«Καμπανάκι» της ΕΕ σε Γαλλία για χρέος και έλλειμμα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Καμπανάκι» της ΕΕ σε Γαλλία για χρέος και έλλειμμα
Τον κώδωνα του κινδύνου στην Γαλλία για το έλλειμμα και το χρέος της, που υπερβαίνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες αναμένεται να κρούσει η ΕΕ, πυροδοτώντας μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα και να περιπλέξει την πολιτική κατάσταση στην χώρα μόλις μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές.

Τον κώδωνα του κινδύνου στην Γαλλία για το έλλειμμα και το χρέος της, που υπερβαίνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες αναμένεται να κρούσει η ΕΕ, σύμφωνα με το Bloomberg, πυροδοτώντας μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα και να περιπλέξει την πολιτική κατάσταση στην χώρα μόλις μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές.

Οι κανόνες της ΕΕ περιλαμβάνουν αυστηρά μέτρα για τα κράτη - μέλη με χρέος υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3%. Το έλλειμμα της Γαλλίας ήταν 5,5% πέρυσι, με χρέος περίπου στο 111% επί του ΑΕΠ της. Ειδικά το χρέος, θα περιορίσει την ικανότητα της επόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει μια σειρά υποσχέσεων που μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση φορολογίας και μεταρρυθμίσεων υπέρ των συνταξιούχων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν —μαζί με τη Μαρίν Λεπέν- θα είναι επίσης επιφυλακτικοί για να κάνουν οτιδήποτε τρομάξει περαιτέρω τις αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε αναταραχή από τότε που ο Γάλλος πρόεδρος προκήρυξε πρόωρες εκλογές πριν από μια εβδομάδα. «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα βάλουν όρια σε αυτό που σχεδιάζει να κάνει το κόμμα της Λεπέν» τονίζει ο Φάμκε Κρουμπμιούλερ, επικεφαλής γεωστρατηγικής στην EY. «Όποιος θα είναι στην εξουσία, θα περιορίζεται από το πώς αντιδρούν οι αγορές στο πρόγραμμά τους» πρόσθεσε μιλώντας στο Bloomberg.

O διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό επανέλαβε την έκκλησή του να αποφευχθεί μια εμβάθυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. «Το να σεβόμαστε τους συμπολίτες μας σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε τις απαιτήσεις της πραγματικότητας και να μην αυξάνουμε ακόμη περαιτέρω τα διογκωμένα ελλείμματα που δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε καλά», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Πακέτο ΔΕΘ: Σε ποιες περιοχές καταργείται ο ΕΝΦΙΑ - Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στο Βελλίδειο

Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: Μέτρα σε δύο άξονες με ατζέντα 2030

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – METLEN, ΑΒΑΞ ετοιμάζουν προσφορές για το οδικό ΣΔΙΤ «Δράμα – Αμφίπολη»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider