Πρόωρη αποπληρωμή 2πλής δόσης «ακριβών» δανείων 5,29 δισ. ευρώ - Ηχηρό σήμα στις αγορές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόωρη αποπληρωμή 2πλής δόσης «ακριβών» δανείων 5,29 δισ. ευρώ - Ηχηρό σήμα στις αγορές
Είναι η δεύτερη πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς είχε προηγηθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του GLF και το 2022.

Σε άλλη μία πρόωρη εξόφληση δανείων του Greek Loan Facility, συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ που έληγαν το 2024 και το 2025, προχώρησε σήμερα η Ελλάδα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές για την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το οποίο συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010 και περιελάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης (52,9 δισ.) και το ΔΝΤ (20,1 δισ.).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι η δεύτερη πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς είχε προηγηθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του GLF και το 2022.

Όπως ανέφερε το insider.gr, αντίστοιχη κίνηση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022, και οδήγησε στις 15/12/22 στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ευρωπαϊκών δανείων του GLF ύψους 2,645 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2022.

Η κίνηση διευκολύνει ακόμα περισσότερο το προφίλ του ελληνικού χρέους και μεταφέρει ένα ακόμη μήνυμα προς τις αγορές. Αφήνει να εννοηθεί πως παρόμοιες κινήσεις μπορεί να συνεχιστούν και το 2024 ή και τα επόμενα χρόνια με φόντο και τις επόμενες αναβαθμίσεις στις οποίες στοχεύει η Αθήνα.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Η πρόωρη αποπληρωμή δανείων πιστοποιεί την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και συμβάλει στη δημιουργία ακόμη πιο θετικών προοπτικών για τα επόμενα χρόνια. Η μείωση του χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτα μεγέθη και κατ’ επέκταση ο περιορισμός του κόστους εξυπηρέτησής του, μειώνει αντίστοιχα τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους και απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη. Ακόμη πιο σημαντική συνέπεια είναι η βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου από τις διεθνείς αγορές».

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η Ελλάδα εξόφλησε πλήρως, επίσης πριν τη λήξη τους, το σύνολο των δανείων του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός ΕΕ: Νέο ραντεβού τον Ιανουάριο - Πού συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Προϋπολογισμός 2024: Ποιοι είναι οι κρίσιμοι μήνες για τα έσοδα – Οι φόροι που θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία

Scope: Οι προοπτικές και οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία - Υψηλότερη ανάπτυξη το 2024 - 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider