Οι χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι και πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλα καλοκαίρια όπως εκείνο του 2021 ή του 2022 ευνοούν τις μετακινήσεις των Ελλήνων παραθεριστών αλλά και του εισερχόμενου τουρισμού. Καθώς βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού, η μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης είναι κατά 20 περίπου λεπτά χαμηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ενώ μόνο στις Κυκλάδες η τιμή έχει ξεπεράσει ελαφρώς τα 2 ευρώ το λίτρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,748 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,563 ευρώ το λίτρο ενώ η αγορά αναμένει περαιτέρω πτώση στην τιμή της βενζίνης μέσα στην εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στην ακρίβεια των καυσίμων και ενώ η αγορά εξακολουθεί να θέτει θέμα μείωσης των φόρων και δασμών οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 55% της τελικής τιμής στην αντλία, οι κινήσεις του Brent διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών καθώς η Ελλάδα εισάγει σχεδόν όλο το πετρέλαιο που καταναλώνει.
Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν πτωτικές τάσεις και την Τρίτη έπεσαν κάτω από τα 69 δολάρια το λίτρο λόγω ανησυχιών ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των κύριων καταναλωτών αργού πετρελαίου, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα περιορίσει την αύξηση της ζήτησης καυσίμων μειώνοντας την οικονομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της τράπεζας MUFG, Soojin Kim, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν καθώς αυξάνεται η επείγουσα ανάγκη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων τους.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ορίσει προθεσμία την 1η Αυγούστου για τις χώρες να εξασφαλίσουν εμπορικές συμφωνίες. Η ΕΕ διερευνά ένα ευρύτερο σύνολο πιθανών αντιμέτρων κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι προοπτικές για μια αποδεκτή εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον εξασθενούν, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ. Από την άλλη, όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει να επιβάλουν δασμούς 30% στις εισαγωγές της ΕΕ εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Το ασθενέστερο δολάριο έχει περιορίσει ορισμένες απώλειες για το αργό πετρέλαιο, καθώς οι αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα πληρώνουν σχετικά λιγότερα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και ο αναλυτής αγοράς της IG, Tony Sycamore, ο οποίος σε σημείωμά του αναφέρει ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει «καθώς οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο αντιστάθμισαν την υποστήριξη από ένα πιο μαλακό (δολάριο ΗΠΑ). Ομοίως, τα ισχυρότερα περιθώρια κέρδους των αποσταγμάτων λόγω των χαμηλών αποθεμάτων υποστηρίζουν επίσης τις τιμές του αργού πετρελαίου.
«Η πτώση θα μπορούσε να είχε δώσει μεγαλύτερη δυναμική αν δεν υπήρχε η συνεχιζόμενη απόδοση των αποσταγμάτων, η οποία συνεχίζει να υποβοηθείται από τα χαμηλά αποθέματα», επισημαίνει σε σημείωμα ο αναλυτής της PVM Oil, John Evans.
Το ρευστό γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον οδηγούν οργανισμούς και αναλυτές σε συνεχείς αναθεωρήσεις όσον αφορά στην πορεία της ζήτησης αλλά και των τιμών, γεγονός που καθιστά δύσκολες τις προβλέψεις ακόμη και βραχυπρόθεσμα.
Μια βασική διαφορά στις προβλέψεις για τη ζήτηση αργού πετρελαίου μεταξύ του τρέχοντος έτους και του 2024 είναι ότι τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί στις προσδοκίες τους για ανάπτυξη.
Ενώ ο ΟΠΕΚ+ υποστηρίζει στις ανακοινώσεις του ότι η ισχυρή ζήτηση και η σφιχτή αγορά δικαιολογούν την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, τα στοιχεία στη μηνιαία έκθεσή τους είναι πιο «φειδωλά».
Η έκθεση του ΟΠΕΚ του Ιουλίου είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξη, προβλέποντας ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,29 εκατομμύρια bpd το 2025, με 1,16 εκατομμύρια bpd να προέρχονται από χώρες εκτός των ανεπτυγμένων οικονομιών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για τον IEA, ο οποίος προέβλεψε στη μηνιαία έκθεσή του Ιουλίου ότι η παγκόσμια ζήτηση αργού πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2025, καταγράφοντας το βραδύτερο ρυθμό από το 2009.
Οι πρόσφατες εκτιμήσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με πέρυσι, όταν ο ΟΠΕΚ ειδικότερα ήταν εξαιρετικά αισιόδοξος στις προβλέψεις του για τη ζήτηση, ακόμη και όταν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Ασία μειώνονταν.
Υπάρχει, φυσικά, διαφορά μεταξύ των προβλέψεων ζήτησης και των εισαγωγών, αλλά το επίπεδο των εισαγωγών μέσω θαλάσσης είναι ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές του αργού πετρελαίου, δεδομένου ότι αυτή η αγορά, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας ημερήσιας ζήτησης πετρελαίου, καθορίζει τις παγκόσμιες τιμές.