Ραγδαία αύξηση στην απαγόρευση παρανόμων ιστοσελίδων τυχερών παιγνίων 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ραγδαία αύξηση στην απαγόρευση παρανόμων ιστοσελίδων τυχερών παιγνίων 
Ο παράνομος τζόγος αυξήθηκε σημαντικά μέσα στο 2022 κυρίως όσον αφορά τα διαδικτυακά παίγνια, κάτι που έχει επισημάνει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων Δ. Ντζανάτος.

Ο παράνομος τζόγος αυξήθηκε σημαντικά μέσα στο 2022 κυρίως όσον αφορά τα διαδικτυακά παίγνια, κάτι που έχει επισημάνει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων Δ. Ντζανάτος. Η «μαύρη» λίστα της Επιτροπής «γιγαντώθηκε» μέσα στο 2023 ενώ εκτοξεύθηκε ο αριθμός των παράνομων sites που εντοπίζονται και παίρνουν … κόκκινη κάρτα ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά οι παίκτες.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων στην Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2022-2023 το 2021 ο αριθμός ιστοσελίδων στις οποίες διακόπηκε η πρόσβαση από την Επιτροπή Εποπτείας – Ελέγχου Παιγνίων ήταν 176 (ιστοσελίδες και ονόματα χώρου) ενώ ο αριθμός αυτός για το 2022 εκτοξεύθηκε στις 1878 ιστοσελίδες και ονόματα χώρου, αύξηση 967%!!

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ κατ’ εξαίρεση των κανόνων για την εύλογη διαχείριση της κίνησης, εφαρμόζονται περιορισμοί στην πρόσβαση σε ιστοσελίδες για συμμόρφωση με τη νομοθεσία ή αποφάσεις δικαστηρίων. Ένας από τους περιορισμούς αυτούς είναι η απαγόρευση παράνομων τυχερών παιχνιδιών μετά από απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η ενημερωμένη λίστα με τις ιστοσελίδες που απαγορεύονται αριθμεί πλέον 5836 ιστοσελίδες (38η έκδοση, στο τέλος Ιουνίου.2023).

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΕΕΕΠ που αφορά την 38η έκδοση του καταλόγου μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου που τηρεί η Επιτροπή έγινε προσθήκη -εγγραφή 816 ιστότοπων - ονομάτων χώρου σε σχέση με την 37η έκδοση που είχε γίνει λίγους μήνες πριν. Αυτό δείχνει τεράστια αύξηση των παράνομων sites αλλά παράλληλα και αύξηση της δραστηριότητας της Ανεξάρτητές Αρχής ώστε να σταματά την δραστηριότητα τέτοιων sites.
Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε η συνεργασία της Αρχής με την εταιρεία MEDIASTALKER LTD με την οποία υπέγραψε σύμβαση για την «εφαρμογή έρευνας και εντοπισμού ιστοτόπων μη αδειοδοτημένης παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων και παροχής στη Διεύθυνση Συμμόρφωσης υπηρεσιών υποστήριξης εντοπισμού μηνιαίως 250 κατ ελάχιστον μη αδειοδοτημένων ιστότοπων και παροχή σχετικών αναφορών και ψηφιακών αρχείων επί των αποτελεσμάτων των ερευνών» που υπεγράφη στις 29 Απριλίου 2022.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τον αποκλεισμό των παράνομων sites γίνεται εκτός από επικαιροποίηση της «μαύρης λίστας» γίνεται κοινοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στα πιστωτικά ιδρύματα και ιδρύματα πληρωμών που είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα καθώς επίσης και στις εισαγγελικές και φορολογικές αρχές.

Στην απόφαση της Επιτροπής για την «μαύρη λίστα» αναφέρεται η διαρκείς ανάγκη αποτροπής της λειτουργίας παράνομων ιστότοπων παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα με στόχο την προστασία του κοινού και των παικτών από τη συμμετοχή σε παράνομα δίκτυα διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών και τη διασφάλιση του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος.

Είναι άλλωστε διαπιστωμένο ότι ο παράνομος τζόγος κοστίζει σημαντικά τόσο στους παρόχους όσο και στο ελληνικό δημόσιο ενώ αποτελεί κίνδυνο και για τους παίκτες που πολλές φορές δεν εισπράττουν τα χρήματα που έχουν κερδίσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τυχερά παίγνια: Αύξηση στα πονταρίσματα πάνω από 33% το πρώτο εξάμηνο του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider