ΕΣΠΑ: 8 εκατ. για την επέκταση και αναβάθμιση υποδομών Υγείας Ν. Αιγαίου – Νέα πρόσκληση

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: 8 εκατ. για την επέκταση και αναβάθμιση υποδομών Υγείας Ν. Αιγαίου – Νέα πρόσκληση
Η δράση αφορά παρεμβάσεις σε υποδομές του τομέα υγείας, σε συμφωνία με την εθνική στρατηγική στον τομέα της υγείας και τις ανάγκες σε επίπεδο Περιφέρειας.

Την επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου υποδομών υγείας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη εβδομάδα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δημοσίευσε πρόσκληση με τίτλο «Επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου υποδομών υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα «ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ». Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 8.000.000 ευρώ.

«Ρεκτιφιέ» στις δομές των μεγάλων νησιών

Η πρόσκληση αφορά την υποβολή προτάσεων επέκτασης και αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών των νοσοκομειακών μονάδων, των Κέντρων Υγείας και των λοιπών μονάδων ΠΦΥ στα μεγάλα νησιά (με πληθυσμό > 3.100 κατοίκων), την ικανοποίηση των αναγκών των μονάδων αυτών σε υγειονομικό εξοπλισμό, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού (ασθενοφόρα και κινητές μονάδες) και εξοπλισμού Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την εσωτερική οργάνωση και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Έμφαση δίνεται στην ενίσχυση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων, των δομών της ΠΦΥ και της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων, τη μείωση των ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών, την πρόληψη και την προαγωγή υγείας, την ενίσχυση της αποϊδρυματοποίησης και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.

Η ενίσχυση της ΠΦΥ αποτελεί προτεραιότητα με τις επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό για τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα να περιορίζονται σε εθνικό επίπεδο στο 40% των πόρων ΕΤΠΑ για την Υγεία.

Τι περιλαμβάνει η δράση

Ειδικότερα, η δράση αφορά παρεμβάσεις σε υποδομές του τομέα υγείας (συμπεριλαμβανομένου και του τομέα ψυχικής υγείας, επείγουσας προνοσοκομειακής και υποδομών αποκατάστασης), σε συμφωνία με την εθνική στρατηγική στον τομέα της υγείας και τις ανάγκες σε επίπεδο Περιφέρειας και περιλαμβάνει ιδίως τα εξής:

• Aναβάθμιση/επέκταση κτιριακών υποδομών υγειονομικών μονάδων όλων των βαθμίδων με έμφαση στις υποδομές πρωτοβάθμιας υγείας και ειδικότερα Κέντρων Υγείας και λοιπών μονάδων ΠΦΥ στα μεγάλα νησιά της Περιφέρειας, και υποδομών που συνεργούν με τις δράσεις του ΕΚΤ+.

• Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη ελλείψεων ή για τον εκσυγχρονισμό υφισταμένου (συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση της ΠΦΥ).

• Ασθενοφόρα και κινητές μονάδες με κατάλληλο εξοπλισμό για παροχή υπηρεσιών υγείας, οι οποίες έχουν ως στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών και κυρίως των απομακρυσμένων δύσβατων περιοχών της Περιφέρειας σε υπηρεσίες κυρίως Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να υποστηριχθεί, διευκολυνθεί και εντατικοποιηθεί η υλοποίηση δράσεων πρόληψης της νόσου και προαγωγής της υγείας. Οι κινητές μονάδες υγείας προβλέπεται να στελεχωθούν από επαγγελματίες υγείας και λοιπό βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ν.4600/2019 όπως ισχύει, με χρηματοδότηση της λειτουργίας τους από το ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της Προτεραιότητας 5 του Προγράμματος.

• προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής και επικοινωνιών για την εσωτερική οργάνωση των μονάδων υγείας και την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Η αξιολόγηση των προτάσεων και η επιλογή των πράξεων που θα χρηματοδοτηθούν θα βασιστεί στη χαρτογράφηση των αναγκών, η οποία διενεργείται από το Υπουργείο Υγείας.

Ως δυνητικοί δικαιούχοι ορίζονται το υπουργείο Υγείας, η 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, οι Μονάδες Υγείας της Περιφέρειας, το ΕΚΑΒ καθώς και όσοι φορείς έχουν συνάψει προγραμματική σύμβαση με τους παραπάνω.

Η υποβολή των προτάσεων ξεκινά σήμερα, Δευτέρα (1/7) και λήγει στις 30/9/2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις αναβάθμισης των νοσοκομείων Κύμης, Καρύστου και ακόμα 5 Κέντρων Υγείας

«Τσουνάμι σε αργή κίνηση» η αύξηση της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά

Σοβαρές ασθένειες και υπογονιμότητα από την αλόγιστη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων στην Ιεράπετρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider