Τα... ορόσημα μέχρι τη ΔΕΘ – Πού θα κριθεί το «καλάθι» της Θεσσαλονίκης

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα... ορόσημα μέχρι τη ΔΕΘ – Πού θα κριθεί το «καλάθι» της Θεσσαλονίκης
Καθώς πλησιάζουμε προς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μπαίνουν στη θέση τους τα κομμάτια του παζλ που θα διαμορφώσουν το σκηνικό υπό το οποίο θα ανακοινωθούν τα μέτρα από τον πρωθυπουργό.

Καθώς πλησιάζουμε προς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μπαίνουν στη θέση τους τα κομμάτια του παζλ που θα διαμορφώσουν το σκηνικό υπό το οποίο θα ανακοινωθούν τα μέτρα από τον πρωθυπουργό κατά την καθιερωμένη ομιλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, η οποία φέτος είναι προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου. Τα περιθώρια για «γενναίες» εξαγγελίες είναι ιδιαίτερα στενά, καθώς μεταξύ άλλων έχουν σε επιστρέψει οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ. Έτσι, το «καλάθι» της ΔΕΘ αναμένεται να είναι μικρό, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από μια σειρά στοιχείων όπως η πορεία της οικονομίας, του πληθωρισμού και των κρατικών εσόδων που θα αποκαλυφθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Το στοίχημα των εσόδων

Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν χθες έδειξαν ότι συνεχίστηκε και τον Ιούλιο, η υπέρβαση του στόχου στα έσοδα από φόρους και αυτό παρά την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που με τη σειρά της μεταθέτει και την είσπραξη της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στα τέλη Αυγούστου. Ειδικότερα τα έσοδα από φόρους τον προηγούμενο μήνα ανήλθαν σε 6.554 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 193 εκατ. ευρώ ή 3% έναντι του στόχου του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο σύνολο τους βέβαια το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 6,270 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, μειωμένο κατά 1,747 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου εξαιτίας κυρίως της μη είσπραξης της τρίτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον προηγούμενο μήνα.

Στα επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 33,768 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,347 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Η υπέρβαση στο σκέλος των εσόδων που είχε καταγραφεί ήδη από τους προηγούμενους μήνες, ήταν αυτή που επέτρεψε και την επέκταση μέτρων όπως το Market Pass και Youth Pass και αν αυτή συνεχιστεί μπορεί να ανοίξει το δρόμο και για άλλες πρωτοβουλίες.

Με την έκδοση του οριστικού δελτίου θα γίνει γνωστή και η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και εκεί θα φανεί και η πορεία των εσόδων από το ΦΠΑ β΄ τριμήνου, τα οποία θα δώσουν και μια εικόνα για την πορεία των εσόδων των επιχειρήσεων μέσα στην θερινή περίοδο. Πάντως το στοίχημα του τουρισμού, τουλάχιστον σε επίπεδο ταξιδιωτών φαίνεται πως κερδίζεται. Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένονται και τα στοιχεία που θα δείξουν το αν ο τουρισμός θα φέρει τα αναμενόμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Η πορεία της οικονομίας

Ειδικής σημασίας είναι η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ που αναμένεται στις 6 Σεπτεμβρίου για την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο και το κρίσιμο σημείο είναι το αν το ποσοστό ανάπτυξης που θα ανακοινωθεί θα βρίσκεται στο πεδίο του 2%. Αν αυτός ο πήχης ξεπεραστεί αυτό θα σημαίνει πως ο στόχος για ανάπτυξη της τάξης του 2,3% στο σύνολο της χρονιάς βρίσκεται πιο κοντά.

Το ζήτημα του πληθωρισμού

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξαγγελίες είναι και η πορεία του πληθωρισμού, καθώς η συνεχιζόμενη ακρίβεια εντείνει τις πιέσεις για επιπλέον μέτρα στήριξης, ειδικά στους πιο οικονομικά ευάλωτους. Στις 31 Αυγούστου ανακοινώνονται τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Αυγούστου στην Ευρωζώνη, και στις 8 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κατασκοπεία» σε τράπεζες και ιδρύματα πληρωμών για προϊόντα και χρεώσεις στους καταναλωτές

Ενέργεια: «Κλειδώνουν» τον Σεπτέμβριο οι πρώτες επιδοτήσεις για παραγωγή προϊόντων «πράσινης» μετάβασης

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ – Τι διεκδικεί η Αθήνα για τις επιδοτήσεις και τα δάνεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider