Έρχονται δύσκολα για τη ρωσική οικονομία, προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται δύσκολα για τη ρωσική οικονομία, προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ
Η ρωσική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ παρά την πρόσφατη αναβάθμιση των προβλέψεων του Οργανισμού για τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.

Η ρωσική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ παρά την πρόσφατη αναβάθμιση των προβλέψεων του Οργανισμού για τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.

Πράγματι, η οικονομία της Ρωσίας αποδείχθηκε απρόσμενα ανθεκτική εν μέσω του κύματος δυτικών κυρώσεων στα σχεδόν δύο χρόνια από όταν εισέβαλε στην Ουκρανία. Στα τέλη Ιανουαρίου, το ΔΝΤ υπερδιπλασίασε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος, στο 2,6%, από 1,1% τον Οκτώβριο.

Παρολ'αυτά, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα βλέπει προβλήματα μπροστά για τη χώρα των σχεδόν 145 εκατομμυρίων.

Μιλώντας στο CNBC, στο πλαίσιο της Συνόδου Παγκόσμιων Κυβερνήσεων στο Ντουμπάι, η Γκεοργκίεβα περιέγραψε αυτό που πιστεύει ότι «τροφοδοτεί» την ανάπτυξη της Ρωσίας και εξήγησε γιατί η πρόβλεψη δεν λέει όλη την ιστορία.

«Αυτό που μας λέει είναι ότι πρόκειται για μια οικονομία σε πόλεμο στην οποία το κράτος -το οποίο ας θυμηθούμε, είχε ένα πολύ σημαντικό απόθεμα, που χτιζόταν επί πολλά χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας- επενδύει σε αυτήν την πολεμική οικονομία. Αν κοιτάξετε τη Ρωσία, σήμερα, η παραγωγή αυξάνεται, [για τον] στρατό, [και] η κατανάλωση μειώνεται. Και κάπως έτσι έμοιαζε κάποτε η Σοβιετική Ένωση. Υψηλό επίπεδο παραγωγής, χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης».

Οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες έχουν εκτοξευθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε έναν κρατικό προϋπολογισμό που αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες στο περίπου 30% των δημοσιονομικών δαπανών, που αντιστοιχεί σε αύξηση σχεδόν 70% από το 2023 έως το 2024.

Οι δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια αναμένεται να αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού της Ρωσίας φέτος, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία, σύμφωνα με εκτιμήσεις εξόριστων ακαδημαϊκών που συγκεντρώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Πολλοί από αυτούς που τράπηκαν σε φυγή είναι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης σε τομείς όπως η πληροφορική και οι επιστήμες.

«Πιστεύω ότι στην πραγματικότητα η ρωσική οικονομία έχει μπροστά της για μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της φυγής ανθρώπινου κεφαλαίου και λόγω της μειωμένης πρόσβασης στην τεχνολογία που συνοδεύει τις κυρώσεις», είπε η Γκεοργκίεβα.

«Επομένως, παρόλο που αυτό το νούμερο δείχνει καλό, υπάρχει ένα μεγαλύτερο story από πίσω, και δεν είναι ένα πολύ καλό story».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider