Deloitte: Στα επίπεδα του 2022 αναπηδούν οι δείκτες ευρωπαϊκής ιδιωτικής πίστης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deloitte: Στα επίπεδα του 2022 αναπηδούν οι δείκτες ευρωπαϊκής ιδιωτικής πίστης
Σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στα μέσα στου 2022 έχει ανακάμψει η ευρωπαϊκή ιδιωτική δανειοδοτική δραστηριότητα έδειξαν νέα στοιχεία της Deloitte την Τρίτη.

Σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στα μέσα στου 2022 έχει ανακάμψει η ευρωπαϊκή ιδιωτική δανειοδοτική δραστηριότητα έδειξαν νέα στοιχεία της Deloitte την Τρίτη, ως ένδειξη ότι οι επενδυτές συσσωρεύονται σε επικίνδυνο εταιρικό χρέος καθώς αναμένουν τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, τα funds ιδιωτικού χρέους, τα οποία δανείζουν ως επί το πλείστον με υψηλά επιτόκια σε χρεωμένες εταιρείες που υποστηρίζονται από οίκους εξαγορών, παρέτειναν 189 δάνεια το τελευταίο τρίμηνο του 2023, τα περισσότερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, λίγο πριν από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ο Andrew Cruickshank, διευθυντής της Deloitte και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι οι όγκοι των συμφωνιών ιδιωτικού χρέους πιθανότατα εξακολουθούν να αυξάνονται φέτος, αφού οι πιστωτικές αγορές άνοιξαν σε πιο ριψοκίνδυνους δανειολήπτες, παρόλο που η ΕΚΤ διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

«Σύμφωνα με τις δικές μας εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, η δραστηριότητα φαίνεται να είναι υψηλότερη από ό,τι ήταν τα δύο τελευταία τρίμηνα του περασμένου έτους», δήλωσε ο Cruickshank, ο οποίος συμβουλεύει τις ευρωπαϊκές εταιρείες για συμφωνίες ιδιωτικού χρέους.

Η ανάκαμψη στις ιδιωτικές αγορές, όπου ο αριθμός των συναλλαγών στην Ευρώπη μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020 σύμφωνα με την Deloitte, απηχεί μια αναβίωση στην αγορά ομολόγων που εκδίδονται από εταιρείες υψηλού κινδύνου.

Οι πωλήσεις ευρωπαϊκών χρεογράφων -που εκδόθηκαν από εταιρείες των οποίων το χρέος αξιολογείται ως κερδοσκοπικό- αυξήθηκαν κατά 51% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του οίκου αξιολόγησης S&P Global.

Οι επενδυτές χρέους πέρασαν μεγάλο μέρος του περασμένου έτους ανησυχώντας ότι οι αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης θα προκαλούσαν αθετήσεις δανειακών πληρωμών από τις εταιρείες.

Τώρα, ο δείκτης iTraxx Europe Crossover, ο οποίος μετρά το κόστος ασφάλισης έναντι αθετήσεων χρέους σε ένα «καλάθι» ευρωπαϊκών χρεογράφων, διαπραγματεύεται περίπου στο χαμηλό δύο ετών των 302 μονάδων βάσης από 406 τον Σεπτέμβριο.
Η ταχεία χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών ενόψει της κίνησης της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων έχει αναστατώσει ορισμένους από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Σε χαμηλό διετίας ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα τρόφιμα τον Φεβρουάριο

Ρωσία: Εξάμηνη απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης από 1η Μαρτίου - Στόχος η σταθερότητα των τιμών

Pantelakis: Οι «καταλύτες» που θα οδηγήσουν υψηλότερα τις ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider