Fed: Από το πόσες μειώσεις φτάσαμε στο αν θα γίνουν μειώσεις επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Από το πόσες μειώσεις φτάσαμε στο αν θα γίνουν μειώσεις επιτοκίων
Η πορεία του πληθωρισμού δείχνει αλλάζει απόλυτα την ατζέντα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Η συζήτηση για την Federal Reserve (Fed) έχει αρχίζει να μετατοπίζεται από το πόσες φορές θα μειωθούν τα επιτόκια φέτος, στο αν θα τελικά μειωθούν καθόλου το 2024.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στη συνεδρίαση της Τετάρτης η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, τα οποία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν μια βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση στη μείωση του ισολογισμού της Fed των 7,4 τρισ. δολαρίων - μια κίνηση που είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε απόφαση για το χρονοδιάγραμμα των επιτοκίων. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν εκφράσει την ανάγκη για μια προσεκτική προσέγγιση για τα επιτόκια, ελπίζοντας να αποφευχθεί η αναταραχή στην αγορά.

Μετά τις χειρότερες από τις αναμενόμενες αναφορές για τον πληθωρισμό κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι πιθανότατα θα χρειάζεται να περιμένει «περισσότερο από το αναμενόμενο» για να γίνει σίγουρο ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. Η κεντρική τράπεζα, πρόσθεσε, μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά «όσο χρειάζεται».

Και ενώ η ηγεσία της Fed έχει προτείνει μια καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα μειώσεων των επιτοκίων, σύμφωνα με ορισμένες απόψεις αρχίζει να μοιάζει ως πραγματική πιθανότητα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μην προβούν σε καμία μείωση φέτος.

«Αν οι αριθμοί του πληθωρισμού απλώς δεν βελτιωθούν αρκετά, τότε (οι μειώσεις) θα παραμείνουν σε αναμονή επ' αόριστον», δήλωσε ο Dean Maki, επικεφαλής οικονομολόγος στο Point72 και πρώην οικονομολόγος της Fed. «Είχαμε μια οπισθοδρόμηση το πρώτο τρίμηνο, αλλά δεν νομίζω ότι η διοίκηση της Fed το θεωρεί ως μόνιμη οπισθοδρόμηση. Νομίζουν ότι είναι ακόμα ένας ανώμαλος δρόμος».

Πάντως, οι συνάδελφοι του Πάουελ στην κεντρική τράπεζα δεν βλέπουν κάποια επείγουσα ανάγκη για μείωση των επιτοκίων. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed, Μισέλ Μπάουμαν, δήλωσε ότι βλέπει «ανοδικούς κινδύνους» για τον πληθωρισμό, ενώ ο Νιλ Κασκάρι, επικαλέστηκε την πιθανότητα να μην υπάρξει καμία μείωση επιτοκίων φέτος. Στο ίδιο μήκος κύματος και Ράφαελ Μπόστικ, που τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός επιδεινωθεί.

Πλέον παράγοντες της αγοράς βλέπουν τώρα μόνο μία μείωση των επιτοκίων της Fed για όλο το 2024, πολύ κάτω από τις προβλέψεις στην αρχή του έτους.

Οι αξιωματούχοι της Fed δεν θα ενημερώσουν για τις τριμηνιαίες προβολές επιτοκίων - γνωστές ως «dot plot» - αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα κυριαρχήσουν πάνω από τις συζητήσεις, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης και η γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί από πλευράς της κεντρικής τράπεζας.

«Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το εάν τελικά θα κοπούν τα επιτόκια», δήλωσε από την πλευρά της η Diane Swonk, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG, η οποία πρόσθεσε ότι «η Fed δεν έχει άλλη επιλογή από το να σταματήσει τα σχέδια για μειώσεις επιτοκίων», λόγω του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Game changer στην παγκόσμια αγορά μετάλλων - Το σούπερ ντιλ ΒΗΡ-Anglo

Μασκ: Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Κίνα με θέμα αυτόνομη οδήγηση και δεδομένα

gazzetta
gazzetta reader insider insider