Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Κίνα τη Δευτέρα, με την δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου να εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με το αδύναμο καταναλωτικό κλίμα και την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους (Loan Prime Rate - LPR) διατηρείται στο 3%, ενώ το πενταετές LPR – που χρησιμοποιείται ευρέως στην τιμολόγηση στεγαστικών δανείων – παραμένει στο 3,5%
Η απόφαση έρχεται μετά την άνοδο 5,2% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, από άλμα 5,4% στο πρώτο τρίμηνο. Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο επιβραδύνθηκε στο 4,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με το +6,4% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Ο Φρέντερικ Νόιμαν, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην HSBC, δεν βλέπει μεγάλη ανάγκη για την PBOC να μειώσει τα επιτόκια, δεδομένου ότι η αύξηση του ΑΕΠ ήταν πάνω από τον στόχο.
«Επιπλέον, με τα επιτόκια ήδη σχετικά χαμηλά, η περαιτέρω χαλάρωση μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική στην αύξηση της ζήτησης από τα δημοσιονομικά μέτρα», πρόσθεσε σύμφωνα με το CNBC. Ωστόσο, θα μπορούσε να περικόψει το κόστος δανεισμού λόγω των παρατεταμένων αντιπληθωριστικών πιέσεων, με αναλυτές της Nomura να προειδοποιούν πως εάν οι τρέχοντες οικονομικοί δείκτες διατηρηθούν, τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη θα μπορούσαν να «επιδεινωθούν ορατά» κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η ζήτηση θα μπορούσε να αποδυναμωθεί πολύ σε πολλά μέτωπα, προσθέτοντας ότι οι τιμές των assets θα δεχθούν νέες πιέσεις και τα επιτόκια θα μπορούσαν να μετριαστούν περαιτέρω. Ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι το Πεκίνο «πολύ πιθανόν να βιαστεί να εφαρμόσει έναν νέο γύρο υποστηρικτικών μέτρων κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του β' μισού του 2025».
Η Nomura ανέφερε ότι η χώρα αντιμετωπίζει «πτώση της ζήτησης», λόγω παραγόντων όπως η επιβράδυνση των εξαγωγών που προκύπτει από τους δασμούς των ΗΠΑ και η μείωση των πωλήσεων στον κρίσιμο τομέα των ακινήτων. «Εν μέσω αυτών των αρνητικών παραγόντων, η δημοσιονομική κατάσταση στις περισσότερες πόλεις θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω. Αναμένουμε ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 4,0% σε ετήσια βάση στο δεύτερο εξάμηνο από περίπου 5,1% στο πρώτο εξάμηνο» κατέληξαν.