«Κλείδωσε» χρηματοδότηση 51 εκατ. ευρώ για τα 9 αμφίβια αεροσκάφη πυρόσβεσης στα νησιωτικά συμπλέγματα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλείδωσε» χρηματοδότηση 51 εκατ. ευρώ για τα 9 αμφίβια αεροσκάφη πυρόσβεσης στα νησιωτικά συμπλέγματα
Το έργο αφορά στην προμήθεια 9 Αμφίβιων Μονοκινητήριων Μονοθέσιων Αεροσκαφών Πυρόσβεσης με συνοδές υποστηρικτικές υπηρεσίες. Θα συνδράμουν στις επιχειρήσεις άμεσης αεροπυρόσβεσης καθώς και στις επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης. «Μπήκε» στο Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία 2021-2027».

Την ένταξη της πράξης «Προμήθεια Αμφίβιων Αεροσκαφών Πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα» στο Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία 2021-2027» αποφάσισε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΑ (υπουργείο Οικονομικών), με τη δαπάνη να ξεπερνά τα 50,9 εκατ. ευρώ (ΕΣΠΑ). Δικαιούχος είναι το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το έργο αφορά στην προμήθεια 9 Αμφίβιων Μονοκινητήριων Μονοθέσιων Αεροσκαφών Πυρόσβεσης με συνοδές υποστηρικτικές υπηρεσίες για τη λειτουργία τους. Τα εν λόγω αεροσκάφη παρέχουν τη δυνατότητα ρίψεων για περιπτώσεις πρώτης επέμβασης καθώς και τη δυνατότητα υδροληψίας από ελεύθερη υδάτινη επιφάνεια ή από την ξηρά. Η συγκεκριμένη κατηγορία αεροσκαφών ελαφρού τύπου παρέχει τη δυνατότητα ψεκασμού, χαρακτηριστικό το οποίο είναι καταλυτικό σε αποστολές επιτήρησης δασικών εκτάσεων και περιπτώσεις πρώτης επέμβασης, ιδιαίτερα σε νησιωτικά συμπλέγματα.

Εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα

Πρόκειται για αμφίβια αεροσκάφη τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα και παρέχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για εναέρια επιτήρηση κατά την αντιπυρική περίοδο. Τα αεροσκάφη φέρουν όλα τα σύγχρονα συστήματα που καθιστούν την πτήση τους ασφαλή. Έχουν ικανή χωρητικότητα νερού και αφρογόνων επιβραδυντικών, με σημαντικά μικρό χρόνο εφοδιασμού, παρέχοντας αυτονομία πτήσης, ενώ η σχετικά μεγάλη ταχύτητά τους, τους επιτρέπει τη γρήγορη πρόσβαση στο συμβάν.

Τέλος, είναι ιδιαιτέρως ευέλικτα στο να παρέχουν τη δυνατότητα ρίψεων νερού σε δύσκολες τοπογραφικές και καιρικές συνθήκες. Στόχος της προμήθειας είναι η αναβάθμιση του εναέριου στόλου της χώρας. Τα εν λόγω αεροσκάφη θα συνδράμουν στις επιχειρήσεις άμεσης αεροπυρόσβεσης καθώς και στις επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης.

Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο SOS από κατασκευαστές για υλικά, ελλείψεις εργατών, στάση πληρωμών – Άνοδος κόστους έως 100%

Τα νέα ρεκόρ της Cenergy – «Βλέπει» EBITDA έως 200 εκατ. ευρώ στο τέλος 2023

«Πράσινο φως» για την υλοποίηση της «Ψηφιακής Τράπεζας Γης» μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider