Στην τελική ευθεία η δεύτερη αξιολόγηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία η δεύτερη αξιολόγηση

Στην τελική ευθεία εισέρχεται σήμερα Τρίτη η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει νέο γύρο συζητήσεων με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) με στόχο να τεθούν έως την Πρωτομαγιά οι βάσεις για τεχνική συμφωνία.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων ξεκινά στις 5 το απόγευμα με το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και στις 7 οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με το ζήτημα του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, της λεγόμενης Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.

Στο θέμα της αγοράς ενέργειας το κεντρικό ζήτημα είναι η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το φθινόπωρο, αλλά κυρίως η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων εάν οι λιγνιτικές δεν προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών. Η κυβέρνηση δεσμεύεται στις συζητήσεις αυτές από την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τον λιγνίτη και την έρευνα που άρχισε τον Φεβρουάριο στη ΔΕΗ η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ.

Για το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει του θεσμούς για την κατάρτιση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της Εταιρείας Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), αλλά και για την απόφαση που έλαβε πρόσφατα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) για τη μεταφορά εταιρειών του Δημοσίου στην ΕΔΗΣ.

Στις συμμετοχές του Δημοσίου που θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται το 34% του ΔΕΣΦΑ, το 25% του Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, η ΛΑΡΚΟ, η Διώρυγα της Κορίνθου, η ΓΑΙΑΟΣΕ, ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ελληνικές Αλυκές, κ.α..

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει το Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ και το αντίστοιχο Μνημόνιο Κατανόησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΜoU) και θα διαπραγματευθεί επί των συγκεκριμένων κειμένων με τους δανειστές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Lamda - Ελληνικό: «Ψηλώνει» ο Riviera Tower, διεθνές ενδιαφέρον για τα οικιστικά - Η τελευταία «φουρνιά» deals

Η πικρή αλήθεια για το μελομακάρονο

Με περιθώριο ανόδου έως 23% μπαίνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας στο 2026

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider