Καύσιμα: Πώς ελέγχουν οι εταιρείες την παραβατικότητα - Τα θεσμικά κενά που επιβαρύνουν τους καταναλωτές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καύσιμα: Πώς ελέγχουν οι εταιρείες την παραβατικότητα - Τα θεσμικά κενά που επιβαρύνουν τους καταναλωτές
Τα νοθευμένα καύσιμα και οι πειραγμένες αντλίες εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγάλη πληγή για τον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών με πολλούς ανυποψίαστους καταναλωτές να πέφτουν συχνά θύματα απάτης.

Τα νοθευμένα καύσιμα και οι πειραγμένες αντλίες εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγάλη πληγή για τον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών, με πολλούς ανυποψίαστους καταναλωτές να πέφτουν συχνά θύματα απάτης. Με στόχο την πάταξη της παραβατικότητας, η ΑΑΔΕ διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και αξιοποιεί δεδομένα και πληροφορίες από κάθε διαθέσιμη πηγή αλλά κάποιες φορές, η διαδικασία «κολλάει». Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ εντοπίζεται ένα πρατήριο με παραβατική συμπεριφορά και σφραγίζεται, αυτό τελικά εξακολουθεί να λειτουργεί κάτω από το σήμα της εκάστοτε εταιρείας ή να υπολειτουργεί με αποτέλεσμα να μην τηρείται μέχρι το τέλος το προβλεπόμενο νομικό πλαίσιο.

Την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά ανέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ελίν, Γιάννης Αληγιζάκης. Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ομίλου, τόνισε ότι η διαχρονική παραβατικότητα (είτε με τις διάφορες μορφές λαθρεμπορίου, είτε με παραβιάσεις μηχανισμών στις αντλίες των πρατηρίων) πλήττει τον υγιή ανταγωνισμό και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Το 2024, με την ψήφιση του νόμου περί Δέουσας Επιμέλειας που προβλέπει σφράγιση για 2 χρόνια των πρατηρίων, το φαινόμενο άρχισε να αντιμετωπίζεται πιο συστηματικά. Με τη συνεργασία της ΑΑΔΕ και της ΕΛ.ΑΣ., ένας μεγάλος αριθμός πρατηρίων στην Αθήνα εντοπίστηκε για παραβατικές συμπεριφορές, κυρίως για λαθρεμπόριο με διαλύτες και πειραγμένες αντλίες που έδιναν πολύ μικρότερη ποσότητα στον καταναλωτή από αυτή που πλήρωνε.

Ο νέος νόμος που αποφασίστηκε στο τέλος του 2023, προβλέπει την διετή σφράγιση πρατηρίων και από τον Ιούνιο του 2024 που ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου νόμου, έως σήμερα, έχει ανακοινωθεί η σφράγιση σε πάνω από 80 παραβατικά πρατήρια.

«Στον πρώτο αυτό κατάλογο των 80 πρατηρίων, ένας αριθμός σχετικά μικρός σύμφωνα τουλάχιστον με τις ομοσπονδίες βενζινοπωλών που ξέρουν σε βάθος το πρόβλημα, θα υπάρξει συνέχεια, αφού σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Πολιτείας, υπάρχει ένας συνολικός αριθμός πάνω από 200 πρατήρια στα οποία εξετάζουμε τα στοιχεία, εάν όντως είναι παραβατικά. Όμως, στην λίστα των 80 αυτών πρατηρίων που δημοσιοποιήθηκαν από το τέλος του 2024 έως σήμερα, δεν υπάρχει κανένα πρατήριο της ελίν», σημείωσε ο κ. Αληγιζάκης. Και αυτό επειδή η εταιρεία (όπως μπορεί να συμβαίνει και με άλλες του κλάδου) επιλέγει αυστηρά τους συνεργάτες της, αναπτύσσεται με τρόπο ελεγχόμενο σε αγορές όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας όπως είναι αυτή της Αθήνας και επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για τη διασφάλιση, τον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων της, σε όλη της την εφοδιαστική αλυσίδα.

«Είναι μια δικαίωση της πολιτικής μας που ακολουθούμε με απόλυτη συνέπεια, αλλά μας έχει κοστίσει πολύ», επεσήμανε. Αναλύοντας περαιτέρω, ανέφερε ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο να εντοπιστεί ένα παραβατικό πρατήριο, αυτό θα ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση με την εταιρεία να αντιδρά με γρήγορα αντανακλαστικά και την αμέσως επόμενη ημέρα (και όχι σε 10 ημέρες όπως προβλέπεται), κατεβάζει το σήμα και καταγγέλλει τη σύμβαση.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των επιχειρήσεων του κλάδου, τα συστήματα ελέγχου και τις δικλείδες ασφαλείας, εξακολουθεί να υπάρχει θεσμικό κενό. Παρά τα θετικά βήματα που έγιναν από την κυβέρνηση μέσα στο 2024 με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων υπουργείων και την ΑΑΔΕ, εξακολουθούν να υφίστανται ζητήματα όπως η μη εφαρμογή του νόμου, είτε λόγω αποφάσεων των πρωτοδικείων, είτε λόγω ολιγωρίας και έλλειψης συντονισμού των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διαχείριση του προβλήματος να γίνεται δυσκολότερη σε έναν Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος είναι σε πλήρη σύγχυση, δεν κατανοεί το πρόβλημα σε βάθος και «τσουβαλιάζει» όλες τις εταιρείες και όλα τα πρατήρια, στην άποψη ότι όλοι είναι ίδιοι, όπως υπογράμμισε ο κ. Αληγιζάκης. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς υπάρχει ακόμα ένας μεγάλος αριθμός έντιμων πρατηριούχων που αγωνίζονται να επιβιώσουν και ένας αριθμός εταιρειών που σέβεται το σήμα που έχουν τα πρατήριά του.

Ο παράγοντας που δυναμιτίζει την ορθή διενέργεια των ελέγχων είναι η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, κάτι που έχει επισημανθεί και από αξιωματούχους της κυβέρνησης. Όπως εξήγησε ο κ. Αληγιζάκης, δεν υπάρχει ένας συντονιστής μεταξύ των 4 εμπλεκόμενων Υπουργείων και της ΑΑΔΕ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού και της υλοποίησης όλων των αποφάσεων, και γι` αυτό παρουσιάζονται όλες αυτές οι παθογένειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι μοιράστηκαν τις επιδοτήσεις - Δείτε online τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων 

Οι φαραωνικές παροχές στο μυθικό συμβόλαιο του Κριστιάνο Ρονάλντο

Ρωσία: Αυτοκτόνησε ο πρώην υπ. Μεταφορών, λίγη ώρα μετά την αποπομπή του από τον Πούτιν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider