Ηλεκτρισμός: Στο 60% η συμμετοχή ΑΠΕ τον Απρίλιο – Τα μερίδια των προμηθευτών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ηλεκτρισμός: Στο 60% η συμμετοχή ΑΠΕ τον Απρίλιο – Τα μερίδια των προμηθευτών
Άνοδος 3,37% της ζήτησης σε ετήσια βάση, καθαρά εισαγωγικό το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα, με 75% άνοδο των εισροών ενέργειας από τα όμορα κράτη. Στο 49,9% η ΔΕΗ, στο 20,07% η Protergia.

Ισχυρό «αποτύπωμα» στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα άφησαν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τον Απρίλιο, με συνέπεια σύμφωνα με το δελτίο του ΑΔΜΗΕ να περιοριστεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό η συμμετοχή των ΑΠΕ.

Όσον αφορά το «πράσινο» μερίδιο την ηλεκτροπαραγωγή, το ποσοστό τον προηγούμενο μήνα άγγιξε το 59,1%, κάτι που σημαίνει πως από τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα (όπως και τα έργα των υπόλοιπων «πράσινων» τεχνολογιών) προήλθε πάνω από 1 στις 2 Μεγαβατώρες που παράχθηκαν εγχώρια.

Η «επέλαση» των ΑΠΕ είχε, όπως είναι φυσικό, θετική επίδραση στις χονδρεμπορικές τιμές. Ως αποτέλεσμα, η χονδρική αγορά κατέγραψε μείωση κατά 16% τον Απρίλιο, καθώς διαμορφώθηκε στα 89,05 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 105,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Μάρτιο.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η θερμοηλεκτρική παραγωγή, με μερίδιο 34,9%, στο οποίο κυριαρχεί το φυσικό αέριο. Η υδροηλεκτρική παραγωγή συμμετείχε με 6% στην κάλυψη της ζήτησης.

Εκτίναξη των εισαγωγών

Η ζήτηση κινήθηκε ελαφρώς πάνω σε ετήσια βάση, κατά 3,37%, καθώς διαμορφώθηκε στις 3.675 GWh (Γιγαβατώρες). Επίσης, μειωμένη ήταν σε σχέση με τον Μάρτιο του 2025, όταν είχε αγγίξει τις 4.035 Γιγαβατώρες.

Την ίδια στιγμή, τον προηγούμενο μήνα για πρώτη φορά εντός του 2025 οι εισροές ηλεκτρικής ενέργειας από τα όμορα κράτη ξεπέρασαν τις εξαγωγές, κάτι που σημαίνει πως το ηλεκτρικό σύστημα ήταν καθαρά εισαγωγικό. Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγωγές άγγιξαν τις 596 GWh, αυξημένες κατά 75,22% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2025.

Η σημαντική άνοδος των εισροών ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται κυρίως στα συχνά διαστήματα κατά τα οποία τον Απρίλιο οι τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές στη γειτονιά μας διαμορφώθηκαν σε έντονα αρνητικά επίπεδα – με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Πρωτομαγιά. Καθώς ρυθμίσεις στην ελληνική αγορά εμποδίζουν τις εγχώριες τιμές να κινηθούν σε ισχυρά αρνητικό έδαφος -τα ιστορικά χαμηλότερα επίπεδα της ελληνικής χονδρικής είναι στα -5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα- σε αυτά τα διαστήματα καταγράφηκαν αθρόες εισαγωγές.

Στον αντίποδα, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 164 GWh, μειωμένες κατά 71,94% σε ετήσια βάση. Η «βουτιά» των εκροών ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι ο κύριος εξαγωγικός προορισμός, δηλαδή η Ιταλία, ήταν αποκομμένος στο μεγαλύτερο μέρος του Απριλίου. Κι αυτό γιατί η διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας βρισκόταν εκτός λειτουργίας.

Τα μερίδια των προμηθευτών

Όσον αφορά το «αποτύπωμα» κάθε προμηθευτή στην εγχώρια λιανική (σε όρους φορτίου), το μερίδιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στο 49,9%, πρακτικά παραμένοντας αμετάβλητο από τον Μάρτιο. Η ΔΕΗ διατηρεί τα ηνία στη μέση και τη χαμηλή τάση.

Παγιωμένη στη δεύτερη θέση είναι η Protergia (Metlen), με την εταιρεία να «βλέπει» το μερίδιό της να αυξάνεται στο 20,07%, από 18,76% τον Μάρτιο. Η Protergia κατέχει την πρώτη θέση στην υψηλή τάση (βιομηχανικοί καταναλωτές).

Ακολούθησε η ΗΡΩΝ, με ποσοστό 10,79% από 11,61% τον Μάρτιο. Τις επόμενες θέσεις κατέλαβαν η Elpedison με 5,58% (από 5,85%), η NRG με 4,15% (από 4,27%), η «Φυσικό Αέριο» με 3,41% (από 3,42%), η ZeniΘ με 2,84% (από 2,88%) και η Volton με 1,02%. Οι υπόλοιποι προμηθευτές απέσπασαν συνολικό μερίδιο 2,22%.


Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Οι «χρυσές» ειδικότητες με βέβαιο διορισμό - Οι «σίγουροι» και τα αουτσάιντερς για μια θέση στο Δημόσιο

Εφορία: Στο «μάτι» των ελεγκτών φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου

ΑΤΜ τραπεζών: Τι αλλάζει από σήμερα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider