ΔΝΤ: Ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο η Ινδία και... με ευκολία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο η Ινδία και... με ευκολία
Η Ινδία αναδεικνύεται η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ της κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 (Οκτώβρη έως Δεκέμβρη ) ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η Ινδία μπορεί να χαρακτηριστεί «εύκολα» η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ της κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εκτιμά μέλος του δ.σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Σημειώνεται ότι η ινδική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 8,4%, τον υψηλότερο των τελευταίων 6 τριμήνων, με ώθηση από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και την ενισχυμένη δραστηριότητα στον μεταποιητικό και κατασκευαστικό κλάδο.

«Αν δείτε τα νούμερα του ΑΕΠ... η Ινδία διεκδικεί ρυθμό ανάπτυξης 8% φέτος», δήλωσε ο Krishnamurthy Subramanian, που έχει στο παρελθόν διατελέσει και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης, σε συνέντευξη του στο CNBC.

Ως αποτέλεσμα, η ινδική κυβέρνηση για το οικονομικό έτος 2023-2024 έθεσε νέο, υψηλότερο, στόχο ανάπτυξης, από το 7,3%, στο 7,6%. Κατά τον Subramanian η οικονομική πρόοδος οφείλεται στην μετατόπισης της προσοχής της ινδικής οικονομίας προς υψηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες, που έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας, στις αρχές Φεβρουαρίου παρουσίασε έναν δημοσιονομικά συνετό ενδιάμεσο προϋπολογισμό, με τον οποίο υπολογίζει ότι το έλλειμμα θα συρρικνωθεί στο 5,1% του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2025 από το αναθεωρημένο 5,8% για το 2024, ενώ τόνισε το σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχύσει τις δαπάνες για υποδομές.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ακόμη, αύξηση 11,1% στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, στα 11,11 τρισ. ρουπίες (133,9 δισ. δολάρια) το οικονομικό έτος 2025, και 11,4% στα φορολογικά έσοδα, στα 38,31 τρισ. ρουπίες. Ο Subramanian σχολίασε ότι αναμένει ανάλογη σύνεση και από τον συνολικό προϋπολογισμό της Ινδίας και των εξαρτώμενων εδαφών, ο οποίος θα κατατεθεί μετά τις γενικές εκλογές της χώρας.

«Περιμένω να συνεχιστεί η στροφή προς τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις, ενώ και τα δημοσιονομικά νούμερα δείχνουν υπερυθυνότητα», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Αναμένουν σε θετικό mood τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ήπιο profit taking και rotation στο Χρηματιστήριο

ΕΚΤ: Γιατί μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων θα ήταν λάθος

gazzetta
gazzetta reader insider insider