Μεταξεταστέα η κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεταξεταστέα η κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις

Μεταξεταστέα στις μεταρρυθμίσεις βγαίνει η ελληνική κυβέρνηση στο Νταβός.

Το μήνυμα που εισέπραξε ο πρωθυπουργός στις επαφές που είχε στο Νταβός στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ήταν ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε πιο βαθειές μεταρρυθμίσεις τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στη δημόσια διοίκηση προκειμένου να «ξεκλειδώσει» την ελάφρυνση του χρέους.

Πίσω από τα χαμόγελα κρύβεται η σκλήρυνση της στάσης των δανειστών έναντι της Κυβέρνησης στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Δεν είναι τυχαίο ότι χθές το βράδυ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας οι εκπρόσωποι της Τρόικας ζήτησαν μειώσεις ακόμη και των κύριων συντάξεων εκτιμώντας ότι το ποσοστό αναπλήρωσης πρέπει να μειωθεί κάτω από το 65% του μέσου συντάξιμου μισθού.

Τόσο στη συνάντηση με την C. Lagarde όσο και με αυτή που είχε νωρίτερα χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ J. Lew, έγινε σαφές ότι για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα γενναίο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Σε αντάλλαγμα τόσο το Ταμείο όσο και οι ΗΠΑ θα ασκήσουν κάθε δυνατή επιρροή στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία, για να προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η ελάφρυνση του χρέους.

Ομως για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει προηγούμενως η Κυβένρηση να περάσει τον κάβο του Ασφαλιστικού, κάτι που όπως φαίνεται πλέον και από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, θα απαιτήσει ιδιαίτερη προσπάθεια και θυσίες.

Η επιείκια που έδειξαν το φθινόπωρο οι δανειστές προς την Κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης του προγράμματος, γίνεται πλέον σαφές ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί στην παρούσα αξιολόγηση.

Το μήνυμα αυτό σύμφωνα με πληροφορίες είχαν μεταφέρει και στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη στη διάρκεια των τελευταίων Eurogroup. Ωστόσο στελέχη των θεσμών αμφιβάλλουν κατά πόσο το μήνυμα αυτό έφθασε και στα υπόλοιπα μέλη της Κυβέρνησης.

Ετσι τόσο η πλευρά της Ε.Ε δια του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας W. Schaeuble, όσο και αυτή του ΔΝΤ, φρόντισαν στο Νταβός το μήνυμα αυτό να το λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η αλλαγή αυτή της στάσης των θεσμών έναντι της Κυβέρνησης την εγκλωβίζει στην λογική της "πιστής εφαρμογής του Μνημονίου" αποστερώντας της τα περιθώρια ελιγμών, όπως για παράδειγμα την εξαγγελία για το παράλληλο πρόγραμμα. Ιδιαίτερα δε στο Ασφαλιστικό όπου ο λογαριασμός είναι δύσκολο να βγεί χωρίς νέες περικοπές αν η Κυβέρνηση υπαναχωρήσει στις πιέσεις που ασκούνται από αγροτές και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ηδη χθες έγινε η πρώτη κρούση απο τους δανειστές προτείνοντας το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης να περιοριστεί στο 55%.

Οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες καθώς τα επιτελεία του ΔΝΤ και της Ευρωπαικής Επιτροπής ολοκληρώνουν την ποσοτική αποτίμηση των προτάσεων που έχει στείλει η Κυβέρνηση και προετοιμάζουν το έδαφος για την αποστολή των επικεφαλής της Τετραμερούς στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider