Η Κομισιόν θα εκδώσει μακροπρόθεσμα ομόλογα της ΕΕ ύψους 65 δισ. ευρώ κατά το β' εξάμηνο του 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κομισιόν θα εκδώσει μακροπρόθεσμα ομόλογα της ΕΕ ύψους 65 δισ. ευρώ κατά το β' εξάμηνο του 2024
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να εκδώσει ομόλογα της ΕΕ, ύψους έως 65 δισ. ευρώ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να εκδώσει ομόλογα της ΕΕ, ύψους έως 65 δισ. ευρώ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Το σχέδιο για την έκδοση ομολόγων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 βασίζεται στο δυναμικό πρώτο εξάμηνο του 2024, κατά τη διάρκεια του οποίου εκδόθηκαν ομόλογα αξίας σχεδόν 75 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από ομόλογα της ΕΕ θα χρηματοδοτήσουν εκταμιεύσεις στο πλαίσιο του NextGenerationEU και άλλων προγραμμάτων πολιτικής, όπως η διευκόλυνση για την Ουκρανία, η διευκόλυνση μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια και τα προγράμματα μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής.

Τα σχέδια χρηματοδότησης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αυξήσουν τις συνολικές εκδόσεις ομολόγων της ΕΕ για το 2024 σε 140 δισ. ευρώ (+20 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο χρηματοδότησης του 2023). Οι εκδόσεις ομολόγων της ΕΕ το 2025 και το 2026 αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω και να ανέλθουν σε 150-160 δισ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα ευρύτερο φάσμα προγραμμάτων πολιτικής της ΕΕ. Σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική της Επιτροπής, οι εκδόσεις ομολόγων θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ενοποιημένης προσέγγισης χρηματοδότησης, με τους στοχευόμενους όγκους εκδόσεων να κοινοποιούνται μέσω εξαμηνιαίων σχεδίων χρηματοδότησης, καθώς θα αποκρυσταλλώνονται οι ανάγκες πολιτικής.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την πράσινη συνιστώσα του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω των πράσινων ομολόγων NextGenerationEU, τα οποία ανέρχονται επί του παρόντος σε 60 δισ. ευρώ. Οι εκδόσεις ομολόγων θα παραμείνουν σταθερά συνδεδεμένες με τις δαπάνες για το κλίμα που αναφέρουν τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το πλαίσιο των πράσινων ομολόγων NextGenerationEU.

Η Επιτροπή δανείζεται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές εξ ονόματος της ΕΕ και εκταμιεύει τα κεφάλαια στα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων δανεισμού. Ο δανεισμός της ΕΕ είναι εγγυημένος από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και οι συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ αποτελούν άνευ όρων νομική υποχρέωση όλων των κρατών μελών βάσει των Συνθηκών της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider