Ρευματοκλοπές: Σε ισχύ πιο τσουχτερά πρόστιμα – Μέχρι 54 λεπτά για κάθε kWh που «κλάπηκε»

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρευματοκλοπές: Σε ισχύ πιο τσουχτερά πρόστιμα – Μέχρι 54 λεπτά για κάθε kWh που «κλάπηκε»
Από 1η Ιουνίου ενισχύεται για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις στο 100% η προσαύξηση των χρεώσεων, συνυπολογίζοντας και τα ρυθμιζόμενα τέλη. Αναθεωρούνται προς τα πάνω και τα ποσά που θα καταβάλλονται για την κάλυψη του κόστους του ΔΕΔΔΗΕ, για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών.

Σε εφαρμογή τίθενται από την 1η Ιουνίου νέα αυστηρότερα πρόστιμα για τις ρευματοκλοπές, καθώς δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση έγκρισης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) της σχετικής εισήγησης που έχει υποβάλει ο ΔΕΔΔΗΕ, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του insider.gr. Ως συνέπεια, από τον επόμενο μήνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που εντοπίζονται να «κλέβουν ρεύμα» θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά όχι μόνο για τις κιλοβατώρες που κατανάλωσαν χωρίς να πληρώσουν, αλλά και για να καλύψουν το διαχειριστικό κόστος του ΔΕΔΔΗΕ, για τον εντοπισμό και την αποκατάσταση της ρευματοκλοπής.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, μετά το «πράσινο φως» της ΡΑΑΕΥ, οικιακοί και εμπορικοί πελάτες θα καταβάλλουν εφεξής χρεώσεις προσαυξημένες κατά 100% σε σχέση με το μέσο ανταγωνιστικό σκέλος των αντίστοιχων τιμολογίων, συνυπολογίζοντας και τα ρυθμιζόμενα τέλη. Με το ποσό αυτό θα επιβαρυνθούν αναδρομικά για το σύνολο της εκτιμώμενης κατανάλωσής τους, από την ημερομηνία που εκτιμάται ότι ξεκίνησε η ρευματοκλοπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις η προσαύξηση είναι 70%. Η ενίσχυση του ποσοστού κρίνεται αναγκαία, δεδομένης της ανάγκης λήψης αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου λόγω της αυξημένης έντασης εμφάνισής του κατά την τελευταία πενταετία, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά ο ΔΕΔΔΗΕ στην εισήγησή του, η οποία είχε τεθεί σε διαβούλευση τον περασμένο Οκτώβριο.

Αυξημένες κυρώσεις

Αντίθετα, ο συντελεστής προσαύξησης παραμένει ίδιος -στο 50%- για τους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι σε κάποια από τις τρεις κατηγορίες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, με γνώμονα τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια που ισχύουν. Μία αλλαγή σε σχέση με την εισήγηση του Οκτωβρίου του ΔΕΔΔΗΕ είναι πως για τον υπολογισμό των «πέναλτι», το μέσο ανταγωνιστικό σκέλος έχει υπολογιστεί με βάση τις χρεώσεις των τιμολογίων ρεύματος κατά το 2ο εξάμηνο του 2024.

Αντίθετα, στην εισήγηση ο υπολογισμός είχε γίνει με βάση τις χρεώσεις του 1ου εξαμήνου. Επομένως, τα «πέναλτι» που τελικά εγκρίθηκαν είναι πιο ενισχυμένα. Σε αυτά, όπως είναι φυσικό, προστίθενται οι χρεώσεις δικτύου και συστήματος, οι ΥΚΩ και το ΕΤΜΕΑΡ.

Στην πράξη, τα παραπάνω σημαίνουν πως ένας οικιακός καταναλωτής θα πληρώσει 47,217 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλοβατώρα που έχει «κλέψει». Με τη νέα προσαύξηση για τις επιχειρήσεις (επίσης στο 100%), ο «πέλεκυς» για τους εμπορικούς καταναλωτές θα είναι 54,121 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για τους ΚΟΤ, οι ποινές θα κινούνται από 15,371 έως 28,663 λεπτά ανά kWh.

Κάλυψη του κόστους του ΔΕΔΔΗΕ

Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται επίσης το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής για την κάλυψη του κόστους του ΔΕΔΔΗΕ, για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών (π.χ. εργατοώρες, χρήση υπηρεσιακών οχημάτων). Τα «πέναλτι» σε αυτή την περίπτωση έχουν παραμείνει ίδια, όπως στην εισήγηση Οκτωβρίου του Διαχειριστή.

Επομένως, στους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις χαμηλής τάσης, το ποσό θα φτάνει μέχρι τα 461,65 ευρώ, αν χρειαστεί αντικατάσταση του μετρητή. Για τους εμπορικούς καταναλωτές στη μέση τάση, το ποσό διαμορφώνεται στα 662,21 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απόφασή της η ΡΑΑΕΥ εγκρίνει τη νέα μεθοδολογία υπολογισμού των «πέναλτι», παραπέμποντας σε δεύτερο χρόνο την αξιολόγηση των υπόλοιπων αλλαγών που περιλαμβάνονταν στην εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ. Μία από αυτές τις προβλέψεις αφορούσε τον καθορισμό των δόσεων για την εξόφληση των ποσών, ενώ ο Διαχειριστής έχει προτείνει και μία ρύθμιση ειδικά για τους υπότροπους (προφανώς για να αντιμετωπίζονται αυτοί αυστηρότερα).

«Παράθυρο» για νέα αυστηροποίηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για επικαιροποίηση των οικονομικών κυρώσεων σε τακτική βάση, ώστε να προσαρμόζεται η επιβάρυνση κάθε «κλεμμένης» κιλοβατώρας στη βάση των τρέχουσων λιανικών τιμών ρεύματος. Επίσης, θα μπορεί να αναθεωρηθεί το ποσοστό προσαύξησης, ανά κατηγορία καταναλωτών, ώστε τα πρόστιμα να λειτουργούν επαρκώς αποτρεπτικά.

Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΝ μελετά επιπλέον «αντίδοτα» για την κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για τη λιανική αγορά. Κι αυτό γιατί παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων από τον ΔΕΔΔΗΕ τα τελευταία χρόνια, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, μόλις το 2024 άρχισαν να παρουσιάζουν αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου τον περασμένο Μάρτιο, το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι μη τεχνικές απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου εννεαμήνου του 2022.

Ενδεικτικό των διαστάσεων του φαινόμενου είναι ότι, από τους περίπου 700 και πλέον ελέγχους που πραγματοποίησε ο ΔΕΔΔΗΕ σε επιχειρήσεις του κλάδου HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες), το διάστημα Νοέμβριος έως και Φεβρουάριος 2025, σε 284 περιπτώσεις είτε διαπιστώθηκε ρευματοκλοπή είτε εκκίνησε διαδικασία πιστοποίησης της λαθροχειρίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνδυνος υπερφόρτωσης από τα φωτοβολταϊκά: Στο «κόκκινο» το δίκτυο ενέργειας και στην Ελλάδα;

Ενέργεια: Εκτίναξη των περικοπών ΑΠΕ μέχρι το 2030 – Αμφίβολη η βιωσιμότητα «πράσινων» επενδύσεων

Διανομή και κατανομή - Ψήφος εμπιστοσύνης από τη UBS - Το ταβάνι των startups

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider