Λαγκάρντ στο Eurogroup: Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά το πετρέλαιο λόγω Μέσης Ανατολής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ στο Eurogroup: Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά το πετρέλαιο λόγω Μέσης Ανατολής
Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στις τιμές του πετρελαίου που ήδη τις προηγούμενες ημέρες ενισχύθηκαν σημαντικά επαναφέροντας τα σενάρια για πιθανή κλιμάκωση τους στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις τιμές του πετρελαίου, παραμένοντας σε επιφυλακή για τυχόν πληθωριστικές πιέσεις από τη σύρραξη Ισραήλ-Χαμάς, όπως διεμήνυσε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η κυρία Λαγκάρντ συνομίλησε με τους Ευρωπαίους υπ. Οικονομικών, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο, με τη συζήτηση να επεκτείνεται και στις πιθανές οικονομικές συνέπειες του πολέμου που έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ. Ο κίνδυνος αύξησης των τιμών του «μαύρου χρυσού» θα πλήξει τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ, όπως υπογράμμισε η κα Λαγκάρντ στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε επίσης η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Το ξέσπασμα του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ αντιμετωπίστηκε με σχετική ψυχραιμία από τις αγορές, αν και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι μια κλιμάκωση θα μπορούσε να ωθήσει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Το βασικό σενάριο πρόβλεψης του πληθωρισμού, που δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ, κάνει λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των τιμών στο 2% μέχρι το 2025, βασιζόμενο στην εκτίμηση πως η τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί φέτος κατά μέσο όρο στα 82,7 δολάρια το βαρέλι και θα υποχωρήσει αρκετά χαμηλότερα, στα 77,9 δολάρια, το 2025. Επομένως, αν οι εκτιμώμενες πετρελαϊκές τιμές ανατραπούν, θα συμπαρασύρουν αναπόφευκτα και τα σενάρια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες για το πετρέλαιο - Ανησυχία για τα παγκόσμια αποθέματα

ΕΚΤ: Στο peak τα επιτόκια για ακόμα έναν χρόνο «εκτιμούν» οι οικονομολόγοι

Σε χαμηλό 8ετίας το ισραηλινό νόμισμα - «Κατρακυλά» για έκτη μέρα το σέκελ

gazzetta
gazzetta reader insider insider