Ομόλογα Ευρωζώνης: Γίνεται η Ελλάδα Γαλλία και η Γαλλία Ελλάδα;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ομόλογα Ευρωζώνης: Γίνεται η Ελλάδα Γαλλία και η Γαλλία Ελλάδα;
Παρά το υψηλό της χρέος, η Ελλάδα θεωρείται ελκυστική για τους επενδυτές ομολόγων καθώς, από ό,τι φαίνεται, οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες και τις πιο ασφαλείς αγορές χρέους της Ευρωζώνης γίνονται ολοένα και πιο... θολές.

Παρά το υψηλό της χρέος, η Ελλάδα θεωρείται ελκυστική για τους επενδυτές ομολόγων καθώς, από ό,τι φαίνεται, οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες και τις πιο ασφαλείς αγορές χρέους της Ευρωζώνης γίνονται ολοένα και πιο... θολές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, οι αναλυτές παρατηρούν ότι οι traders έχουν ενθαρρυνθεί από τη μείωση των λόγων του χρέους προς ΑΕΠ σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία. Αυτό ήρθε να προστεθεί στο εκτεταμένο ράλι που σημειώθηκε στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης χρονιάς λόγω της ελπίδας για μείωση των επιτοκίων και βοήθησε να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στο ιταλικό και γερμανικό κόστος δανεισμού, στις 1,56 ποσοστιαίες μονάδες, κοντά σε χαμηλό δύο ετών. Τον Οκτώβριο, η απόσταση ήταν μεγαλύτερη από 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Η συρρίκνωση αυτών spreads σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην Ευρωζώνη, μόλις μία δεκαετία μετά την μεγάλη οικονομική κρίση που κόντεψε να διαλύσει την Ευρωζώνη και έβαλε σε μνημόνιο μια σειρά χωρών.

«Πιστεύουμε πως το 2024 θα είναι η χρονιά όπου τα όρια ανάμεσα στον πυρήνα και την περιφέρεια θα θολώσουν» δηλώνει ο Aman Bansal, επικεφαλής αναλυτής της Citi για τα ευρωπαϊκά επιτόκια, επικαλούμενος τη μείωση των λόγων χρέους προς ΑΕΠ στις χώρες της περιφέρειας και την υψηλότερη καθαρή έκδοση χρέους στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο Christian Kopf, επικεφαλής τομέα σταθερού εισοδήματος της της Union Investment, του τρίτου μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας, σημειώνει ότι «ωφελήθηκε πολύ» από την αγορά ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων, προσθέτοντας ότι οι δείκτες του δημόσιου χρέους των δύο χωρών πέφτουν.

«Είναι πραγματικά πολύ απλό» τονίζει. «Τα ομόλογα που αποδίδουν περισσότερο από τα γερμανικά bunds είναι επίσης πιθανό να αποδώσουν περισσότερο — εκτός εάν η φερεγγυότητα του εκδότη επιδεινωθεί σημαντικά, κάτι που δεν συμβαίνει στην περιφέρεια της ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί στη Γαλλία και το Βέλγιο τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, με μέτρια πτώση να προβλέπεται και στην Ιταλία και την Ισπανία.

Οι τιμές των ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων που έλαβε χώρα σήμερα. Οι αγορές προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων κατά περίπου 1,3 ποσοστιαίες μονάδες στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Όπως από καιρό έχει γράψει το insider.gr, αναλυτές εκτιμούν πως αν δεν υπάρξει ανατροπή στο μέτωπο του πληθωρισμού, μια πιθανή πρώτη μείωση μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο παράλληλα με τις Ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, κάνουν λόγο για συντηρητικές κινήσεις της τάξης του 0,25%, ενώ μπορούν να πραγματοποιηθούν πέντε κινήσεις μέσα στο έτος έως ότου τα επιτόκια «κατηφορίσουν» στο 2,75%.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ιστορικό υψηλό του 4%, η οικονομική ανάπτυξη ήταν υψηλότερη τον περασμένο χρόνο στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία από ό,τι στη Γερμανία ή τη Γαλλία, ενώ η οικονομία της Ιταλίας παρέμεινε στάσιμη.

«Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν υποφέρει λιγόγερο από τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καθώς η Ιβηρική χερσόνησος εξαρτάτο λιγότερο από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ωφελήσει περισσότερο τις μικρότερες χώρες», σημειώνει ο Oliver Eichmann της DWS.

«Υπάρχει υψηλή πιθανότητα αυτά τα εργαλεία τόνωσης της ανάπτυξης να χρησιμοποιηθούν ξανά στο μέλλον και αυτό λειτουργεί προς όφελος των λιγότερο μεταβαλλόμενων spreads» εκτιμά ο Eichman.

Η μείωση των spreads έρχεται παρά την ανακοίνωση της ΕΚΤ πως θα σταματήσει να αγοράζει κρατικό χρέος νωρίτερα από το προγραμματισμένο και παρά το κύμα πώλησης ομολόγων αυτόν τον μήνα.

Η Citi προβλέπει ότι αυτόν τον μήνα θα εκδοθεί χρέος-ρεκόρ ύψους 165 δισ. ευρώ στην Ευρωζώνη, 13% υψηλότερο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Ωστόσο, η ζήτηση έχει παραμείνει ισχυρή καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, με την Ισπανία να προσελκύει το μεγαλύτερο βιβλίο παραγγελιών για κρατικό ομόλογο στις 10 Ιανουαρίου και την Ιταλία να λαμβάνει 91 δισ. ευρώ σε προσφορές για πώληση χρέους 30 ετών, στο μεγαλύτερο ιταλικό βιβλίο προσφορών από το 2021.

Ο Bansal της Citi θεωρεί πως οι πιέσεις από τις καθαρές εκδόσεις -αφού αφαιρεθούν οι εξοφλήσεις ομολόγων και οι αγορές της ΕΚΤ- είναι μεγαλύτερες στον πυρήνα της Ευρωζώνης, με τη Γαλλία να ετοιμάζεται να εκδώσει χρέος-ρεκόρ ύψους 140 δισ. ευρώ φέτος.

«Η Γαλλία μετατρέπεται αργά, από οικονομία του πυρήνα σε οικονομία της περιφέρειας όσον αφορά τις δημοσιονομικές ευπάθειες», εκτιμά ο Tomasz Wieladek, επικεφαλής οικονομολόγος στην T Rowe Price.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας ήταν 4,8% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, από 4,4% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ενώ η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία παρουσίασαν όλες καλύτερες επιδόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων - «Δείχνει» προς καλοκαίρι, SOS για μισθούς και πληθωρισμό

Οι μισθοί του Μαρτίου και τα μεταφορικά κόστη, τα στοιχεία-κλειδιά στις σκέψεις Λαγκάρντ

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Τρίτο διαδοχικό pause

gazzetta
gazzetta reader insider insider