«Θέση» στα τρία νέα χρηματοδοτικά ταμεία, που παρουσιάστηκαν χθες, έχει και η ενεργοβόρος βιομηχανία. Πιο συγκεκριμένα, για τον βιομηχανικό τομέα προβλέπονται κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, για επενδύσεις αναβάθμισης της παραγωγής.
- Παπασταύρου: Καθαρή, προσιτή ενέργεια για όλους - Συνεκτικό σχέδιο με πυλώνες τα 3 νέα Ταμεία
- Αναπτυξιακός: Πρεμιέρα για ενισχύσεις 450 εκατ. ευρώ - Οι προθεσμίες και τα κριτήρια
Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή παρουσίαση ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, προτεραιότητα στις επιχορηγήσεις θα έχουν εγχώριες επιχειρήσεις που έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη σφραγίδα αριστείας STEP SEAL («Σφραγίδα Κυριαρχίας»). «Πρόκειται για σημαντικές επιχειρήσεις, που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα για την ελληνική οικονομία», συμπλήρωσε.
Τα Step Seals απονέμονται από την Κομισιόν σε ελπιδοφόρα έργα στον τομέα της καθαρής και αποδοτικής ως προς τη χρήση των πόρων τεχνολογίας, καθώς και της βαθιάς και ψηφιακής τεχνολογίας. Το σήμα αυτό θα συμβάλει στην προσέλκυση πρόσθετων δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών χρηματοδότησης και στήριξης της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, οι επιλέξιμες βιομηχανίες αφορούν τους τομείς του αλουμινίου, του χαλκού, του σιδήρου, των μεταλλικών κατασκευών καθώς και τη χημική βιομηχανία. Παράλληλα, μέσω του Ταμείου Εκσυγχρονισμού θα προωθηθούν επενδύσεις για τον εξηλεκτρισµό της βαριάς βιομηχανίας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει να «τρέχει» το Modernisation Fund, στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα θα αντλήσει 1,6 δισ. ευρώ.
Ενεργειακή ελάφρυνση
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί η δυνατότητα για μέτρα ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών. Δυνατότητα που δίνει το νέο Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων με σκοπό τη στήριξη της Συμφωνίας για την Καθαρή Βιομηχανία (CISAF, Clean Industrial Deal State Aid Framework).
«Συμμερίζομαι πλήρως τα αιτήματα της ελληνικής βιομηχανίας, για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Αυτή τη μάχη τη δίνουμε σε επίπεδο Ευρώπης. Πάντοτε ανοικτή η option τι θα μπορούσαμε να κάνουμε σε εθνικό επίπεδο. Πάντως, είναι προφανές ότι το ενεργειακό κόστος είναι από σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία μας και θα πρέπει να κινηθούμε περαιτέρω για να αντιμετωπιστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, υπογράμμισε ότι στα πλαίσια του ενωσιακού δικαίου, αξιολογείται η κατάσταση και εξαντλούνται τα περιθώρια που υπάρχουν δημοσιονομικά για όλους τους κλάδους και όλους τους τομείς. «Ωστόσο, πρέπει να κινούμαστε στα πλαίσια του ενωσιακού δικαίου και του τι μπορούμε -ή δεν μπορούμε- να κάνουμε», συμπλήρωσε.
«Κρούση» από 16 βιομηχανικές ενώσεις
Υπενθυμίζεται ότι το CISAF δίνει τη δυνατότητα στα κράτη -μέλη να επιστρατεύσουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς με σκοπό την προσωρινή ελάφρυνση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους εγχώριους ενεργοβόρους καταναλωτές. Σε αυτή την περίπτωση, η κρατική ενίσχυση θα απορροφά ποσοστό των αυξημένων τιμών για μερίδιο της κατανάλωσης των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, θα πρέπει με αυτό τον τρόπο να επιφέρεται το πολύ κατά 50% μείωση της ετήσιας μέσης τιμής χονδρικής αγοράς, για όχι περισσότερο από το 50% της κατανάλωσης. Επίσης, η τιμή μετά τη μείωση δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Με αφορμή την ανακοίνωση του νέου Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων, 16 εγχώριες βιομηχανικές ενώσεις απέστειλαν κοινή επιστολή, στην οποία τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων. «Με δεδομένο ότι η εγχώρια αγορά ενέργειας είναι μακράν η ακριβότερη στην Ευρώπη, θεωρούμε αυτονόητο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και αξιοποιώντας το νέο Πλαίσιο θα εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους και στήριξης της προσπάθειας βελτίωσης του ανθρακικού αποτυπώματος στη βιομηχανία μας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Το κείμενο συνυπογράφουν μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).
575 εκατ. για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις
Όπως επίσης παρουσίασε χθες ο κ. Θεοδωρικάκος, κονδύλια προβλέπονται και για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις – αυτή τη φορά από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο. Τα κεφάλαια αγγίζουν τα 574 εκατ. ευρώ και θα αποδοθούν την περίοδο 2026 – 2032, όσο δηλαδή θα είναι «ενεργό» το Ταμείο.
Από αυτό το ποσό, τα 300 εκατ. αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και ενεργειακού εξοπλισμού. Επίσης, 275 εκατ. θα αξιοποιηθούν για τον εξηλεκτρισμό του εταιρικού τους στόλου. Έτσι, προορίζονται για την απόκτηση επαγγελµατικών ηλεκτρικών οχηµάτων, µέσω µίσθωσης ή αγοράς, καθώς και για τη δημιουργία υποδοµών φόρτισης.
Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο έχει προϋπολογισμό 4,7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα οποία οι ευρωπαϊκοί πόροι ανέρχονται σε 3,7 δισ. Θα «τρέξει» την περίοδο 2027 – 2032, με στόχο να στηρίξει ενεργειακά και κοινωνικά ευάλωτους από την επέκταση της «φορολογίας άνθρακα» σε κτίρια και μεταφορές. Ανάλογη στήριξη θα παρασχεθεί και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αποδεικνύουν οι παραπάνω δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξηλεκτρισμού.