Γιατί το Eurogroup του Σεπτεμβρίου είναι κρίσιμο για το ελληνικό χρέος και τις αγορές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί το Eurogroup του Σεπτεμβρίου είναι κρίσιμο για το ελληνικό χρέος και τις αγορές
Ιδιαίτερα κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για το δημοσιονομικό status της Ελλάδας. Σημαντικά «ραντεβού» στο ημερολόγιο του οικονομικού επιτελείου και ο Σεπτέμβρης σημειωμένος με το πιο «ζωηρό» χρώμα. Πρόωρη αποπληρωμή GLF, επενδυτική βαθμίδα και νέοι δημοσιονομικοί κανόνες.

Ιδιαίτερα κρίσιμοι μπορούν να χαρακτηριστούν οι επόμενοι μήνες για το δημοσιονομικό status της Ελλάδας, με σημαντικά «ραντεβού» να έχουν επισημανθεί στο ημερολόγιο του οικονομικού επιτελείου και με το Σεπτέμβρη σημειωμένο με το πιο «ζωηρό» χρώμα.

Τότε, αναμένεται άλλο ένα «βήμα» της χώρας με αίτημα προς τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, το οποίο θα εδραιώσει περαιτέρω την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας απέναντι στους δανειστές με άλλη μια πρόωρη αποπληρωμή των υποχρεώσεών της.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, οι οικονομίες της γηραιάς ηπείρου βρίσκονται σε καθεστώς μετάβασης σε νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων, ξεκινώντας με την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης κατά το φετινό έτος και στο 2024, αν και ο χρόνος «έλευσης» του νέου πλαισίου παραμένει ασαφής, δεδομένης της ευρωπαϊκής «ασυνεννοησίας».

Η Ελλάδα, ωστόσο, ακόμα και αν η «ασυνεννοησία» λυθεί με επικράτηση της γερμανικής τάσης δημοσιονομικής πειθαρχίας –με την οποία συντάσσεται και η χώρας μας-, βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση καθώς μέσα σε 2 χρόνια έχει καταφέρει να απομειώσει το χρέος της από το 200% του ΑΕΠ στο περίπου 170% και συνεχίζει να το κάνει με αμείωτο ρυθμό.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από χρόνια περιδίνησης των κρατικών της τίτλων χρέους στα «βάθη» της junk κατηγορίας.

Η πολυπόθητη και πολυαναμενόμενη αυτή εξέλιξη «ξετυλίγεται» σταδιακά με την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και καταλήγει με την Fitch την 1η Δεκεμβρίου, με την Moody’s (15/9) και την S&P (20/10) να μεσολαβούν. Ήδη προηγήθηκαν οι «ανεπίσημες», αλλά ενθαρρυντικές, αναβαθμίσεις από τον ιαπωνικό οίκο R&I και από την γερμανική Scope, με τις αγορές ωστόσο, να δανείζουν την ελληνική οικονομία ως ήδη αναβαθμισμένη στην επενδυτική βαθμίδα, όπως φάνηκε και από την τελευταία έκδοση του ΟΔΔΗΧ.

H διπλή δόση του GLF

Όμως ο Σεπτέμβριος, περιλαμβάνει επίσης στις 15 του μηνός την συνεδρίαση του Eurogroup στο οποίο η Ελλάδα αναμένεται να καταθέσει αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή διπλής δόσης από το GLF, δηλαδή από το διακρατικό δάνειο της περιόδου του πρώτου μνημονίου, και το οποίο ανέρχεται σε συνολική αξία στα 52 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 από καθαρά τεχνοκρατική σκοπιά, αλλά κρίθηκε αναγκαίο σε κυβερνητικό επίπεδο να συμπέσει με την περίοδο ανακοινώσεων των αξιολογήσεων του ελληνικού αξιόχρεου από τους κορυφαίους αναγνωρισμένους οίκους.

Η διπλή αποπληρωμή δε, καθίσταται εφικτή καθώς, όπως έχει επισημανθεί, το ελληνικό Δημόσιο είναι σε θέση να δανείζεται από τις αγορές φθηνότερα έτσι ώστε να μπορεί να προεξοφλήσει το GLF, προσφέροντας μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο μια καλοδεχούμενη «εξυπηρέτηση» στις δανείστριες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Με την στρατηγική αυτή η Ελλάδα γίνεται ολοένα πιο αξιόπιστη ενώπιων κρατών και αγορών, επιτυγχάνοντας τη μείωση του ελληνικού κόστους δανεισμού.

Την ίδια στιγμή, η επικείμενη αναβάθμιση στο investment grade, για την οποία όλα τα βλέμματα πέφτουν σε αρχικό επίπεδο πάνω στην DBRS, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα «απελευθερώσει» τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που διατηρούνται ως αποθεματικό, ήτοι άνω των 38 δισ. ευρώ, γεννώντας νέες δυνατότητες αναφορικά με την εξυπηρέτηση του χρέους.

Τα παραπάνω, αν συνδυαστούν με τις κρίσιμες ημερομηνίες προσεχώς από τις οποίες εξαρτώνται πολλά για την ελληνική οικονομία, γίνεται εύκολα κατανοητό πως το φετινό φθινόπωρο θα είναι... «καυτό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Μπαράζ διασταυρώσεων και χιλιάδες ειδοποιητήρια για... ξεχασμένους φόρους

Χατζηδάκης: Δεν είναι για το θεαθήναι οι έλεγχοι στις παραλίες - Θα επιβάλλουμε τη νομιμότητα

Η νέα κάθοδος των δανειστών στην Αθήνα - Προϋπολογισμός και μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider