Kλιμακώνει τη στάση του στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ο Ντόναλντ Τραμπ, πιέζοντας για έναν ελάχιστο δασμό 15 έως 20% σε οποιαδήποτε συμφωνία για εισαγωγές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με 3 πηγές των Financial Times.
Η σκληρή στάση του Αμερικανού προέδρου έχει στόχο να δοκιμάσει τα όρια ανοχής της ΕΕ, έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων για ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα διατηρούσε έναν βασικό δασμό 10% στα περισσότερα προϊόντα.
Παράλληλα, ο Τραμπ δεν άλλαξε θέση ούτε μετά την τελευταία προσφορά της ΕΕ για μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα, και θα ήταν ικανοποιημένος αν διατηρούνταν οι δασμοί στον τομέα στο προβλεπόμενο 25%.
Ο Μάρος Σέφκοβιτς, Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, ήταν απαισιόδοξος σχετικά με τις πρόσφατες συνομιλίες του στην Ουάσιγκτον σε δηλώσεις του προς τους πρέσβεις της ΕΕ την Παρασκευή, σύμφωνα με δύο πηγές των FT.
Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει πλέον «ανταποδοτικό» δασμό που θα υπερβαίνει το 10 %, ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία. Η θέση αυτή βάζει την ΕΕ σε δύσκολη θέση καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Αυγούστου, όπου ο Τραμπ διεμήνυσε ότι θα επιβάλει δασμό 30 % σε όλες τις εισαγωγές της Γηραιάς Ηπείρου.
Η ΕΕ έχει ξεκαθάρισε ότι θα ανταποδώσει σε μια τέτοια κίνηση, αλλά είναι διχασμένη σχετικά με την επιβολή αντιμέτρων και ίσως αναγκαστεί να δεχτεί έναν ελάχιστο δασμό άνω του 10 % σε οποιαδήποτε συμφωνία.