ΙΟΒΕ: Οριακή άνοδος του τζίρου στη βιομηχανία τον Ιούνιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΟΒΕ: Οριακή άνοδος του τζίρου στη βιομηχανία τον Ιούνιο
Οριακή άνοδο τζίρου στη βιομηχανία τον Ιούνιο καταγράφει το δελτίο του ΙΟΒΕ για τις επιδόσεις του τρέχοντος μήνα.

Οριακή άνοδο τζίρου στη βιομηχανία τον Ιούνιο καταγράφει το δελτίο του ΙΟΒΕ για τις επιδόσεις του τρέχοντος μήνα, ενώ ταυτόχρονα παρατηρεί βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο, λόγω της ήπιας ανόδου σε Βιομηχανία, Κατασκευές και Λιανικό Εμπόριο, με παράλληλη εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» είναι εμπλουτισμένο με βραχυχρόνιους δείκτες και τάσεις της βιομηχανίας, καθώς και βασικούς επιλεγμένους δείκτες της ευρύτερης ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας, ώστε να επιτρέπεται η σύγκριση ανάμεσα στα στοιχεία ως προς τη μηνιαία εξέλιξή τους και να παρέχεται μια εικόνα των βασικών τάσεων.

Τα βασικά συμπεράσματα του Δελτίου είναι τα εξής:

  • Άνοδος του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2024, κατά 2,1%, από 1,3% στο δ’ τρίμηνο του 2023. Αύξηση στο α’ τρίμηνο ισχυρότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (0,5%).
  • Μείωση των εξαγωγών 5,7% το α’ τρίμ. του 2024, από υποχώρηση εξαγωγών αγαθών (-8,8%) και άνοδο εξαγωγών υπηρεσιών (1,5%).
  • Εξασθένιση της ανεργίας τον Απρίλιο (y-o-y), στο 10,9% σε σχέση με ένα έτος πριν.

  1. Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο, λόγω της ανόδου σε Βιομηχανία, Κατασκευές και Λιανικό Εμπόριο. Μικρή υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
  2. Άνοδος των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 109,2 μονάδες τον Μάιο, από 108,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (105,1 μον.).
  3. Αύξηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Άνοδος 10,8% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι υποχώρησης 2,0% στην ΕΕ27. Βελτίωση για την εγχώρια Μεταποίηση 10,3% (y-o-y).
  4. Νέα μείωση των εξαγωγών της Βιομηχανίας, 21,4% τον Μάρτιο (y-o-y). Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στα €3,5 δισεκ., από €3,3 δισεκ. ένα έτος πριν.
  5. Ήπια άνοδος της απασχόλησης στη Βιομηχανία το α’ τρίμ. του 2024, κατά 0,5% (y-o-y), έναντι ανόδου στο σύνολο της οικονομίας (+1,8%, y-o-y). Από το Ειδικό Θέμα «Στοιχεία κύκλου εργασιών εγχώριας βιομηχανίας το α΄ τρίμηνο του 2024»: Οριακή άνοδος του δείκτη κύκλου εργασιών της Βιομηχανίας 0,1% το α΄ τριμ. 2024 στην Ελλάδα έναντι μείωσης 4,2% στην ΕΕ27.
  6. Σε τρέχουσες τιμές, αύξηση για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων 1,5% την ίδια περίοδο, από αύξηση 8,4% ένα έτος πριν. Υποχώρηση για τη Μεταποίηση, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, κατά 3,1% σε συνέχεια ανόδου 12,5% ένα έτος πριν.

Αναλυτικά τα στοιχεία του ΙΟΒΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λεμέρ: Κίνδυνος δημοσιονομικής κρίσης σε περίπτωση νίκης της ακροδεξιάς στις γαλλικές εκλογές

ΑΣΕΠ: Ανακοινώθηκαν οι 15 Διοικητές και Υποδιοικητές Υ.Πε. που περνούν στην επόμενη φάση

Ρωσία: Η συμφωνία ασφαλείας ΗΠΑ-Ουκρανίας είναι μια «κόλλα χαρτί» λέει η Ζαχάροβα

gazzetta
gazzetta reader insider insider