόψιν ότι τη χρονιά που μας πέρασε τόσο τα έσοδα του Προϋπολογισμού σημείωσαν κάμψη σε σχέση με το 2014, όσο και στις δαπάνες καταγράφηκε υπέρβαση.

Τη μαγική εικόνα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Βουλή αιφνιδιάζοντας τους πάντες απομυθοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Η ΤτΕ παρακολουθεί και αυτή την εκτέλεση του Προϋπολογισμού καταγράφοντας ίσως με τον πιο αξιοπιστο τρόπο την πορεία του, καθώς ελέγχει τη ροή του χρήματος. Ελέγχοντας την κίνηση των λογαριασμών του Δημοσίου, δηλαδή πόσα χρημάτα αυτό εισπράτει και πόσα δαπανά για να καλύψει τις υποχρεώσεις του, παρουσιάζει την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών.

Ετσι λοιπόν το ταμείο του Δημοσίου το 2015 όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΤτΕ έκλεισε με πλεόνασμα χάρη στα χρήματα που εισέπραξε το Δημόσιο από το τρίτο Μνημόνιο προκειμένου να δημιουργήσει εκ νέου ταμειακό του απόθεμα (μαξιλάρι ασφαλείας) το οποίο είχε εξανεμιστεί το καλοκαιρί μετά την πολύμηνη διαπραγμάτευση. Το ποσό αυτό που εμφανίζεται ως «μεταβολή λογαριασμών Δημοσίου στην ΤτΕ», εφθασε το 2015 τα 3,5 δισ.ευρω από 124 εκατ.ευρω που ήταν το 2014. Με τη βοήθεια του ο Κρατικός Προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση κατάφερε να εμφανίσει πρωτογενές πλέονασμα 3,4 δισ.ευρω παρόλο που η υστέρηση στα έσοδα ήταν περίπου 1,5 δισ.ευρω ενω η υπέρβαση των δαπανών έφαθσε τα 600 εκατ.ευρω. Οι επιδόσεις του Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση ξεπέρασαν τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών το οποίο μέχρι το Δεκέμβριο εκτιμούσε ότι το πρωτογενές πλέοναμσα του κρατικού Προϋπολογιμού θα διαμορφωθεί σε 965 εκατ.ευρω.

Βέβαια ο πρωθυπουργός από τη Βουλή αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή το αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού χωρίς τις δαπάνες για τόκους της Γενικής Κυβέρνησης και μάλιστα σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολουθεί η Τρόικα. Ομως τα αποτέλεσμα του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα (Γενική Κυβέρνησης) καθορίζονται από αυτά του στενότερου δημοσίου (της κεντρικής διοίκησης). Οσον αφορά δε στη διαφορετική μεθοδολογία, η παρακολούθηση του Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση από την ΤτΕ δεν ταυτίζεται όντως με εκείνη του Γενικού Λογιστηρίου η οποία γίνεται στη λεγόμενη δημοσιονομική βάση. Ομως τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των δύο αυτών δεν δικαιολογούνται, ενω όσες φορές αυτες έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν συνήθως οφείλονταν σε επιδέξιους λογιστικούς χειρισμούς για τον εξωραϊσμό της δημοσιονομικής κατάστασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider