Εμπόδιο στην αποδοχή των ομολόγων από ΕΚΤ η αξιολόγηση

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπόδιο στην αποδοχή των ομολόγων από ΕΚΤ η αξιολόγηση

Φρενάρει την επαναφορά της εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων απο τις πράξεις αναχρηματόδοτησης της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας το περίφημο waiver, η καθυστέρηση στην έναρξη της αξιολόγησης της οικονομίας.

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να κάνει κατ΄εξαίρεση δεκτά τα ελληνικά ομολόγα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, βάζοντας έτσι σταδιακά στο περιθώριο τον ασύμφορο μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (τον ELA) από τα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Ως μοναδική προυπόθεση τότε είχε τεθεί η ικανοποιητική πρόοδος στη διαδικασία της αξιολόγησης (review) και όχι η ολοκλήρωση της.

Ομως πέντε μέρες πριν να εκπνεύσει ο Ιανουαριος η διαδικασία της αξιολόγησης δεν έχει καν ξεκινήσει ενω αβέβαιη ακόμη παραμένει και η ημερομηνία έλευσης των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Klaus Regling στη χθεσινή του συνέντευξη στην Figaro κατέφυγε στην ασάφεια για να προσδιορίσει το χρόνο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης παραπέμποντας στο Πάσχα. Χωρίς όμως να προσδιορίσει αν εννοεί των Καθολικών ή των Ορθοδόξων τα οποία έχουν φέτος χρονική απόσταση δύο μηνών μεταξύ τους.

Τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσινγκτον επικρατεί προβληματισμός για τον ρυθμό με τον οποίο προχωρά η προδικασία της αξιολόγησης. Η μη αποστολή ποσοστικοποιημένων στοιχείων στους θεσμούς φαίνεται να αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο για την επεξεργασία των στοιχείων που έχει αποστείλει η Ελληνική Κυβένρηση. Αυτό επικαλούνται ανεπισήμως και οι εκπρόσωποι των δανειστών για να δικαιολογήσουν την μη έλευση της Τετραμερούς στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του Αυγούστου προέβλεπε ότι η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Πλέον όμως το χρονοδιάγραμμα αυτό φαίνεται να έχει ανατραπεί.

Επιπροσθέτως κυρίως στις Βρυξέλλες διαμορφώνεται ένα κλίμα αυστηρότητας έναντι της Κυβέρνησης από την οποία θα ζητήσουν να ικανοποίησει το 100% των προαπαιτούμενων για να κλείσει η διαπραγμάτευση σε αντίθεση με ότι συνέβη το φθινόπωρο. Συνεπώς, μία πιο απαιτητική διαδικασία θα είναι πιο δύσκολο να προχωρήσει με ρυθμό που θα ικανοποιούσε τους θεσμούς.

Τα μηνύματα αυτά έχουν φθάσει και στη Φρανκφούρτη όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Υπό το φως των νέων αυτών δεδομένων η ΕΚΤ εμφανίζεται πιο επιφυλακτική πλέον για το χρόνο άρσης του waiver. Συνακόλουθα η «ανάσα» που ήλπιζαν να πάρουν οι ελληνικές τράπεζες με την σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα και στη φθηνότερη ρευστότητα που προσφέρει η ΕΚΤ, μάλλον θα καθυστέρησει.

Η ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες από τον Εκακτο Μηχανισμό Ρευστότητας προσφέρεται με επιτόκιο έως και 1,5% υψηλότερο επιβαρύνοντας σημαντικά το κόστος λειτουργίας και την προοπτική επανόδου στην κερδοφορία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider