Ουκρανία: Σε κρίση οι υποδομές ενέργειας ενόψει ενός κύματος ρωσικών επιθέσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Σε κρίση οι υποδομές ενέργειας ενόψει ενός κύματος ρωσικών επιθέσεων
Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα κατά πόσο θα αντέξουν οι υποδομές της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα κατά πόσο θα αντέξουν οι υποδομές της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας τον ερχόμενο χειμώνα ενόψει ενός πιθανού νέου κύματος πυραυλικών επιθέσεων από πλευράς Μόσχας. Οι Ρώσοι επιτίθενται καθημερινά σε μη στρατιωτικές υποδομές και ο τομέας της ενέργειας παραμένει στο στόχαστρό τους. Ωστόσο, η ένταση των επιθέσεων δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνες του Οκτωβρίου 2022 έως την άνοιξη.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εκατοντάδες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη επηρέασαν το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν τις ζημιές σε περίπου εννέα δισεκατομμύρια ευρώ. Παρόλο που κάθε Ουκρανός στην ενδοχώρα πέρασε 35 ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πέρυσι, και συχνά και χωρίς νερό, ο πληθυσμός αντιμετωπίζει τον χειμώνα αρκετά χαλαρά: σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μόνο λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο προετοιμάζεται ενεργά για τις ελλείψεις. Η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση είναι ότι δεν μπορεί να γίνει χειρότερα από το 2022.

Ο παράγοντας σοκ έχει χαθεί. Πολλοί άνθρωποι διατήρησαν επίσης τον εξοπλισμό από τότε: οι Ουκρανοί εισήγαγαν 670. 000 γεννήτριες. Οι εταιρείες ενέργειας εξοπλίστηκαν επίσης και προμηθεύτηκαν αποθέματα: το αυξημένο απόθεμα φυσικού αερίου μπορεί να καλύψει το 80% της χειμερινής ζήτησης. Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το καλοκαίρι ότι θα αγοράσει 1,8 εκατομμύρια τόνους άνθρακα.

Καθώς η Ουκρανία έχει συνδεθεί με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από τον Φεβρουάριο του 2022, μπορεί να εισάγει πρόσθετη ενέργεια. Ωστόσο, η χωρητικότητα είναι περιορισμένη και οι τιμές για την Ουκρανία είναι πολύ υψηλές. Ωστόσο, η Ukrenerho (σ.σ. διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας) διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη σταθερότητα του εφοδιασμού. Η ελεγχόμενη από το κράτος εταιρεία λειτουργεί το δίκτυο υψηλής τάσης και διασφαλίζει ότι η ηλεκτρική ενέργεια από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει στα χωριά.

«Πέρυσι, οι Ρώσοι στόχευαν συστηματικά τους υποσταθμούς και πυροβολούσαν τα δωμάτια ελέγχου μας», θυμάται η εκπρόσωπος Μαρία Ζατουριάν. Έχουν επανειλημμένα επιτύχει τον στόχο της υπερφόρτωσης του δικτύου στα αδύνατα σημεία του και της πρόκλησης περιφερειακών μπλακ άουτ. «Ξοδέψαμε οκτώ μήνες για την αποκατάσταση των ζημιών», λέει ο Ζατουριάν. 70 ομάδες με 1. 500 τεχνικούς εργάζονταν. Το δίκτυο είναι τώρα και πάλι λειτουργικό κατά 95 τοις εκατό.

Ο καθοριστικός παράγοντας ήταν ότι η Ukrenerho διέθετε μια μεγάλη αποθήκη μετασχηματιστών. Είναι δύσκολο να τα προμηθευτεί κανείς από τη διεθνή αγορά, καθώς παράγονται μόνο σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο, οι δυτικοί εταίροι προμήθευαν περισσότερο και έτσι συνέβαλαν στην εξάλειψη των συμφορήσεων.

Η κατάσταση με τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής είναι πιο δύσκολη. Παρόλο που τρία από τα τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια συνεχίζουν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για το ουκρανικό δίκτυο, οι Ρώσοι κατέχουν τη Ζαπορίζια, μακράν το μεγαλύτερο. Επιπλέον, τον περασμένο χειμώνα εστίασαν τα πυρά τους στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, κανένας από τους οποίους δεν έμεινε άθικτος. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το 62% αυτών έχει πλέον επισκευαστεί, αλλά ένας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας λέει ότι το ποσοστό είναι μόνο το μισό.

Το κύριο πρόβλημα έγκειται στον τεράστιο αριθμό των ακινήτων που πρέπει να επισκευαστούν, αλλά αυτό επιδεινώνεται από οικονομικές και γραφειοκρατικές προκλήσεις: οι εμπειρογνώμονες παραπονιούνται ότι μερικές φορές το κράτος χρειάζεται πολύ χρόνο για να παράσχει άδειες και πόρους για την αποκατάσταση των ακινήτων. Ο ουκρανικός τομέας ηλεκτρικής ενέργειας θεωρείται γενικά ότι είναι πολιτικά υπερβολικά ρυθμισμένος.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες υποφέρουν επίσης από υψηλά χρέη και έλλειψη κερδοφορίας. Η απότομη πτώση της ζήτησης πέρυσι λόγω του πολέμου απέτρεψε την κατάρρευση των ενεργειακών συστημάτων. Ωστόσο, τώρα υπάρχει έλλειψη εισοδήματος. Η Ukrenerho στενάζει κάτω από ένα βουνό χρέους συνολικού ύψους σχεδόν 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως σε μη πληρωμές ή μειωμένες πληρωμές από πελάτες συνολικού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου.

Καθώς οι προηγούμενες εργασίες επισκευής αντιπροσώπευαν ήδη ένα λογιστικό και οικονομικό Ηράκλειο έργο, οι ειδικοί αναρωτιούνται πόσο ανθεκτικό είναι το σύστημα σε περαιτέρω επιθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικοί προειδοποιούν για άλλη μια φορά για μπλακ άουτ, ειδικά καθώς η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών έχει δηλώσει ότι οι Ρώσοι αποθηκεύουν εκατοντάδες πυραύλους και θα χτυπήσουν μόλις οι θερμοκρασίες αρχίσουν να πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Η Μαρία Ζατουριάν παραδέχεται επίσης ότι το ενεργειακό δίκτυο είναι λιγότερο ανθεκτικό σήμερα απ' ό,τι θα είναι τον Οκτώβριο του 2022. «Μέσα σε οκτώ μήνες, δεν μπορούσαμε να επισκευάσουμε όλα όσα είχαν δημιουργηθεί επί δεκαετίες». Είναι μέρος της σοβιετικής κληρονομιάς ότι το ουκρανικό σύστημα ήταν εξοπλισμένο για πυρηνικό πόλεμο και εξοπλισμένο με μεγάλη πλεονάζουσα ικανότητα. Αυτό λείπει σήμερα, γεγονός που την καθιστά πιο ευάλωτη σε σοκ, κυρίως λόγω της απώλειας της βασικής πυρηνικής

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γάζα: Σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός - Στις 16:00 η πρώτη απελευθέρωση ομήρων

gazzetta
gazzetta reader insider insider