Ενέργεια: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για μονάδες αποθήκευσης – 55 προσφορές στον 2ο διαγωνισμό

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για μονάδες αποθήκευσης – 55 προσφορές στον 2ο διαγωνισμό
Οι 55 προσφορές αφορούν αυτόνομες μπαταρίες 1.670 MW, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ενώ στη δημοπρασία δίνουν το «παρών» σχεδόν όλοι οι εγχώριοι ενεργειακοί Όμιλοι που δεν «πέρασαν» το ανώτατο όριο μονάδων στον πρώτο διαγωνισμό – όπως η Mytilineos, ο Όμιλος Κοπελούζου και η Elpedison. Μικρότερη η συμμετοχή σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό, λόγω του υψηλού ανταγωνισμού.

Το σημαντικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση επενδύσεων ανάπτυξης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας επιβεβαιώθηκε και στον δεύτερο διαγωνισμό ενίσχυσης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, υποβλήθηκαν 55 προσφορές, για έργα συνολικής ισχύος 1.670 MW περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαγωνισμοί διενεργούνται από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων. Από τη 2η ανταγωνιστική διαδικασία θα προκριθούν μονάδες συνολικής ισχύος 288,21 MW, κάτι που σημαίνει πως οι προσφορές κινήθηκαν σε 5πλάσια και πλέον επίπεδα.

Η προθεσμία υποβολής ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα, ενώ οι συμμετοχές θα οριστικοποιηθούν σήμερα, Πέμπτη, όταν και εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι επενδυτές για να καταθέσουν την εγγυητική επιστολή συμμετοχής, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να είναι έγκυρες οι προσφορές. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, πάντως, οι επενδύτες κατέθεσαν την εγγυητική με τις προσφορές τους, με συνέπεια να μην αναμένεται αλλαγές στον τελικό αριθμό των συμμετοχών.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, από τη νέα δημοπρασία διεκδικούν να «περάσουν» έργα σχεδόν όλοι οι εγχώριοι ενεργειακοί Όμιλοι οι οποίοι δεν κάλυψαν στον πρώτο διαγωνισμό το ανώτατο όριο επιδοτούμενων μονάδων ανά επενδυτή, και το οποίο έχει καθοριστεί στα 100 MW. Έτσι, απόντες από τη δημοπρασία είναι οι Helleniq Energy, Intrakat και η ΔΕΗ. Στους συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, δίνουν το παρών η Mytilineos, ο Όμιλος Κοπελούζου και η Elpedison.

Αυξημένος ανταγωνισμός

Μιλώντας στο insider.gr, ειδικοί του κλάδου επισημαίνουν πως αυτό το πλαφόν και ο αποκλεισμός μεγάλων εταιρειών από τη νέα διαδικασία, είναι ένας βασικός λόγος που οι συμμετοχές κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από τον πρώτο διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική δημοπρασία είχαν υποβληθεί 93 προσφορές, για μονάδες συνολικής ισχύος 3,3 GW περίπου.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές, σημαντικός επίσης λόγος για τις λιγότερες συμμετοχές είναι το «σήμα» που δόθηκε με τον πρώτο διαγωνισμό, όπου οι προσφορές διαμορφώθηκαν σε εξαιρετικά ανταγωνιστικά επίπεδα. Ως συνέπεια, τα αποτελέσματα του πρώτου διαγωνισμού λειτούργησαν σαν αντικίνητρο για επενδυτές που θα προσδοκούσαν υψηλά περιθώρια κέρδους, από τα εγγυημένα έσοδα των μονάδων τους.

Όπως συμπληρώνουν, η μείωση στο 50% της επενδυτικής ενίσχυσης (που για τη δεύτερη δημοπρασία έχει καθοριστεί στα 100.000 ευρώ ανά MW), από την άλλη πλευρά, δεν εκτιμάται ότι αποτέλεσε «φρένο» στις συμμετοχές. Κι αυτό γιατί η μείωση του κόστους των μπαταριών, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα των έργων που θα προκριθούν, παρά το «κούρεμα» στη στήριξη του CAPEX.

Το χρονοδιάγραμμα

Στον πρώτο διαγωνισμό, όπου η επενδυτική ενίσχυση ήταν 200.000 ευρώ ανά MW, προκρίθηκαν 12 έργα, με προσφορές για λειτουργική ενίσχυση από 34.000 έως 64.100 ευρώ ανά MW ανά έτος. Η μεσοσταθμική τιμή των προσφορών διαμορφώθηκε στα 49.748 ευρώ ανά MW ανά έτος.

Επομένως, ήταν μικρότερη κατά 57% από την τιμή εκκίνησης της διαδικασίας 115.000 ευρώ ανά MW ανά έτος, γεγονός το οποίο αποτέλεσε έναυσμα για το ΥΠΕΝ να μειώσει τη στήριξη στο CAPEX, με σκοπό να επιδοτηθούν περισσότερες μονάδες. Η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης, όπως είναι φυσικό, θα ωθήσει ανοδικά τις προσφορές για τα εγγυημένα έσοδα των μονάδων. Εκτιμάται ότι αυτή τη φορά οι προσφορές δεν θα κινούνται χαμηλότερα από τα 45.000 ευρώ ανά MW ανά έτος.

Σύμφωνα με την προκήρυξη της δημοπρασίας, έως τις 7 Φεβρουαρίου 2024 η ΡΑΑΕΥ θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προσφορών, προχωρώντας την αμέσως επόμενη ημέρα στην έκδοση του οριστικού καταλόγου με τα έργα που προκρίθηκαν και αποκλείσθηκαν. Τα οριστικά αποτελέσματα της αξιολόγησης θα δημοσιευθούν στις 15 Φεβρουαρίου, έπειτα από την εξέταση τυχόν ενστάσεων που θα υποβληθούν από συμμετέχοντες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έξι τάσεις για την ελληνική οικονομία το 2023 – Οι προκλήσεις για το 2024

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Συμφωνία με Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο στην Αλεξανδρούπολη

Μεγάλη συμμετοχή επενδυτών στον 2ο διαγωνισμό για μπαταρίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider