Θεοχάρης: Στηρίζουμε την ΑΑΔΕ που είναι υπεύθυνη να φέρνει αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεοχάρης: Στηρίζουμε την ΑΑΔΕ που είναι υπεύθυνη να φέρνει αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Οι έλεγχοι αποδίδουν και τα φορολογικά έσοδα έρχονται κυρίως από τους ελέγχους στα μεγάλα «ψάρια», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, σε παρέμβασή του, νωρίτερα σήμερα στην ολομέλεια, όπου συζητείται το νομοσχέδιο «μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

«Για εμάς η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Για εμάς η φορολογική δικαιοσύνη είναι ύψιστη αξία και θα συνεχίσουμε να την υπηρετούμε στην πράξη. Για εμάς η μεταρρύθμιση αυτή είναι τρόπος ζωής και όχι άλλοθι για βήμα σημειωτόν. Ευτυχώς για εμάς, αυτή τη στάση θέλει ο ελληνικός λαός και η κοινωνία. Κοινωνία που είναι πιο μπροστά από όλους μας και που αυτή τη στάση –τη στάση της πραγματικής δράσης– επιβραβεύει». Με αυτή τη φράση ολοκλήρωσε την ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην Ολομέλεια της Βουλής.

Θεοχάρης για Φορολογικό: Θα φέρει 3 δισ. στα ταμεία του κράτους - Ανοικτοί σε βελτιώσεις

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο υφυπουργός παρουσίασε τη σύγκρουση δύο κόσμων, όπως χαρακτηριστικά είπε, που είδε να εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Αναλύοντας αυτή τη σύγκρουση, εξήγησε ότι από τη μία πλευρά ήταν η πολιτική δύναμη της δράσης και της μεταρρύθμισης και από την άλλη οι πολιτικές δυνάμεις του βερμπαλισμού και του βολονταρισμού που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να προχωρήσουν στις δομικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

«Ακούγοντας τόσες μέρες την αντιπολίτευση είναι σαν να συναντήθηκαν διάφορες σχολές σκέψης, κάθε μια με τη δική της λογική σε μια κοινή εφαρμογή και συνισταμένη: Τη νομιμοποίηση της φοροδιαφυγής», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, το χαρακτήρισε «πολυεπίπεδο στρατηγικό νομοσχέδιο, που με τη δουλειά, που ξεκινάει τώρα για την υλοποίηση του στα POS, στο myData, στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, στην μαχητότητα, ώστε το μαχητό να είναι μαχητό. Με την προσπάθεια εμπέδωσης της φορολογικής συνείδησης, με πρόγραμμα εκπαιδευτικό στο σχολείο, με κίνητρα, δεδομένα, διασταυρώσεις και αποτελεσματικούς ελέγχους έχει ως κύριο στόχο τη δικαιότερη φορολογία».

Οι έλεγχοι αποδίδουν και τα φορολογικά έσοδα έρχονται κυρίως από τους ελέγχους στα μεγάλα «ψάρια», ανέφερε ο υφυπουργός, σε παρέμβασή του, δίνοντας απάντηση στις πολυάριθμες παρεμβάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «εξοντώνει» τους μικροεπαγγελματίες και μικροεπιτηδευματίες και αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγάλους της αγοράς, από τους οποίους προέρχεται κατά κύριο λόγο η φοροδιαφυγή.

Για τις αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, επεσήμανε ότι οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαίες «για να μην πληρώνουν το μάρμαρο οι ίδιοι και οι ίδιοι. Για να μη συνεχίσει το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών να πληρώνει το 50% των φόρων του κλάδου»

Αυτά που έχουμε κάνει τα τέσσερα τελευταία χρόνια αποδεικνύονται από τα αποτελέσματα σημαντικής μείωσης στο κενό ΦΠΑ, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι το κενό στον ΦΠΑ κλείνει σε ποσοστό, λιγότερο και από το ήμισυ του κενού ΦΠΑ το 2017. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήγε το κενό του ΦΠΑ, στο μέγιστο που έχει πάει ποτέ, δηλαδή στο 29,3% των δυνητικών εσόδων», ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Συνεπώς, τα αποτελέσματα είναι απτά, είναι συγκεκριμένα και δεν έρχονται από τα μικρά ψάρια, έρχονται από τα μεγάλα ψάρια και αυτό συμβαίνει, επειδή εμείς στηρίζουμε την ΑΑΔΕ. Όμως, η ΑΑΔΕ έχει τη δική της ανεξαρτησία, τη δική της μεθοδολογία και αυτή είναι υπεύθυνη για να φέρνει αυτά τα αποτελέσματα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικό νομοσχέδιο: Αλλαγές στο παρά πέντε για ταξί, περίπτερα, καφενεία σε χωριά, ασφαλιστικούς συμβούλους

Αντίστροφη μέτρηση για υποβολή δηλώσεων, πληρωμή φόρων - Οι τελευταίες φορο-υποχρεώσεις του 2023 

Ενστάσεις ΕΚΤ για απαγόρευση μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider