Την απογοήτευσή του για το σαρωτικό φορολογικό νομοσχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο ψηφίστηκε οριακά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την προηγούμενη εβδομάδα, εξέφρασε ο στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου Έλον Μασκ. Σύμφωνα με τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, το «μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιο» -όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ- υπονομεύει την προσπάθεια της Υπηρεσίας Ανταγωνιστικότητας της Κυβέρνησης (DOGE).
«Ειλικρινά, απογοητεύτηκα όταν είδα το κολοσσιαίο νομοσχέδιο για τις δαπάνες, το οποίο όχι μόνον δεν μειώνει το έλλειμμα αλλά το αυξάνει, και υπονομεύει το έργο που κάνει η ομάδα της DOGE», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla. «Νομίζω ότι ένα νομοσχέδιο μπορεί να είναι μεγάλο ή μπορεί να είναι όμορφο, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να είναι και τα δύο, κατά την προσωπική μου άποψη», πρόσθεσε ο δισεκατομμυριούχος.
Ο Μασκ ανέλαβε το DOGE με την υπόσχεση εξοικονόμησης 2 τρισ. δολαρίων. Έχει κλείσει ή μειώσει δραστικά τις λειτουργίες σε 11 ομοσπονδιακές υπηρεσίες και περίπου 250.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι έχουν εγκαταλείψει τις δουλειές τους. Σαν αποτέλεσμα, ισχυρίζεται ότι έχει εξοικονομήσει στους φορολογούμενους 160 δισ.δολάρια. Όμως, σύμφωνα με το ανεξάρτητο μοντέλο προϋπολογισμού Penn Wharton, το οποίο παρακολουθεί εβδομαδιαία στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οι συνολικές κρατικές δαπάνες έχουν αυξηθεί.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Washington Post, ο ιδιοκτήτης της Tesla μίλησε για το πέρασμά του από την υπηρεσία DOGE υποστηρίζοντας πως «Η ομοσπονδιακή γραφειοκρατία είναι χειρότερη απ’ όσο νόμιζα. Ήξερα ότι υπάρχουν προβλήματα, όμως πραγματικά δίνεις μάχη για να προσπαθήσεις να βελτιώσεις την κατάσταση στην Ουάσινγκτον». Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα συνεχίσει το έργο του στην DOGE αλλά θα επικεντρωθεί πλέον στη βελτίωση των πληροφοριακών συστημάτων του ομοσπονδιακού κράτους και όχι στη μείωση του προσωπικού του.
Η κριτική του υπερπλούσιου υπουργού θα μπορούσε να επηρεάσει το τελικό περιεχόμενο του μεγανομοσχεδίου, το οποίο πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία, με αβέβαια αποτελέσματα. Ο γερουσιαστής του Ουισκόνσιν, Ρον Τζόνσον, σύμμαχος του Τραμπ, πιέζει για βαθύτερες περικοπές ώστε να μειωθεί το έλλειμα, ενώ άλλοι στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αντιτίθενται στην έκταση των περικοπών του Medicaid που προβλέπει το νομοσχέδιο και την κατάργηση των φορολογικών πιστώσεων για τη μείωση του πληθωρισμού.