Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβρη εκτός και εάν παρουσιαστούν ενδείξεις για σημαντική επιδείνωση της οικονομίας, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Πέτερ Κάζιμιρ.
Όπως ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακίας, με το επιτόκιο καταθέσεων να διατηρείται στο 2% την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ βρίσκεται σε «άνετη θέση» να παρακολουθήσει την αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από το εμπόριο. Σχετικά με την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, τόνισε ότι πρόκειται για «ευπρόσδεκτα νέα», ωστόσο δεν σημαίνει ότι όλα ξεκαθάρισαν και είναι πλέον ρόδινα για την οικονομία της Ευρωζώνης.
«Δεν περιμένω κάτι σημαντκό να συμβεί που θα μας αναγκάσει να δράσουμε ήδη από τον Σεπτέμβριο. Θα χρειαστούν σημαντικά σημάδια κατάρρευσης της αγοράς εργασίας για να κινηθούμε», έγραψε σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβακίας.
Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η ΕΚΤ δεν «ασχολείται με το να δεσμεύεται εκ των προτέρων για μελλοντικές πορείες επιτοκίων καθώς αυτό θα ήταν μια ανόητη υπόθεση σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον».
Ο Κάζιμιρ υποστήριξε ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή που κυμαίνεται γύρω στο 2% τους τελευταίους μήνες είναι «σίγουρα καθησυχαστική», ωστόσο δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό.
«Οι κίνδυνοι για άνοδο του πληθωρισμού επιμένουν και απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση. Θα μπορούσαν να προέλθουν από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, για παράδειγμα, εάν επανεμφανιστούν σημεία συμφόρησης», υπογράμμισε.
Σε αντίστοιχο τόνο κινήθηκε και ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας Μάρτινς Καζάκς, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια προς το παρόν, ενώ ο Γερμανός Γιοακίμ Νάγκελ και ο Φινλανδός Όλι Ρεν τόνισαν και οι δύο το όφελος της λήψης επιπλέον χρόνου. Ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό προειδοποίησε ότι είναι «σημαντικό να παραμείνουμε ανοιχτοί σχετικά με τις μελλοντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής».