Ρογκόφ: Τα κρυπτονομίσματα «απειλούν» την κυριαρχία του δολαρίου

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρογκόφ: Τα κρυπτονομίσματα «απειλούν» την κυριαρχία του δολαρίου
Ο Αμερικανός οικονομολόγος εξηγεί γιατί τα crypto, που κάποτε θεωρούνταν απλά ένα "trend", ήρθαν για να μείνουν.

Η κυριαρχία του δολαρίου δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, καθώς η άνοδος της Κίνας, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αυξανόμενη δύναμη των κρυπτονομισμάτων αποτελούν κινδύνους που αποδυναμώνουν την παγκόσμια ηγεμονία του νομίσματος, προειδοποιεί ο Κένεθ Ρογκόφ στο νέο του βιβλίο "Our Dollar, Your Problem".

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Αμερικανός οικονομολόγος εξηγεί γιατί τα crypto, που κάποτε θεωρούνταν απλά ένα "trend", ήρθαν για να μείνουν.

«Μια από τις πρώτες ερωτήσεις που θέτουν πολλοί άνθρωποι είναι αν τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το δολάριο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Αλλά αυτό συμβαίνει στη νόμιμη οικονομία όπου η κυβέρνηση έχει μεγάλη επιρροή. Στην παραοικονομία βέβαια, εξ ορισμού, έχει πολύ λιγότερη επιρροή», σημείωσε ο Ρογκόφ.

Σε ερώτηση για το αν υποστηρίζει ότι το Bitcoin έχει ήδη μειώσει την κυριαρχία του δολαρίου, δήλωσε καταφατικά. «Αν και το Bitcoin δεν έχει εισχωρήσει σημαντικά στη νόμιμη οικονομία, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην παγκόσμια παραοικονομία - που αποτελείται από διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά κυρίως από φοροδιαφυγή. Υπάρχουν πολλές χώρες που χρησιμοποιούν την κρυπτογράφηση για να αποφύγουν τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο ίδιος, καθώς και μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η παγκόσμια παραοικονομία ανέρχεται περίπου στο 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Πρόκειται για μια αγορά όπου το δολάριο ήταν ιδιαίτερα ισχυρό.

Ερωτηθείς για το πώς τα κρυπτονομίσματα που περιορίζουν την κυριαρχία του δολαρίου αυξάνουν το κόστος δανεισμού, ο Ρογκόφ σημείωσε: «Η χαμηλότερη ζήτηση για το δολάριο στην παγκόσμια παραοικονομία αυξάνει τα επιτόκια των ΗΠΑ, αν και είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που ωθούν υψηλότερα τα επιτόκια σήμερα . Το «υπέρογκο προνόμιο» των Ηνωμένων Πολιτειών - χάρη στο ότι είναι μακράν το σημαντικότερο αποθεματικό νόμισμα - επηρεάζει τα επιτόκια σε όλους τους τομείς και τα κράτη».

«Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα κρυπτονομίσματα θα πάνε στο φεγγάρι, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, όπως ο Πολ Κρούγκμαν, ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο Τζέιμι Ντάιμον, ο Γουόρεν Μπάφετ, που δήλωσαν πρόσφατα ότι πιστεύουν πως τα κρυπτονομίσματα είναι απλώς μια απάτη. Στο κεφάλαιο (του βιβλίου) για τα κρυπτονομίσματα, εξηγώ γιατί αυτό είναι εντελώς λάθος. Γιατί αν η παραοικονομία αποτελεί το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αυτό την καθιστά - ανάλογα με την αξία του δολαρίου - μια οικονομία 20 έως 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων», σημείωσε.

«Τα κρυπτονομίσματα έχουν αξία. Χρησιμοποιούνται για συναλλαγές. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας, το οποίο ακόμα και αν τα κρυπτονομίσματα υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις, η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να ελέγξει», κατέληξε ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοίγει ο δρόμος για εργατικό δυναμικό από την Ινδία

DW: Αόρατο το μονοπάτι της ειρήνης στην Ουκρανία

Γερμανός ΥΠΟΙΚ για δασμούς Τραμπ: Χρειαζόμαστε διαπραγματεύσεις όχι προκλήσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider