Γερμανία: «Γκρεμίστηκε» η αγορά κατοικιών στο α' εξάμηνο του 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: «Γκρεμίστηκε» η αγορά κατοικιών στο α' εξάμηνο του 2023
Τα στοιχεία υπογραμμίζουν μια απότομη πορεία που κυριαρχεί στον τομέα των ακινήτων της χώρας στη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Ισχυρή πτώση κατέγραψε η αγορά κατοικιών στη Γερμανία για το α' εξάμηνο του 2023, σε ένα ακόμα σημάδια των μεγάλων δυσκολιών που καταγράφονται στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικές εταιρείας ακινήτων Bulwiengesa, οι ενάρξεις νέων οικοδομών μειώθηκαν κατά 47% τους πρώτους έξι μήνες, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των δύο τελευταίων ετών, με ακόμη πιο απότομη πτώση 54% στην κατασκευή κατοικιών.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ο όγκος των υπό ανάπτυξη ακινήτων μειώθηκε κατά 1,6% κατά το α' εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, με εντονότερη μείωση στις μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις.

Η ανάπτυξη κατοικιών μειώθηκε κατά 6,7% στις μεγαλύτερες πόλεις και η ανάπτυξη ξενοδοχείων κατά 12,1%, σύμφωνα με την Bulwiengesa.

Αίτημα στον Σολτς για στήριξη πολλών δισ. ευρώ

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν μια απότομη πορεία που κυριαρχεί στον τομέα των ακινήτων της χώρας στη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

«Υπάρχει έντονη επιφυλακτικότητα στην ανάπτυξη έργων», δήλωσε ο Σβεν Κάρστενσεν διευθύνων σύμβουλος της Bulwiengesa.

Η Γερμανία όπως και άλλες χώρες, επηρεάζεται στην αγορά των ακινήτων στο πλαίσιο της αύξησης των βασικών επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες, όπως η σημερινή από την ΕΚΤ. Ο κλάδος αντιμετωπίζει τώρα πτωχεύσεις, ασθμαίνουσες συναλλαγές και πτώση των τιμών.

Η βιομηχανία ακινήτων της χώρας θα ζητήσει από την κυβέρνηση στήριξη πολλών δισ. ευρώ σε συνάντηση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς τον Σεπτέμβριο, ανέφερε το Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Πτώση της ανεργίας το β' τρίμηνο, εν μέσω τουριστικής περιόδου

Λαγκάρντ: Αποφασισμένοι να «σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά του πληθωρισμού» - Ψηλά τα επιτόκια για όσο χρειαστεί

ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας - Στο 2,4% για το β' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider