Παπαθανάσης: Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα - Να διατηρήσουμε τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παπαθανάσης: Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα - Να διατηρήσουμε τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων
«Η Ελλάδα ανεβάζει ρυθμό και αλλάζει ταχύτητα» τόνισε, εξηγώντας πως για να συμβεί αυτό, κομβικό ρόλο έπαιξαν οι στιβαρές μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο της 29ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του «Economist» με την Ελληνική Κυβέρνηση. «Η Ελλάδα ανεβάζει ρυθμό και αλλάζει ταχύτητα» τόνισε, εξηγώντας πως για να συμβεί αυτό, κομβικό ρόλο έπαιξαν οι στιβαρές μεταρρυθμίσεις.

«Το κλειδί είναι να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων. Έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης αρκετά υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως η ψηφιοποίηση έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΟ σχολίασε την πτώση της ανεργίας στο 7,9% με μονοψήφια ποσοστά και για τις γυναίκες. «Έχουμε καλύψει μεγάλη απόσταση από το 2019» συμπέρανε και πρόσθεσε πως η ανεργία στους νέους άγγιζε το 27% και διολίσθησε σημαντικά.

«Άρα, στην Ελλάδα πέρα από ανάπτυξη, έχουμε ταλέντα με τις επιχειρήσεις να στρέφονται στην προσέλκυση αποφοίτων με αποτέλεσμα την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων», επεσήμανε, προσθέτοντας πως το επενδυτικό κενό, βεβαίως, υπάρχει και καταβάλλονται προσπάθειες για να καλυφθεί. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα της γραφειοκρατίας, καθώς πέρα από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν, έχουμε δρόμο να διανύσουμε» εκτίμησε.

«Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουμε να καταπιαστούμε. Πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά σε αυτό τον τομέα» διαπίστωσε ο κ. Παπαθανάσης, ενώ ταυτόχρονα αποσαφήνισε πως ο συγκερασμός της ψηφιοποίησης με την τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Στον δεύτερο γύρο της τοποθέτησής του, ο κ. Παπαθανάσης έδωσε την εικόνα σχετικά με το πού βρίσκεται η Ελλάδα μετά από 5,5 χρόνια.

«Έχουμε πλέον ένα νέο δημοσιονομικό, στρατηγικό πλαίσιο για όλες τις χώρες. Νομίζω πως αυτό πέρασε απαρατήρητο από την ευρωπαϊκή κοινότητα. Υπάρχει ένα όριο δαπανών που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να πετύχουν. Να έχετε υπόψιν σας πως η Ελλάδα έχει πετύχει αυτό τον στόχο. Υπάρχουν 8 ευρωπαϊκές χώρες που δεν το έχουν πετύχει και εάν δεν συμβεί αυτό τότε πιθανότατα μπαίνεις σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας» ανέφερε.

«Έχεις μια χώρα που πέρασε από μία χρηματοοικονομική κρίση, αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα κοινωνικών υποδομών και ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσει έναν ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος ξεπερνά κατά 4 φορές ίσως τον μέσο όρο της Ευρώπης, έχει μειώσει την ανεργία και παράλληλα έχει δραματική αύξηση των εξαγωγών» ανέφερε, διασαφηνίζοντας πως η επιχορήγηση του τουρισμού, δεν υπάρχει σε κανένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ενώ ήταν κλάδος που συγκράτησε σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ στην κρίση.

«Ο τουρισμός πρέπει να προχωρά και να "τρέχει" αλλά δουλεύουμε και σε άλλους τομείς. Η Ελλάδα έχει το 3% του ευρωπαϊκού πληθυσμού αλλά παράγει το 10% των φαρμακευτικών προϊόντων στην ΕΕ ενώ πόροι ανακατευθύνονται στην έξυπνη μεταποίηση, την έξυπνη γεωργία και τις υποδομές. Με το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε σημαντική υποστήριξη στα πρότζεκτς για τα έργα υποδομής που φτάνουν τα 2,7 δισ. ευρώ» εξήγησε και πρόσθεσε πως το ίδιο ισχύει και για τα έργα πολιτικής προστασίας.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια και ανακατευθύνουμε κεφάλαια. Έχουμε σημαντικά ζητήματα για τη συντήρηση των υποδομών καθώς για 10 χρόνια δεν υπήρχαν επενδύσεις στον κλάδο λόγω κρίσης. Στηρίζουμε την ανάπτυξη, μειώνουμε την ανεργία, ψηφιοποιούμε τη χώρα, προωθούμε το upskilling και το reskilling και συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προόδου: έχουμε ανάπτυξη που πρέπει να διοχετευθεί σε κατευθύνσεις που είναι σημαντικές για την κοινωνία» επεσήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Επίδομα αδείας: Πώς υπολογίζεται και πότε δίνεται - Τι αλλάζει με το νέο Εργασιακό

Προσλήψεις 100 ανέργων στον «αμαρτωλό» ΟΠΕΚΕΠΕ

Οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων: Μέχρι πότε θα ισχύουν τα υφιστάμενα όρια – Ποιοι μπορούν να χτίσουν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider