Ανοδικά τα συμβόλαια Τεχνικών Ασφαλίσεων στην Ελλάδα

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικά τα συμβόλαια Τεχνικών Ασφαλίσεων στην Ελλάδα
Στην έρευνα καταγράφηκαν 26.228 συμβόλαια τα οποία εκδόθηκαν εντός του 2022, μέρος των οποίων παρέμεινε σε ισχύ και εντός του 2023.

Σε μια θετική περίοδο για τον κλάδο των ασφαλίσεων αναφορικά με τους τζίρους τους ούριος άνεμος πνέει και στον κλάδο των Τεχνικών Ασφαλίσεων. Ειδικότερα Ανοδικά, κατά 4,1% σε ετήσια βάση, κινήθηκε το πλήθος συμβολαίων Τεχνικών Ασφαλίσεων για το έτος 2022, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Ειδικότερα, στην έρευνα καταγράφηκαν 26.228 συμβόλαια τα οποία εκδόθηκαν εντός του 2022, μέρος των οποίων παρέμεινε σε ισχύ και εντός του 2023.

Την ίδια στιγμή δηλώθηκαν 2.515 ζημιές, πληρώθηκαν αποζημιώσεις ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ σχηματίστηκε απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων ύψους 8, 2 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την κατανομή των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, προκύπτει ότι τη μεγαλύτερη συμμετοχή με ποσοστό 43,5% είχαν τα συμβόλαια με καλύψεις με καλύψεις ΕΕΙ, ΜΒ, CMI.

Τη δεύτερη θέση με ίδιο ποσοστό συμμετοχής 20% κατέλαβαν τα συμβόλαια με καλύψεις CAR, EAR και με καλύψεις για Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ με συμμετοχή 9,3% και 6,7%, αντίστοιχα, ακολούθησαν τα Λοιπά συμβόλαια 2022 (περιλαμβάνονται καλύψεις: CPM και CECR) και μικρής διάρκειας με έναρξη και λήξη εντός του 2022 με καλύψεις CAR, EAR.

Όσον αφορά στις δηλωθείσες ζημιές τη μερίδα του λέοντος κατέλαβαν τα Λοιπά συμβόλαια (καλύψεις: CPM και CECR) με ποσοστό συμμετοχής 54,3%, ενώ ακολούθησαν τα συμβόλαια με καλύψεις CAR, EAR και τα συμβόλαια με καλύψεις για Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ποσοστό 17,1%.

Τα συμβόλαια με καλύψεις CAR, EAR πρωταγωνίστησαν στη συμμετοχή στις αποζημιώσεις με ποσοστό 54,7%, ακολουθούμενα από τα συμβόλαια με καλύψεις ΕΕΙ , ΜΒ , CMI με ποσοστό 23,4%.

Κυρίαρχη μορφή διαμεσολάβησης στις τεχνικές ασφαλίσεις ήταν η μη αποκλειστική συνεργασία με πράκτορες με ποσοστό 57,6% επί του συνόλου της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου, ενώ έπεται η συνεργασία με τους μεσίτες ασφαλίσεων με ποσοστό 30,5% αντίστοιχα.

Η συνεργασία με τράπεζες κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 5,2%, ενώ οι απευθείας πωλήσεις συμμετείχαν με ποσοστό 4,5%.

Η Επιτροπή Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών της ΕΑΕΕ, αφού έλαβε υπόψη της τις ανάγκες ολοκληρωμένης πληροφόρησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις τεχνικές ασφαλίσεις, συνέχισε για μία ακόμη χρονιά την συστηματική συλλογή στατιστικών στοιχείων του κλάδου.

Στην έρευνα του 2022 περιλαμβάνονται τα στοιχεία 19 ασφαλιστικών επιχειρήσεων με καθεστώς εγκατάστασης, οι οποίες εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν το 95,4% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων των καλύψεων περιουσίας, εκ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Εθνική Ασφαλιστική Χρυσός Χορηγός στην «27η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση»

gazzetta
gazzetta reader insider insider