Με τον πιο αργό ρυθμό από το 2009 εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι θα αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, εξαιρουμένης της πανδημίας του κορονοϊού, εν μέσω των πρώτων ενδείξεων ότι οι δασμοί των ΗΠΑ επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα.
Ο συμβουλευτικός οργανισμός για την ενέργεια, αναμένει αύξηση της κατανάλωσης μόλις κατά 700.000 βαρέλια ανά ημέρα. Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτή θα είναι η μικρότερη άνοδος ετήσιας ζήτησης από την εποχή μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με εξαίρεση το 2020 όταν η ζήτηση συρρικνώθηκε κατά 8,7 βαρέλια ανά ημέρα καθώς οι κυβερνήσεις «έκλεισαν» ορισμένους τομείς της οικονομίας προκειμένου να περιορίσουν την διασπορά του Covid-19.
Παρ' όλο που η επιβράδυνση της ανάπτυξης τους τελευταίους τρεις μήνες «σχετίζεται εν μέρει με τις καιρικές συνθήκες», ο IEA σημειώνει στα αίτια και τον αντίκτυπο της οικονομικής αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από τους αιφνιδιαστικούς δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε πολλούς εμπορικούς εταίρους.
«Ενδεχομένως να είναι πρόωρο να αποδώσουμε αυτή την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις δυσμενείς επιπτώσεις των δασμών που εκδηλώνονται στην πραγματική οικονομία, ωστόσο οι μεγαλύτερες τριμηνιαίες συρρικνώσεις σημειώθηκαν σε χώρες που βρέθηκαν στο στόχαστρο της αναταραχής των δασμών», υπογραμμίζει η έκθεση.
Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα και το Μεξικό, όπου η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 160.000, 80.000, 70.000 και 40.000 βαρέλια ανά ημέρα αντίστοιχα. Στις ΗΠΑ, η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε κατά 60.000 βαρέλια ανά ημέρα, ενώ η Ευρώπη και οι αναδυόμενες αγορές εκτός Ασίας αποδείχθηκαν «πιο ανθεκτικές».