Eurostat: Οι Έλληνες ανάμεσα στους λιγότερο ικανοποιημένους από την ζωή τους Ευρωπαίους

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurostat: Οι Έλληνες ανάμεσα στους λιγότερο ικανοποιημένους από την ζωή τους Ευρωπαίους
Η χώρα μας συγκαταλέγεται στις τρεις χαμηλότερες θέσεις με βαθμολογία 6,7, με την Γερμανία στις 6,5 μονάδες και την Βουλγαρία στις 5,7 μονάδες.

Από τους λιγότερους ευχαριστημένους από την ποιότητα ζωής τους ήταν οι Έλληνες το 2022, σε σχέση με πολίτες άλλων κρατών μελών, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat στους Ευρωπαίους.

Η χώρα μας συγκαταλέγεται στις τρεις χαμηλότερες θέσεις με βαθμολογία 6,7, με την Γερμανία στις 6,5 μονάδες και την Βουλγαρία στις 5,7 μονάδες. Ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται στις 7,1 μονάδες, με 9 χώρες να κυμαίνονται χαμηλότερα πλην των παραπάνω τριών χωρών (Γαλλία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λετονία).

Σημειώνεται πως ορισμένες χώρες που συνδέονται με χαμηλά επίπεδα εισοδήματος στο πρόσφατο παρελθόν με όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπως η Ρουμανία και η Πολωνία, είναι μεταξύ των χωρών όπου η ικανοποίηση από τη ζωή είναι υψηλότερη - δείχνοντας την πολυπλοκότητα της σχέσης μεταξύ υποκειμενικής ευτυχίας και οικονομικής ευημερίας.

H Eurostat επισημαίνει πως η ικανοποίηση από τη ζωή μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογένεια και η οικονομική κατάσταση.

Το 2022, στα περισσότερα κράτη μέλη, άτομα ηλικίας 16-29 ετών εμφάνισαν υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή σε σύγκριση με τα άτομα άνω των 65 ετών. Το αντίθετο μοτίβο παρατηρήθηκε στη Δανία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία. Στη χώρα μας η διαφορά της ικανοποίησης μεταξύ των δύο ηλικιακών κατηγοριών ήταν οριακή, μόλις 0,8 μονάδων, με την μεγαλύτερη διαφορά να παρατηρείται στην Κροατία με 1,6, με την Βουλγαρία να ακολουθεί με 1,4 και η Λιθουανία με 1,3.

Όπως επισημαίνει η έρευνα το επίπεδο της ικανοποίησης από την ποιότητα της ζωής σε κάθε χώρα, αυξάνεται σε αναλογία με τα επίπεδα της εκπαίδευσης, τα οποία σε κάποιο βαθμό αντανακλά και τα επίπεδα εισοδήματος.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ εκείνων με τριτοβάθμια εκπαίδευση και εκείνων που έχουν πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρατηρήθηκε στη Σλοβακία (διαφορά 1,6 μονάδες), τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (1,5), καθώς και τη Σλοβενία, την Κροατία και την Ουγγαρία (διαφορά 1,2 μονάδες).

Η μέση διαφορά στην ΕΕ είναι 0,8 μονάδες, ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,1 μονάδες, ανάμεσα στην πρωτοβάθμια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επιπλέον, στην Ελλάδα δεν καταγράφεται ιδιαίτερη διαφορά στην ικανοποίηση μεταξύ των κατοίκων αστικών περιοχών και της αγροτικής περιφέρειας, καθώς Ενώ σε επίπεδο ΕΕ, τα δεδομένα δεν έδειξαν διαφορά στην ικανοποίηση από τη ζωή μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, καθώς η ικανοποίηση στις πόλεις μετριέται σε 6,7 μονάδες, σε μικρές πόλεις 6,8 και σε αγροτικές περιοχές σε 6,7 μονάδες.

Αντίστοιχα οριακές είναι οι διαφορές σε επίπεδο ΕΕ (7,1/7/ 7,1) αν και αυτό αποκρύπτει τις αντίθετες τάσεις σε επίπεδο κρατών μελών. Στη Μάλτα, την Αυστρία, τη Φινλανδία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές δήλωσαν ελαφρώς πιο ευτυχισμένοι (κατά τουλάχιστον 0,2 μονάδες). Από την άλλη πλευρά, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, τη Σλοβακία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Γερμανία και τη Σλοβενία οι άνθρωποι στις πόλεις ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή. Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε στη Βουλγαρία, όπου ο μέσος όρος ικανοποίησης από τη ζωή των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις ήταν 0,8 μονάδες υψηλότερος από εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσάπαλος: Τους πρώτους μήνες του 2024 η διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Ρεύμα: Αποσύρεται η εισφορά των μονάδων αερίου – Τέλος στο «καπέλο» στους λογαριασμούς

Νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής – Πώς η Εφορία «ξετρυπώνει» τζίρους και εισοδήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider