Παιδικοί σταθμοί: Κονδύλι 70 εκατ. ευρώ για δημιουργία 20.000 θέσεων για βρέφη και νήπια - Ποιους δήμους αφορά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παιδικοί σταθμοί: Κονδύλι 70 εκατ. ευρώ για δημιουργία 20.000 θέσεων για βρέφη και νήπια - Ποιους δήμους αφορά
Οι Δήμοι μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το ποσό των 70 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων ή τη λειτουργία ακόμη περισσότερων θέσεων για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών.

Τη δυνατότητα σε όλους τους Δήμους της χώρας να προχωρήσουν στη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών ή και να αυξήσουν τις θέσεις στους υπάρχοντες με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, δίνει η κυβέρνηση με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως ανέφερε η αρμόδια υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, με στόχο την ουσιαστικότερη στήριξη της οικογένειας και την εναρμόνιση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή, διατίθεται από το Ταμείο Ανάκαμψης πόσο 70 εκατ. ευρώ με σκοπό τη δημιουργία επιπλέον 20.000 νέων θέσεων για βρέφη και νήπια.

Ειδικότερα, με την ρύθμιση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας οι Δήμοι μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το ποσό των 70 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων ή τη λειτουργία ακόμη περισσότερων θέσεων για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών.

«Για τη δημιουργία νέων θέσεων για βρέφη σε υφιστάμενους ή νέους σταθμούς με σκοπό την εξασφάλιση μίας θέσης για όλα τα βρέφη και την υποστήριξη των οικογενειών, το Υπουργείο υλοποιεί πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ίδρυση έως 50.000 νέων θέσεων για βρέφη σε όλη την επικράτεια. Στο πρόγραμμα χρηματοδότησης μπορεί να συμμετέχουν ιδιώτες, φορείς, νομικά πρόσωπα κάθε μορφής, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών» επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου.

Τι απαιτείται για τη λειτουργία παιδικού σταθμού

Για τη λειτουργία παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών είναι αναγκαία η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας και η ύπαρξη καταλλήλου οικοπέδου ή κτιρίου με την ανάλογη έκταση οικοπέδου.

Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου, μετά την υποβολή των παρακάτω δικαιολογητικών:
- Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στην περίπτωση που ο σταθμός λειτουργεί εντός της υπηρεσίας του δήμου) ή του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου, που υπέχει θέση αίτησης και που αναγράφει την επωνυμία, το είδος του σταθμού (Βρεφικός, Παιδικός, ή Βρεφονηπιακός Σταθμός), την έδρα, τον μέγιστο αριθμό των βρεφών ή/και νηπίων που θα εξυπηρετούνται και τα τμήματα που θα λειτουργήσουν εντός του σταθμού. Επιπλέον δηλώνεται η δυνατότητα και η επάρκεια ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεφωνικής σύνδεσης και αποχέτευσης.

- Συστατική πράξη του νομικού προσώπου, και σε περίπτωση που ο σταθμός λειτουργεί εντός της υπηρεσίας του δήμου, οργανισμό της εσωτερικής υπηρεσίας αυτού.

Η ασφαλής πρόσβαση και παραμονή των παιδιών στους χώρους του σταθμού, πρέπει να εξασφαλίζεται με ειδικές κατασκευαστικές διατάξεις και λεπτομέρειες.

Όλοι οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα πρέπει να διαθέτουν σύστημα κεντρικής θέρμανσης που να εξασφαλίζει σε κάθε περίπτωση εσωτερική θερμοκρασία 18 C όταν η εξωτερική είναι 0 C. Επίσης, να εξασφαλίζεται η κατάλληλη θερμοκρασία με συστήματα ψύξης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι χώροι παραμονής των παιδιών θα πρέπει να έχουν κατάλληλο φυσικό φωτισμό (με προσανατολισμό -κατά προτίμηση- μεσημβρινό) απαγορευομένου του φωτισμού και του αερισμού διαμέσου φωταγωγών ή άλλου τεχνητού μέσου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται μίνι παιδικοί σταθμοί σε μεγάλες επιχειρήσεις - Όλο το σχέδιο

Ζαχαράκη: Προστασία για εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider