ING: Τι θα συμβεί αν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλότερος από όσο νομίζουμε;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ING: Τι θα συμβεί αν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλότερος από όσο νομίζουμε;
«Τι θα συμβεί αν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλότερος από όσο νομίζουμε;» διερωτάται αινιγματικά η ING σε σύντομο σημείωμά της. Γιατί βλέπει τρεις μειώσεις επιτοκίων τόσο από Fed όσο και από ΕΚΤ.

«Τι θα συμβεί αν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλότερος από όσο νομίζουμε;» διερωτάται αινιγματικά η ING σε σύντομο σημείωμά της.

«Αυτό είναι κάτι που μπορεί να σας εκπλήξει...αλλά ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι ήδη στο 2% από τον περασμένο Ιούλιο» όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα παράλληλο σύμπαν και σίγουρα, έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα έχουμε ακούσει για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος.

Αλλά εδώ είναι και το ζουμί της υπόθεσης καθώς τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις ΗΠΑ δείχνουν ότι αν υπολογιστεί ο πληθωρισμός με τον τρόπο που γίνεται στην Ευρώπη, τότε αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Αυτό δείχνει πως ο τρόπος με τον οποίο μετριέται ο πληθωρισμός έχει μεγάλη σημασία. Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ δίνουν πολύ μεγαλύτερο βάρος στη στέγαση από ό,τι η Ευρώπη. Και αυτό βοηθά να εξηγηθεί γιατί τα πιο βασικά δεδομένα ΔΤΚ ανεβάζουν τον δομικό πληθωρισμό στο 3,6%.

Ακόμα και έτσι, οι αριθμοί δεν αθροίζονται πάντα. Ο James Knightley εκτιμά ότι ο αποπληθωριστής PCE της επόμενης εβδομάδας - ο προτιμώμενος δείκτης που παρακολουθεί τον πληθωρισμό η Fed - θα είναι ακόμη λιγότερο ανησυχητικός από τα στοιχεία του ΔΤΚ πριν από δύο εβδομάδες. Μεγάλο μέρος της ασυμφωνίας μπορεί να αναχθεί στην ασφάλιση οχημάτων, τμήμα που δεν ανησυχεί του τραπεζίτες της Fed.

«Εν πάση περιπτώσει, αν ο πληθωρισμός των ΗΠΑ είναι πραγματικά πιο ευνοϊκός από ό,τι πιστεύουμε, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό νέο για την Ευρώπη. Πράγματα όπως τα τρόφιμα και τα καταναλωτικά αγαθά εξακολουθούν να συμβάλλουν περισσότερο στον πληθωρισμό στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ –ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο - και η εμπειρία της Αμερικής δείχνει ότι αυτό είναι απίθανο να ισχύει για πολύ ακόμη» αναφέρει η ING.

Έτσι, όταν οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθούμε από την πρόσφατη «αναθέρμανση» των δεδομένων στις ΗΠΑ, ίσως και να έχουν δίκιο. Ωστόσο, η ζωή σπάνια είναι τόσο απλή. Ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες δεν βοηθά στην υπόθεση για μειώσεις επιτοκίων ειδικά στη Βρετανία. Και όπως εξηγεί ο Bert Colijn, μια αιφνιδιαστική ανάκαμψη στην αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων στην Ευρωζώνη είναι πονοκέφαλος και για την ΕΚΤ.

Το μήνυμα για τις αγορές είναι διπλό. Εάν ο πληθωρισμός των ΗΠΑ είναι πραγματικά λιγότερο ανησυχητικός, τότε η Fed δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις μειώσεις των επιτοκίων. Η ING ποντάρει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων για φέτος από τον Σεπτέμβριο, υψηλότερα δηλαδή από που αναμένουν οι αγορές αυτή τη στιγμή. Εξίσου και στην Ευρωζώνη, ο οίκος αναμένει τρεις μείωσεις από την ΕΚΤ κατά τη διάρκεια του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντάιμον: Το χειρότερο σενάριο ο στασιμοπληθωρισμός - Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανώμαλης προσγείωσης

Πρακτικά Fed: Ανησυχία για την έλλειψη προόδου στον πληθωρισμό

Ευρωαγορές: Ο πληθωρισμός της Βρετανίας κράτησε τους δείκτες στο κόκκινο

gazzetta
gazzetta reader insider insider