Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνηση με 15 οικονομικούς κολοσσούς για χρηματοδότηση έργων σχετικά με το κλίμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνηση με 15 οικονομικούς κολοσσούς για χρηματοδότηση έργων σχετικά με το κλίμα
Το PSIL επικεντρώνεται στην «εξεύρεση ενός μοντέλου» που θα επέτρεπε σε επενδυτές με μεγάλη τσέπη να συνεισφέρουν μεγάλα ποσά για συμφωνίες που αφορούν το κλίμα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα συνεργάζεται με μια «λέσχη» 15 οικονομικών επενδυτικών κολοσσών για να μειώσει τους κίνδυνους επένδυσης σε έργα που σχετίζονται με το κλίμα στις αναδυόμενες οικονομίες και να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα με το Bloomebrg, o Ατζέι Μπάνγκα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανέφερε ότι το Private Sector Investment Lab (όπως ονομάζεται η κίνηση- εν συντομία PSIL), επικεντρώνεται στην «εξεύρεση ενός μοντέλου» που θα επέτρεπε σε επενδυτές με μεγάλη τσέπη να συνεισφέρουν μεγάλα ποσά για συμφωνίες που αφορούν το κλίμα.

Η δημιουργία μιας «κατηγορίας τιτλοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων σε τέτοιου είδους επενδύσεις, όπου μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία, μεγάλοι παίκτες όπως η BlackRock θα βρουν ένα πολύ ελκυστικό μέρος για να τοποθετήσουν δισεκατομμύρια», ανέφερε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ του Bloomberg στο COP28.

Το PSIL, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, περιλαμβάνει επίσης τον επικεφαλής της BlackRock Λάρι Φινκ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της AXA, Τόμας Μπάμπερλ και τον επικεφαλής της HSBC Νόελ Κουίν.

Η ομάδα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες προσεγγίσεις που μπορεί να εφαρμόσει η Παγκόσμια Τράπεζα, μετά από χρόνια αγώνα για να κινητοποιήσει τα τεράστια χρηματικά ποσά που απαιτούνται για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει επίσης εντείνει τη δράση σε άλλα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του να επιτρέψει σε ορισμένες ευάλωτες χώρες να σταματήσουν πιθανώς την αποπληρωμή του χρέους τους, και να δημιουργήσει ένα ταμείο για τις κλιματικές ζημιές.

Η Σρίτι Βαντέρα, η οποία συμπροεδρεύει του PSIL, ανέφερε ότι η ομάδα εργάζεται για οικονομικές εγγυήσεις επειδή αυτές είναι «η πιο αποτελεσματική και πιο γνωστή και χρησιμοποιούμενη μορφή πιστωτικής υποστήριξης». Το PSIL εξέτασε τις εγγυήσεις πρώτης ζημίας και τις εγγυήσεις ολόκληρου του χαρτοφυλακίου, δήλωσε η Βαντέρα, η οποίος είναι πρόεδρος της επενδυτικής Prudential.

Ο στόχος είναι η Παγκόσμια Τράπεζα «να δημιουργήσει ένα πολύ πιο απλοποιημένο σύνολο προϊόντων εγγυήσεων, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές αγορές», είπε.

Ο Μπάνγκα από την πλευρά του ανέφερε ότι ότι η ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών παραγόντων για την αύξηση της χρηματοδότησης, είναι απαραίτητη επειδή «η πραγματικότητα είναι ότι οι αναπτυξιακές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, όλες μαζί δεν διαθέτουν τέτοιου είδους χρήματα», όπως ούτε οι κυβερνήσεις ή οι φιλανθρωπίες.

Ωστόσο, για τους επενδυτές και τους χρηματοδότες, οι αποδόσεις παραμένουν το βασικό στοιχείο.

«Τα τρισεκατομμύρια δεν θα έρθουν αν δεν υπάρξει μια αξιοπρεπής απόδοση για τον κίνδυνο που θα αναληφθεί, επειδή είναι τελικά τα χρήματα των επενδυτών τα οποία επενδύονται», δήλωσε η Shemara Wikramanayake, διευθύνων σύμβουλος της Macquarie, στο Bloomberg Business.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider