Τζεντιλόνι: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο μιας «διπλής κρίσης»- Οι δημοσιονομικοί κανόνες επιστρέφουν το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζεντιλόνι: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο μιας «διπλής κρίσης»- Οι δημοσιονομικοί κανόνες επιστρέφουν το 2024
Πηγή: Associated Press
Η επιβράδυνση ξεκίνησε από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και είναι εκεί, αλλά παρακαλώ μην το αποκαλείτε ύφεση, αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος οικονομικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:03

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο μιας «διπλής κρίσης», αλλά η περιοχή μπορεί να αποφύγει την ύφεση, δήλωσε το Σάββατο στο CNBC ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις.

«Νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε τον αντίκτυπο της διπλής κρίσης», είπε ο Τζεντιλόνι αναφερόμενος στον γεωπολιτικό αντίκτυπο από την πλήρης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το επακόλουθο οικονομικό πλήγμα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Από γεωπολιτική άποψη, η κρίση επηρέασε επίσης, φυσικά, τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο, αλλά από οικονομικής άποψης, επηρέασε σοβαρά την Ευρώπη και τη Γερμανία ειδικότερα», τόνισε ο επίτροπος. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους πυροδότησε σοβαρούς φόβους στην Ευρώπη ότι η περιοχή θα εισέλθει σε σημαντική οικονομική επιβράδυνση.

Ωστόσο, η ΕΕ μπόρεσε από τότε να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, οι οποίες μέχρι τότε προέρχονταν κυρίως από τη Ρωσία, και ορισμένες κυβερνήσεις ήταν σε θέση να παρέχουν αρωγή στους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Η ζώνη του ευρώ, τελικά, αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,5% το 2022, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Ταμείο αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 0,8% για την ευρωζώνη φέτος και 1,4% το 2024.

«Είχαμε ένα εξαιρετικό 2022, υψηλότερη ανάπτυξη από τις ΗΠΑ και την Κίνα», είπε ο Τζεντιλόνι στο CNBC στο οικονομικό φόρουμ Ambrosetti.

«Η επιβράδυνση ξεκίνησε από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και είναι εκεί, αλλά παρακαλώ μην το αποκαλείτε ύφεση, γιατί νομίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε την ύφεση, αποφεύγουμε την ύφεση», ανέφερε.

Η πρόκληση της «ενεργειακής ανεξαρτησίας»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, δημοσιεύει νέες οικονομικές προβλέψεις για ολόκληρη την περιοχή στις 11 Σεπτεμβρίου. Θα παρέχουν μια ένδειξη της εικόνας ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έχουν εγείρει ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση. Για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, αλλά το πιο πρόσφατο σύνολο στοιχείων έδειξε ότι ο γενικός πληθωρισμός ήταν σταθερός τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, στο 5,3%. Αν και χαμηλότερο από νωρίτερα φέτος, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2%.

«Γιατί μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία επιβραδύνεται η οικονομία μας; Νομίζω ότι λόγω της πρόκλησης να αποκτήσουμε ενεργειακή ανεξαρτησία, η οποία ήταν πολύ δαπανηρή για τις οικογένειές μας και τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό», είπε ο Τζεντιλόνι.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες επιστρέφουν το 2024

Επίσης, ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι μια συμφωνία για την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του έτους, αποκλείοντας παράταση της αναστολής τους το 2024.

Οι κανόνες της ΕΕ, το αποκαλούμενο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έχουν ανασταλεί από το 2020 ώστε να βοηθηθούν οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την πανδημία της COVID-19 και τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Οι κανόνες, που θέτουν όρια στα δημοσιονομικά ελλείμματα και στο χρέος, αναμένεται να εφαρμοστούν και πάλι το 2024 και η ΕΕ έχει αποδυθεί σε μια μάχη με τον χρόνο για να καταρτίσει ένα νέο εγχειρίδιο κανόνων που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλα τα κράτη μέλη, με την Ιταλία να τάσσεται υπέρ μιας πιο επιεικούς προσέγγισης σε σχέση με ορισμένες κυβερνήσεις της βόρειας Ευρώπης.

«Είμαι σίγουρος, θα έλεγα πρέπει να είμαι σίγουρος, πως μια συμφωνία (για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες) μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του έτους», δήλωσε ο Τζεντιλόνι στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ The European House - Ambrosetti που διεξάγεται στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας.

«Η αναστολή δεν θα παραταθεί το 2024», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Τζεντιλόνι φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα, 28 Αυγούστου, ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζανκάρλο Τζορτζέτι, ο οποίος είπε πως μια συμφωνία είναι πιθανόν ανέφικτη μέχρι το τέλος του 2023, κάτι το οποίο αποδέχεται τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ιταλία ετοιμάζει έναν δύσκολο προϋπολογισμό για το 2024 στον οποίο θα επιδιώξει να συμβιβάσει τις υποσχέσεις για μειώσεις φόρων της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με μείωση του ελλείμματος ενώ αντιμετωπίζει οικονομική επιβράδυνση.

Ο Τζεντιλόνι είπε πως μια αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα σήμαινε επιστροφή στους προηγούμενους δημοσιονομικούς κανόνες που δεν βοήθησαν ώστε να προωθηθεί η οικονομική μεγέθυνση και να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Είπε πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ «μας υπενθυμίζει συχνά πως η επίτευξη αυτής της συμφωνίας είναι επίσης θεμελιώδης στη συνολική αξιολόγηση που θα κάνει η ΕΚΤ της κατάστασης της αγοράς».

Η κρατική υποστήριξη και τα επενδυτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της COVID στην οικονομία είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του χρέους πολλών χωρών της ΕΕ πέρα από το τρέχον όριο του 60% του ΑΕΠ που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Με πληροφορίες από CNBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider