Μεγάλη άνοδο καταγράφουν φέτος οι ασφαλίσεις ζωής

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλη άνοδο καταγράφουν φέτος οι ασφαλίσεις ζωής
Στο +21,4% τα Συλλογικά Συνταξιοδοτικά Κεφάλαια.

Με προμετωπίδα τις ασφαλίσεις Ζωής και τη διαχείρισης συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, ισχυρή άνοδο κατέγραψε ο κλάδος των ασφαλίσεων το επτάμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ).

Συγκεκριμένα για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου του τρέχοντος οικονομικού έτους, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων σημείωσε αύξηση 12%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φθάνοντας τα. 3,1 δισ. ευρώ

Αναφορικά με τις ασφαλίσεις ζωής για το επτάμηνο φέτος ενισχύθηκαν, επίσης, κατά 12% για να διαμορφωθούν στα 1,53 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα ο κλάδος ζωής παρουσίασε άνοδο 7,8% και ασφάλιστρα ύψους 684 εκατ. ευρώ, ενώ ο κλάδος των ασφαλίσεων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις κατέγραψε αύξηση 13,5% και η παραγωγή του ανήλθε στα 610 εκατ. ευρώ.

Τέλος με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλάδος που αφορά στη διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων σημειώνοντας αύξηση 21,4% στα 244 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις ασφαλίσεις κατά ζημιών οι οποίες κατέγραψαν, αύξηση 12%, αγγίζοντας τα 1,56 δισ. ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε τον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων, ο οποίος με ασφάλιστρα ύψους 447 εκατ. ευρώ, παρουσίασε άνοδο 2,2%, τον κλάδο ασθενειών με παραγωγή 276 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 29,9% και τον κλάδο περιουσίας με παραγωγή ύψους 206 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 10%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Την ίδια στιγμή τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν τα ασφάλιστρα αστικής ευθύνης αεροσκαφών, η οποία άγγιξε το 81,8%, μολονότι λαμβάνουν μόλις το 0,02% της συνολικής πίτας.

Επιπλέον, οι ασφαλίσεις ασθενειών κινήθηκαν ανοδικά κατά 29,9%. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στις κατηγορίες αστικής ευθύνης με 17,6%.

Για τον Ιούλιο του 2023, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων παρουσίασε άνοδο 1,9%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, φθάνοντας τα 455 εκατ. ευρώ.

Οι ασφαλίσεις ζωής, πάντως, υποχώρησαν κατά 9% στα 217 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με τις ασφαλίσεις κατά ζημιών που ενισχύθηκαν κατά 14,3% για να διαμορφωθούν στα 238 εκατ. ευρώ.

Τη συγκεκριμένη περίοδο, πτωτικά κατά 38,4% κινήθηκαν οι ασφάλειες ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις, την ίδια στιγμή, που οι ασφαλίσεις ασθενειών, ενισχύθηκαν κατά 29,4% σε σχέση με το Ιούλιο του 2022.

Ακόμη, σημαντική είναι και η άνοδος των ασφαλειών οχημάτων κατά 14,8% και των πλοίων με 10%, ενώ των εμπορευμάτων υποχώρησε κατά 6,6%.

Η ΕΑΕΕ διεξάγει έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων ανά μήνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων – μελών της.

Συνολικά στην έρευνα ανταποκρίθηκαν 49 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 43 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και 15 στις ασφαλίσεις Ζωής.

Από τις 49 ασφαλιστικές επιχειρήσεις , οι 27 δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα με την μορφή της Ανώνυμης Ασφαλιστικής Εταιρίας, 2 με τη μορφή του αλληλασφαλιστικού συνεταιρισμού, 15 ως Υποκαταστήματα αλλοδαπής ασφαλιστικής και 5 ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δραστηριοποιήθηκαν με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ενισχύει με μισό εκατ. ευρώ τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Ασφαλιστικές: Πλήρωσαν αποζημιώσεις 1,13 εκατ. το 2022 για ασφαλίσεις εμπορευμάτων

Οι ελληνικές ασφαλιστικές διαθέτουν από τους υψηλότερους στην Ευρώπη δείκτες φερεγγυότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider