Χατζηδάκης: Θετική είδηση και από το δύσκολο μέτωπο του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Θετική είδηση και από το δύσκολο μέτωπο του πληθωρισμού
«Ασφαλώς και δεν πανηγυρίζουμε, καθώς η ακρίβεια, ιδιαίτερα στα τρόφιμα,  παραμένει σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ΕΕ».

«Σήμερα είχαμε μια θετική είδηση και από το δύσκολο μέτωπο του πληθωρισμού: σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο είχε τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό (2,4%) μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης» υπογράμμισε ο ΥΠΕΘΟ, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τον πληθωρισμό στην χώρα μας για τον Σεπτέμβριο που επιβράδυνε στο 2,4%.

«Ασφαλώς και δεν πανηγυρίζουμε, καθώς η ακρίβεια, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, παραμένει σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ΕΕ. Ωστόσο, η είδηση αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία και έρχεται σε συνέχεια άλλων θετικών εξελίξεων. Οι ρυθμοί ανάπτυξης που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, η μείωση της ανεργίας κατά σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες, οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, τα θετικά νέα που έρχονται και θα έλθουν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια συνδυάζοντας την κοινωνική ευαισθησία με την δημοσιονομική σταθερότητα» έσπευσε να διαμηνύσει ο κ. Χατζηδάκης.

Πληθωρισμός: «Χειρόφρενο» στο 2,4% τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα - Επιβραδύνθηκε και ο δομικός

Όπως έγραψε νωρίτερα το insider.gr, με αυτή την ισχυρή επίδοση η Ελλάδα επανέρχεται σε πορεία πτώσης του ρυθμού αύξησης των τιμών, μετά την σταθεροποίηση στο 3,5% που επέδειξε μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Μάλιστα, έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη μετά από την Ολλανδία η οποία εμφανίζεται με αποπληθωρισμό -0,3% από 3,4% τον Αύγουστο, και το Βέλγιο που καταγράφει αύξηση μόλις 0,7% από 2,4% τον Αύγουστο.

Τα ευχάριστα νέα έρχονται και από τον «πυρήνα» του πληθωρισμού, δηλαδή εξαιρουμένων προϊόντων με ευμετάβλητες τιμές, εξακολουθεί να επιδεικνύει επιμονή, καθώς τον Ιούλιο καταγράφηκε επιβράδυνση στο 4,3% από 5,4% τον προηγούμενο μήνα, σε μία περίοδο που ο αντίστοιχος δείκτης σε επίπεδο Ευρωζώνης επίσης αποκλιμακώθηκε στο 4,5% από 5,3%.

Η αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη τιμών στην Ελλάδα στηρίχτηκε στην επιβράδυνση που επετεύχθη και στα τρόφιμα στο 8% από 9,3% τον Αύγουστο, αλλά και στην περαιτέρω μείωση των τιμών στην ενέργεια στο -18,4% τον Σεπτέμβριο από -17,3% τον Αύγουστο. Τα μη βιομηχανικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 4,8% από 6,5% τον Αύγουστο, ενώ επιπλέον, «έπεσε» και ο ρυθμός αύξησης στις υπηρεσίες στο 3,8% από 4,2% τον Αύγουστο.

Παρά την βελτιωμένη πληθωριστική εικόνα, ωστόσο, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε τον Σεπτέμβριο. Όπως ανακοίνωσε η Eurostat από 111,2 τον Αύγουστο «έπεσε» στο 108. Το κλίμα στη βιομηχανία υποχώρησε από το 3,4 στο -1,3, οι υπηρεσίες διασώθηκαν ελέω τουρισμού με ήπια αύξηση από το 36,4 στο 36,8, όπως και οι λιανικές πωλήσεις από 24,9 στο 29,6 ενώ ο καταναλωτής από το -35,4 διολίσθησε στο -45 και οι κατασκευές από το -8,1 στο -15,2.

Οι πληθωριστικές πιέσεις, ωστόσο, αντανακλώνται και στο λιανικό εμπόριο, καθώς όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Παρασκευή, τον μήνα Ιούλιο (όταν ο πληθωρισμός ανερχόταν στο 3,4% βάσει των μετρήσεων της Eurostat), παρουσιάστηκε μείωση του όγκου των λιανικών πωλήσεων κατά 3,4% με ταυτόχρονη αύξηση κατά του τζίρου κατά 3,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στασιμοπληθωρισμός, ο νέος «μπαμπούλας» - Μνήμες από τη δεκαετία του 1970

Ταχύτερα από την Ευρωζώνη «τρέχει» η ελληνική οικονομία – Οι «μοχλοί» της υπεραπόδοσης

DBRS: Ανάπτυξη 1,9% στην Ελλάδα το 2023 και 1,5% το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider