Ρωσία: «Η αποσύνδεση από το SWIFT πληγώνει την οικονομία» παραδέχεται η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρωσία: «Η αποσύνδεση από το SWIFT πληγώνει την οικονομία» παραδέχεται η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας
Η αποσύνδεση της Ρωσίας από το διεθνές διασυνοριακό διατραπεζικό σύστημα χρηματοοικονομικών συναλλαγών SWIFT παραμένει μέχρι σήμερα ένα άλυτο πρόβλημα για τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα, δήλωσε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα.

Η αποσύνδεση της Ρωσίας από το διεθνές διασυνοριακό διατραπεζικό σύστημα χρηματοοικονομικών συναλλαγών SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) παραμένει μέχρι σήμερα ένα άλυτο πρόβλημα για τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα, δήλωσε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα σε συνέντευξη της στον ιστότοπο του εκδοτικού ομίλου RBK. Η πρώτη μετά από σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία συνέντευξη της Ναμπιούλινα, δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του εκδοτικού ομίλου την Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, η Κεντρική Τράπεζα ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μέρος των περιορισμών που επέβαλλαν οι χώρες της Δύσης κατά της Μόσχας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η ίδια εξηγεί ότι αυτό έγινε επειδή η Κεντρική Τράπεζα είχε αξιολογήσει τους κινδύνους που απέρρεαν από την σκλήρυνση των κυρώσεων από το 2014 , όταν η Μόσχα βρέθηκε αντιμέτωπη με τις διεθνείς πιέσεις εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας. Παρόλα αυτά οι νέοι περιορισμοί δημιούργησαν προβλήματα για τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό φορέα, τα οποία η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει μπορέσει να λύσει μέχρι στιγμής.

Ως πρώτο από αυτά τα προβλήματα, η Ναμπιούλινα αναφέρει την αποσύνδεση της Ρωσίας από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα SWIFT. Παρότι η απειλή αυτή υπήρχε ήδη από το 2014 και η Ρωσία με αυτό το δεδομένο άρχισε να οικοδομεί το δικό της εθνικό σύστημα πληρωμών, η αδυναμία διασυνοριακών συναλλαγών έγινε το πρόβλημα. «Πράγματι, δημιουργούνται αλυσίδες, αυτές αλλάζουν διαρκώς, αλλά αυτό παραμένει ακόμη πρόβλημα για πολλές επιχειρήσεις», δηλώνει στην RBK η Ναμπιούλινα.

Το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων είναι ένα οδυνηρό θέμα

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ναμπιούλινα, το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας στο εξωτερικό έγινε «μια πολύ αρνητική ένδειξη για όλες στις κεντρικές τράπεζες, επειδή αυτό συνιστά παραβίαση των βασικών αρχών προστασίας των συναλλαγματικών αποθεμάτων». Η Ρωσία δεν κατάφερε να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες από αυτές τις κυρώσεις με την βοήθεια της κυμαινόμενης ισοτιμίας και των περιορισμών που επέβαλλε στις πωλήσεις συναλλάγματος, που υιοθετήθηκαν την άνοιξη του 2022.

«Πολύ οδυνηρό θέμα έγινε ο αποκλεισμός και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των φυσικών προσώπων που είναι εκατομμύρια άνθρωποι, στους οποίους δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις όμως πάγωσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία», πρόσθεσε η Ναμπιούλινα.

Η Ναμπιούλίνα στην συνέντευξη της επισημαίνει ότι η Ρωσία πρέπει να ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει αύξηση των πιέσεων μέσω των κυρώσεων ακόμη και εάν «μπούμε στον πειρασμό να σκεφτούμε και να πούμε, ότι διανύσαμε τόσο καλά το 2022 και τώρα, όπως λένε δεν φοβόμαστε τίποτα».

Μεταξύ άλλων στις χώρες της Δύσης τις τελευταίες συζητούνται έντονα οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας. Η Γερμανία μελετάει την δυνατότητα της κατάσχεσης 720 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν στο Χρηματιστήριο της Μόσχας. Παρόμοιες ενέργειες σε σχέση με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία συζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους συμμάχους, είχε γράψει η εφημερίδα The New York Times. Πρόκειται για περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία σχεδιάζεται να σταλούν ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ιανουάριο θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην επιβολή του 12ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας , οι οποίες αποσκοπούν «να αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει επιθετικό πόλεμο» στην Ουκρανία.

Μεταξύ των νέων περιοριστικών μέτρων είναι η από 1ης Ιανουαρίου σταδιακή απαγόρευση της εισαγωγής διαμαντιών από την Ρωσία, καθώς και η απαίτηση από τις ευρωπαϊκές εταιρείες να παρουσιάζουν αποδεικτικά στοιχεία, ότι τηρούν το «πλαφόν τιμής» του εισαγόμενου από τη Ρωσία πετρέλαιο, που εισήγαγαν οι χώρες της Δύσης.

Η ΕΕ υπήρξε η βασική αγορά πώλησης διαμαντιών από την Ρωσία, όπως συνάγεται από τα δεδομένα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Interfax. Σύμφωνα με την γενική εκτίμηση τα έσοδα από τις εξαγωγές ρωσικών διαμαντιών στην ΕΕ έφθαναν ετησίως τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ρωσία , ενώ μόνο το Βέλγιο αγόραζε ετησίως ρωσικά διαμάντια αξίας 1,8 δισ. δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία και Ιράν γυρνούν την πλάτη στο δολάριο: Με τα δικά τους νομίσματα οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές

Λαβρόφ: Η Ρωσία και η Ινδία είναι πιο κοντά στην παραγωγή από κοινού στρατιωτικού εξοπλισμού

ΗΠΑ: Ο Τραμπ παραμένει στα ψηφοδέλτια για τις προκριματικές εκλογές στο Μίσιγκαν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider