Ο Μπάιντεν «φρενάρει» την Κίνα από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μπάιντεν «φρενάρει» την Κίνα από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των κανόνων για την αποστολή τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης στην Κίνα σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των κανόνων για την αποστολή τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης στην Κίνα σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters.

Να υπενθυμίσουμε πως ήδη από πέρυσι, οι σχέσεις ΗΠΑ-Πεκίνου κλονίστηκαν όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να εισάγει τους πρώτους περιορισμούς στις αποστολές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και εργαλείων κατασκευής τσιπ στην Κίνα, επιδιώκοντας να εμποδίσει τις στρατιωτικές της προόδους.

Στους αρχικούς περιορισμούς, η κυβέρνηση Μπάιντεν, επέτρεπε στις θυγατρικές κινεζικών εταιρειών στο εξωτερικό να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στους ίδιους ημιαγωγούς, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσαν εύκολα να εισαχθούν λαθραία στην Κίνα ή να έχουν πρόσβαση εξ αποστάσεως από χρήστες με έδρα την Κίνα. Πλέον, οι περιορισμοί θα γίνουν αυστηρότεροι, όπως αναφέρει το Reuters, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποκόψει την Κίνα από την κορυφαία τεχνολογία AI αλλά και να καλύψει το κενό που είχε δημιουργηθεί στον έλεγχο των εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Με τις φήμες ήδη να αιωρούνται, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση ενώ απάντηση δεν έδωσε ούτε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο στο παρελθόν, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ για κατάχρηση των ελέγχων των εξαγωγών και τις καλούσε να «σταματήσουν την παράλογη καταστολή των κινεζικών εταιρειών».

Η είδηση, αν επιβεβαιωθεί, αποτελεί εξέλιξη τεραστίων διαστάσεων καθώς η ικανότητα για είσοδο της Κίνας σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης εξαρτάται από την πρόσβασή της σε τσιπ των ΗΠΑ. Αρκεί να σημειωθεί πως το 2022, σχεδόν όλα τα 97 τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που προμηθεύτηκε η Κίνα μέσω στρατιωτικών διαγωνισμών σχεδόν όλα σχεδιάστηκαν από τις αμερικανικές εταιρείες Nvidia, Xilinx, Intel και Microsemi.

Σύμφωνα με το Reuters, είναι λιγότερο σαφές αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα καταφέρει να κλείσει το κενό που επιτρέπει στα κινεζικά μέρη να έχουν πρόσβαση σε παρόχους cloud των ΗΠΑ, όπως το Amazon Web Services, που παρέχουν στους πελάτες τους πρόσβαση στις ίδιες δυνατότητες AI, με πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, εργάζεται πάνω και σε αυτό το ζήτημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Kaspersky: H υπεύθυνη εφαρμογή της AI θα ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια

Intralot: Ανοίγει την πόρτα σε θεσμικούς επενδυτές με την ΑΜΚ των 135 εκατ. ευρώ – Πώς χτίζει το νέο equity story, τα σχέδια για νέες λοταρίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider