Καύσιμα: «Τσιμπάνε» οι τιμές στην ελληνική αγορά – Απότομη αύξηση περιμένει η παγκόσμια αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: «Τσιμπάνε» οι τιμές στην ελληνική αγορά – Απότομη αύξηση περιμένει η παγκόσμια αγορά
Άνοδος αναμένεται στις τιμές καυσίμων στην ελληνική αγορά μετά από την μικρή πτώση που κατέγραψαν τις προηγούμενες ημέρες ενώ μέσα στους επόμενους μήνες, παράγοντες της διεθνούς αγοράς εκτιμούν ότι το αργό θα μπορούσε να σημειώσει απότομη αύξηση.

Άνοδος αναμένεται στις τιμές καυσίμων στην ελληνική αγορά μετά από την μικρή πτώση που κατέγραψαν τις προηγούμενες ημέρες ενώ μέσα στους επόμενους μήνες, παράγοντες της διεθνούς αγοράς εκτιμούν ότι το αργό θα μπορούσε να σημειώσει απότομη αύξηση λόγω της στενότητας στις προμήθειες επηρεάζοντας τις τιμές και στις χώρες εισαγωγής όπως είναι η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,905 ευρώ το λίτρο από 1,909 την προηγούμενη εβδομάδα, του diesel κίνησης στα 1,702 ευρώ το λίτρο από 1,712 και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,322 από 1,382. Παρά την πτώση των προηγούμενων ημερών, η ΠΟΠΕΚ αναμένει αύξηση στις τιμές χονδρικής, η οποία κατ’ επέκταση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τις τιμές στην αντλία.

Η διεθνής τιμή του Brent έφθασε τα 85 δολάρια το βαρέλι την προηγούμενη εβδομάδα και την Παρασκευή κινήθηκε ελάχιστα κάτω από αυτό το όριο αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για μελλοντικές αυξήσεις οι οποίες θα επηρεάσουν τις χώρες που εισάγουν όπως είναι η Ελλάδα.

Όπως εκτιμά ο Martijn Rats της Morgan Stanley, τους δύο προηγούμενους μήνες, το Brent κινήθηκε κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αργότερα μέσα στο έτος. Στην πραγματικότητα, οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν τόσο απότομα που μπορεί να αιφνιδιάσουν κάποιους, αναφέρει.

«Υπάρχει η άποψη στην αγορά ότι οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ μπορούν να καλύψουν όλη την αύξηση της ζήτησης φέτος », είπε στο CNBC. Ωστόσο, η πραγματικότητα έχει αποδειχθεί λίγο διαφορετική από αυτήν την αντίληψη, σημείωσε τονίζοντας ότι από την πλευρά της προσφοράς, βλέπουμε μια επιβράδυνση του σχιστόλιθου των ΗΠΑ, υπάρχει μια αμφιλεγόμενη κατάσταση στην Βραζιλία και στον Καναδά. Περιμέναμε να δημιουργηθούν αποθέματα, αλλά αυτά είναι κάπως επίπεδα. Εάν το πρώτο τρίμηνο, τα αποθέματα είναι σταθερά, τότε μπορεί να αντληθούν σημαντικές ποσότητες κατά τη θερινή περίοδο.

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία τροφοδότησαν επίσης την αντίληψη ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν περιορισμένες ανοδικές δυνατότητες. Αυτή η ανησυχία πήγαζε από το γεγονός ότι πολλές χώρες που αγωνίζονται για ανάκαμψη μετά από τα lockdown της πανδημίας και άλλες, κυρίως στην Ευρώπη, που ταλαιπωρούνται από την ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021 και κορυφώθηκε το 2022.

Αυτή η τάση, ωστόσο, μπορεί επίσης να αλλάξει. Ο ΟΠΕΚ, στην τελευταία του έκθεση για την αγορά πετρελαίου, εξέφρασε μια νότα αισιοδοξίας για την οικονομική ανάπτυξη, αναθεωρώντας τις προβλέψεις του για φέτος κατά 0,1% σε 2,8%. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ήταν ακόμη πιο αισιόδοξο τον περασμένο μήνα, όταν αναθεώρησε την δική του πρόβλεψη για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ για φέτος σε 3,1%, μια ανοδική αναθεώρηση κατά 0,2% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΟΠΕΚ επανέλαβε την προσδοκία του για ισχυρή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος, σε πάνω από 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, παρόλο που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας συνεχίζει να μειώνει τις δικές του προβλέψεις για τη ζήτηση.

Τις τελευταίες ημέρες, οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν ανοδικές τάσεις μετά από μια σειρά επιθέσεων με drone από την Ουκρανία σε ρωσικά διυλιστήρια, πυροδοτώντας ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού με καύσιμα. Έλαβαν επίσης ώθηση από έναν άλλο γύρο μείωσης αποθεμάτων καυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που υποδηλώνει ενίσχυση της ζήτησης. Η προσωρινή άνοδος στις τιμές θα μπορούσε να επεκταθεί καθώς πλησιάζουμε στην έναρξη της σεζόν οδήγησης ενώ οι πωλήσεις EV φαίνεται να αυξάνονται πιο ήπια απ' ό,τι πέρυσι. Θα μπορούσε να επεκταθεί και να ενισχυθεί σε βαθμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτι σαν σοκ, όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές.

Ο ΔΟΕ μείωσε επίσης τις προβλέψεις του για την προσφορά για το 2024 και τώρα αναμένει ότι η προσφορά πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 800.000 bpd στα 102,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος.

«Η ζήτηση παραμένει υψηλή, ενώ οι προμήθειες γίνονται στενότερες, ιδιαίτερα από την πλευρά των καυσίμων. Τα περιθώρια διύλισης είναι επίσης πολύ ισχυρά και θετικά για τη ζήτηση αργού», δήλωσε ο Dennis Kissler, ανώτερος αντιπρόεδρος συναλλαγών της BOK Financial.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η αγορά εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται μεταξύ στενής προσφοράς και ανησυχίας για την πορεία της ζήτησης, η οποία εξαρτάται από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ενώ στο φόντο οι γεωπολιτικές εξελίξεις δίνουν τον .... ρυθμό στις κινήσεις των τιμών, οι οποίες μετά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και το ξέσπασμα της κρίσης στην Μέση Ανατολή παρουσιάζουν αστάθεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: «Τσιμπημένη» η βενζίνη – Προσδοκίες για μικρή αποκλιμάκωση των τιμών

Καύσιμα: Πτώση τιμή για πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης – «Τσουχτερή» παραμένει η βενζίνη

«Φρέσκο» υψηλό 4 μηνών για το πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider