Κρίσιμα για τις κινήσεις της Fed τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμα για τις κινήσεις της Fed τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Τάσεις επιβράδυνσης δείχνουν τα στοιχεία του Μαΐου για τον πληθωρισμό που ταλαιπωρεί τους καταναλωτές τα τελευταία δύο χρόνια. Το ερώτημα, ωστόσο, θα είναι εάν αυτό το «φρενάρισμα» θα είναι αρκετό για να πείσει τους αξιωματούχους της Federal Reserve να σταματήσουν την αύξηση των επιτοκίων.

Τάσεις επιβράδυνσης δείχνουν τα στοιχεία του Μαΐου για τον πληθωρισμό που ταλαιπωρεί τους καταναλωτές τα τελευταία δύο χρόνια.

Το ερώτημα, ωστόσο, θα είναι εάν αυτό το «φρενάρισμα» θα είναι αρκετό για να πείσει τους αξιωματούχους της Federal Reserve να σταματήσουν την αύξηση των επιτοκίων και να αφήσουν την αμερικανική οικονομία να ανασάνει για ένα διάστημα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, που θα ανακοινωθεί σήμερα στις 15:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να δείξει πως ο πληθωρισμός αυξήθηκε μόλις 0,1% τον περασμένο μήνα, κίνηση που αντιστοιχεί σε ετήσια άνοδο 4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones. Εξαιρώντας τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, o Δείκτης Τιμών Καταναλωτή προβλέπεται να αυξηθεί 0,4% και 5,3% αντίστοιχα.

Αυτά τα νούμερα ενδεχομένως να ενθαρρύνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σκεφτούν πως ο πληθωρισμός κατεύθυνεται στη σωστή κατεύθυνση μετά το υψηλό άνω του 9% που άγγιξε τον Ιούνιο του 2022.

Ο πληθωρισμός έχει διανύσει μεγάλη διαδρομή από τότε που ξεκίνησε η άνοδός του την άνοιξη του 2021. Παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία, όπως οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και η υπερβολική ζήτηση αγαθών έναντι των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τα τρισεκατομμύρια που διοχευτεύτηκαν στην οικονομία μέσα από νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, οδήγησαν τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Αφού επέμενε επί έναν χρόνο ότι ο πληθωρισμός δεν θα έχει διάρκεια, τον Μάρτιο του 2022 η Fed ξεκίνησε ένα σερί 10 αυξήσεων στα επιτόκια. Έκτοτε, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταδιακή κάθοδο, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Το report της Τρίτης αναμένεται να είναι αρκετό για να πείσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) να παραλείψουν μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, καθώς αναμένουν τα νέα στοιχεία για την οικονομία και λαμβάνουν αποφάσεις για τη μακροπρόθεσμη πορεία της πολιτικής.

Θα υπάρχουν αρκετές βασικές μεταβλητές που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε στην έκθεση για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Μαΐου.

Μία από αυτές αναμένεται να παρουσιάσει ανωμαλία: ο δομικός πληθωρισμός πιθανότατα θα φανεί πολύ ισχυρότερος από τον κύριο πληθωρισμό, ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, καθώς ο πρώτος λαμβάνει υπόψη λιγότερες μεταβλητές και εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια που τείνουν να μεταβάλλονται πιο έντονα. Η ασυμφωνία είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της σύγκρισης από έτος σε έτος, καθώς περιλαμβάνει μια περίοδο κατά την οποία η βενζίνη προσέγιζε τα 5 δολάρια το γαλόνι στα πρατήρια, ένα φαινόμενο που έκτοτε έχει υποχωρήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξαγορά Activision: Η αμερικανική αρχή ανταγωνισμού ζητά την αναστολή του deal με τη Microsoft

gazzetta
gazzetta reader insider insider