Βιομηχανία: Νέο μέτρο του ΥΠΕΝ για φθηνό «πράσινο» ρεύμα – Επιδότηση μπαταριών με 50%

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιομηχανία: Νέο μέτρο του ΥΠΕΝ για φθηνό «πράσινο» ρεύμα – Επιδότηση μπαταριών με 50%
Η επιδότηση θα αφορά μονάδες αποθήκευσης σε έργα ΑΠΕ, τα οποία πρόκειται να τροφοδοτούν βιομηχανικούς καταναλωτές. Πρόκειται για δεύτερη πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, μετά το απόλυτο προβάδισμα πρόσβασης στο δίκτυο, το οποίο θα αποκτήσουν «πράσινοι» σταθμοί για PPAs με βιομηχανίες.

Νέο μέτρο στήριξης εγχώριων βιομηχανικών καταναλωτών έχει στα σκαριά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να εξασφαλίσουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, σε φθηνό και μακροπρόθεσμα σταθερό κόστος.

Το μέτρο αυτό «αγγίζει» μονάδες ΑΠΕ οι οποίες προορίζονται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών εγχώριων ενεργοβόρων καταναλωτών, μέσω «πράσινων» PPAs τα οποία έχουν συμφωνήσει οι βιομηχανίες με τους παραγωγούς ΑΠΕ. Στις εν λόγω μονάδες, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, θα προωθηθεί η εγκατάσταση μπαταριών, επιδοτώντας με 50% το κόστος προσθήκης των μονάδων αποθήκευσης.

Η προσθήκη των μπαταριών κρίνεται αποτελεσματική λύση από το ΥΠΕΝ, ώστε να αντισταθμιστεί το γεγονός ότι πρόκειται να αλλάξει επί τα χείρω το πλαίσιο πάνω στο οποίο συμφωνήθηκαν οι τιμές των συγκεκριμένων «πράσινων» PPAs. Κι αυτό γιατί τα εν λόγω έργα θα αποκτήσουν τελικά πρόσβαση στο σύστημα (δηλαδή θα λάβουν όρους σύνδεσης) με πιο περιορισμένα πλαφόν στην παραγωγή τους.

Μείωση παράπλευρης επιβάρυνσης

Τα πλαφόν στην παραγωγή (που ονομάζονται περιορισμοί έγχυσης) πρόκειται να ενισχυθούν, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διεύρυνση ηλεκτρικού «χώρου». Επομένως, αν π.χ. η τιμή ενός «πράσινου» PPA συμφωνήθηκε με δεδομένο ότι θα είναι στο 72% το πλαφόν στην παραγωγή των φωτοβολταϊκών που θα το εξυπηρετούν, το συμφωνηθέν ποσό θα πρέπει να αλλάξει αφού θα πέσει χαμηλότερα αυτό το ταβάνι – ενδεικτικά, στο 55%.

Η ύπαρξη της μπαταρίας, ωστόσο, θα μειώσει τα επιπλέον κόστη που εμπλέκονται στην υλοποίηση των PPAs και πιο συγκεκριμένα στο κόστος που χρειάζεται ώστε η «πράσινη» παραγωγή να προσαρμοστεί στο προφίλ κατανάλωσης της βιομηχανίας. Μάλιστα, για να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το κόστος, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, φαίνεται πως θα δίνεται η δυνατότητα αποθήκευσης στην μπαταρία όχι μόνο «πράσινων» μεγαβατώρων από τη μονάδα ΑΠΕ, στην οποία αυτή θα είναι συνδεδεμένη.

Αντίθετα, η μπαταρία θα μπορεί να απορροφά επίσης ενέργεια από το σύστημα. Επομένως, στην τροφοδοσία των βιομηχανιών θα μπορεί να αξιοποιηθεί και η απορρόφηση ενέργειας σε ώρες όπου οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, όπως π.χ. το βράδυ.

Δεύτερο μέτρο μετά τους fast track όρους σύνδεσης

Εκτιμάται από τη νέα πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ θα μπορέσουν να ωφεληθεί ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ περί τα 1.500 MW, το οποίο εμπλέκεται σε «πράσινα» PPAs ενεργοβόρων καταναλωτών. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να συμπληρώσει το πρώτο σχέδιο που δρομολογεί το υπουργείο για τη στήριξη των PPAs βιομηχανιών, όπως έχει ήδη γράψει το Insider.gr, δίνοντας απόλυτο προβάδισμα στις μονάδες ΑΠΕ οι οποίες προορίζονται για την τροφοδοσία τους.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο σχέδιο θα ενεργοποιηθεί παράλληλα με την προετοιμασία του προγράμματος για φθηνό «πράσινο» ρεύμα στους αγρότες. Προς αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο είχε αποφασίσει να αποκτήσουν απόλυτο προβάδισμα στην πρόσβαση στο ηλεκτρικό σύστημα, οι μονάδες ΑΠΕ που προορίζονται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δύο συγκεκριμένων κατηγοριών καταναλωτών.

Έτσι, πρόκειται να καταθέσει άμεσα τροπολογία, με την οποία το αντίστοιχο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο θα πάρει με fast track διαδικασία όρους σύνδεσης στο ηλεκτρικό σύστημα. Κάτι που σημαίνει ότι θα παρακάμψουν τις σειρές προτεραιότητας, με τις οποίες ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει τις αιτήσεις σύνδεσης παραγωγών ΑΠΕ. Επίσης, οι όροι σύνδεσης θα προβλέπου το υφιστάμενο μέγιστο όριο παραγωγής των έργων (περιορισμό έγχυσης) ο οποίος για τα φωτοβολταϊκά είναι 72%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, στην τροπολογία δεν θα προσδιορίζεται το μέγεθος του portfolio που θα προηγηθεί στη χορήγηση όρων σύνδεσης, παραπέμποντας για αυτό τον σκοπό σε Υπουργική Απόφαση. Το χαρτοφυλάκιο αυτό ανέρχεται σε 1.320 MW, από τα οποία τα 500 MW αφορούν έργα για την τροφοδοσία των αγροτών και τα 820 MW «πράσινα» PPAs της βιομηχανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Helleniq Energy: Στο 4ο τρίμηνο η απόφαση για ερευνητικές γεωτρήσεις στην Κρήτη

Θριάσιο 2: Deadline στα τέλη Ιουνίου για Hellenic Train – DAMCO για το logistics center αξίας 561 εκατ. ευρώ

Οριστικό το deal Intrakat-ΔΕΗ Ανανεώσιμες για ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider