Γέλεν: Απομακρύνεται ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ - Χρειάζεται μείωση της κατανάλωσης ενάντια στον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γέλεν: Απομακρύνεται ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ - Χρειάζεται μείωση της κατανάλωσης ενάντια στον πληθωρισμό
Η Τζάνετ Γέλεν βρέθηκε στο Παρίσι για μια σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Mειωμένος είναι ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να διολισθήσουν σε ύφεση σύμφωνα με την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, ενώ παράλληλα δήλωσε πως οι περικοπές στις καταναλωτικές δαπάνες πιθανόν να είναι το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για την ολοκλήρωση της εκστρατείας εναντίον του πληθωρισμού.

Σχετικά με την πιθανότητα ύφεσης, η Γέλεν ανέφερε σε συνέντευξή της στο Bloomberg ότι «τα στοιχήματά μου για αυτό, αν μη τι άλλο, έχουν μειωθεί – γιατί κοιτάξτε την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και ο πληθωρισμός πέφτει» .

«Δεν πρόκειται να πω ότι δεν αποτελεί κίνδυνο, γιατί η Fed σφίγγει την πολιτική», είπε, αναφερόμενη στις 10 αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας από τον Μάρτιο του 2022, με πιθανώς περισσότερες να ακολουθούν.

Η τελευταία αξιολόγηση της Γέλεν για την οικονομία των ΗΠΑ ακολουθεί μια έκθεση για την απασχόληση τον Μάιο που έδειξε ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας ξεπερνούν όλες τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Οι κατασκευές κατοικιών και οι λιανικές πωλήσεις τον περασμένο μήνα έδειξαν επίσης εκπληκτική ανθεκτικότητα απέναντι στην επιθετική νομισματική σύσφιξη της Fed.

Επιβράδυνση δαπανών

«Πιθανώς πρέπει να δούμε κάποια επιβράδυνση των δαπανών για να θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό», είπε η Γέλεν σχετικά με την κατανάλωση. Το βασικό μέτρο των αυξήσεων των τιμών, που αφαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, «είναι αρκετά υψηλό», προσέθεσε.

Οι ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός για τον Μάιο αυξήθηκε κατά 5,3% από 12 μήνες νωρίτερα. Η περσινή αύξηση του κόστους στέγασης, η οποία ενσωματώθηκε με καθυστέρηση, ευθύνεται για μέρος αυτής της αύξησης.

Ο γενικός δείκτης ήταν 4% για τον Μάιο, αρκετά χαμηλότερος από το ανώτατο όριο του 9,1% που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

«Ο πληθωρισμός έχει πραγματικά μειωθεί πολύ - και υπάρχουν περισσότερα στα σκαριά», προέβλεψε η Γέλεν, εν μέρει λόγω αναμενόμενων προσαρμογών στην αγορά κατοικίας.

Η συζήτηση περί του 2%

Όσο για την συζήτηση μεταξύ ορισμένων οικονομολόγων σχετικά με το εάν η Fed θα έπρεπε να αυξήσει τον στόχο πληθωρισμού της από το ποσοστό του 2% που είχε υιοθετηθεί σε μια περίοδο ασθενούς ανάπτυξης και επενδύσεων, η Γέλεν σχολίασε ότι μια τέτοια συζήτηση δεν είναι κατάλληλη σε μια εποχή που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγωνίζονται να περιορίσουν την άνοδο των τιμών.

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια υπέροχη συζήτηση για το ποιος θα είναι ο στόχος για τον πληθωρισμό», τόνισε η Γέλεν, «αλλά δεν είναι η ώρα για αυτή τη συζήτηση».

Οι προκλήσεις της Κίνας

Η Τζάνετ Γέλεν βρέθηκε στο Παρίσι για μια σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης - ένα θέμα που αποτελεί προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση.

Το γεγονός δίνει την ευκαιρία στη Γέλεν να αλληλεπιδράσει με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ, ο οποίος επίσης παρευρίσκεται στην εκδήλωση, εν μέσω νέων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου σχετικά με τον χαρακτηρισμό του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ως «δικτάτορα» από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως η Κίνα είναι «πιο εποικοδομητική» όσον αφορά την μακροχρόνια πίεση που δέχεται για ελάφρυνση του χρέους της Ζάμπια, στην οποία το Πεκίνο είναι και ο κορυφαίος επίσημος πιστωτής.

Κατά τη σύνοδο κορυφής του Παρισιού, η Ζάμπια κατέληξε σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους της με τους διμερείς δανειστές, θέτοντας προηγούμενο για τις χώρες που αγωνίζονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η συμφωνία, την οποία είχε προωθήσει η Γέλεν τους τελευταίους έξι μήνες, σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη ανακούφιση που κέρδισε μια αναπτυσσόμενη χώρα στο πλαίσιο του κοινού πλαισίου των G20 φέρνοντας τα παραδοσιακά κράτη- πιστωτές της ομάδας του Παρισιού γύρω από το ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων με την Κίνα και την Ινδία.

Η Γέλεν υπέδειξε το ότι η πρόσφατη δέσμευση της Κίνας στις προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους της Ζάμπιας θα μπορούσε να είναι μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας του Πεκίνου για τη βελτίωση της εικόνας του στη διεθνή κοινότητα σε μια περίοδο σημαντικών εγχώριων οικονομικών κινδύνων.

Οι κινεζικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες μείωσαν τα επιτόκια και υιοθέτησαν μέτρα για να στηρίξουν την αγορά ακινήτων, η οποία έχει υποφέρει από πλεονάζουσα μόχλευση και κατασκευές. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν επίσης όλο και περισσότερο για δημογραφικά ζητήματα, όπως η μείωση του πληθυσμού και το υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων.

«Έχουν κάποιες οικονομικές προκλήσεις και νομίζω ότι θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα διατηρήσουν ένα θετικό κλίμα για ξένες επενδύσεις», υπογράμμισε η Γέλεν. «Έχουν τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα προβλήματα».

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις τα κέρδη της CarMax - Ενισχύεται η μετοχή

Ντε Κος (ΕΚΤ): Θα αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια τον Ιούλιο - «Ανθεκτικός» ο δομικός πληθωρισμός

Οι φόβοι για τα επιτόκια έφεραν εκροές 15 δισ. δολαρίων στα παγκόσμια μετοχικά κεφάλαια

gazzetta
gazzetta reader insider insider