Στην Αθήνα η 56η συνεδρίαση της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Αθήνα η 56η συνεδρίαση της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση, η οποία αποτελεί κορυφαία στιγμή στο ημερολόγιο της CEB, φιλοξενείται φέτος από την Ελλάδα.

Η 56ηth ετήσια κοινή συνεδρίαση της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα. Η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση, η οποία αποτελεί κορυφαία στιγμή στο ημερολόγιο της CEB, φιλοξενείται φέτος από την Ελλάδα. Συγκεντρώνει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Οικονομικών, του Διοικητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και της Ανώτατης Διοίκησης της Τράπεζας, στην Ελλάδα, μία από τις 42 χώρες μέλη της Τράπεζας.

Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της CEB, η οποία δημιουργήθηκε το 1956, γεγονός που καθιστά την Τράπεζα, την παλαιότερη διακρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Ευρώπης, με έμφαση στον κοινωνικό τομέα ανάπτυξης.

Η Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας Ελένη Λουρή-Δενδρινού άνοιξε την κοινή συνεδρίαση με μια κεντρική ομιλία, στην οποία επιβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην κοινωνική αποστολή της CEB και εξέφρασε την προσδοκία της συμβολής της Τράπεζας στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, μεταξύ άλλων σε τομείς όπου η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, όπως η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και χρηματοδοτήσεις που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Η κοινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την υποδοχή της Ουκρανίας στην CEB ως το 43ο κράτος μέλος της, γεγονός το οποίο ο Διοικητής της Τράπεζας χαρακτήρισε ως μεγάλη τιμή. Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός για την αποκατάσταση της Ουκρανίας και Υπουργός Ανάπτυξης Υποδομών Oleksandr Kubrakov και ο Υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Sergii Marchenko παρενέβησαν αμφότεροι στη συνάντηση της Αθήνας μέσω τηλεδιάσκεψης.

Χαιρέτισαν την υποστήριξη της CEB και δήλσαν ότι ανυπομονούν για την έναρξη των εργασιών στην χώρα τους, ιδίως για την ανοικοδόμηση της κοινωνικής στέγασης και την ενίσχυση του τομέα της υγείας.

Η γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić επίσης υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία της τις χορηγίες που η Τράπεζα προσέφερε στους πρόσφυγες από την Ουκρανία και το γεγονός ότι το Στρατηγικό Σχέδιο της Τράπεζας 2023-2027 θα υποστηρίξει την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Ουκρανίας στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, σε σύμπνοια με το Πρόγραμμα Δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Διοικητής της CEB Carlo Monticelli ολοκλήρωσε την έναρξη της κοινής συνεδρίασης ευχαριστώντας την Ελλάδα για τη θερμή υποδοχή της στην Αθήνα, την οποία χαρακτήρισε ως το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Επισήμανε τα βασικά οικονομικά αποτελέσματα μιας επιτυχημένης χρονιάς για την Τράπεζα CEB το 2022, η οποία δημιούργησε πολλαπλά κοινωνικά οφέλη για μεγάλο αριθμό πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι μια σειρά διεθνών κρίσεων πρσέδωσαν στην κοινωνική αποστολή της Τράπεζας CEB επιπρόσθετη επείγουσα σημασία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Διοικητής Monticelli ευχαρίστησε θερμά τα κράτη μέλη για την αφοσιωμένη υποστήριξη και δέσμευσή τους, ιδιάιτερα όσο αφορά την ιστορική συμφωνία τους για το 2022 για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης CEB.

Στα βασικά πρόσωπα της κοινής συνεδρίασης περιλαμβάνονταν επίσης η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CEB Marinela Petrova και η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CEB Miglė Tuskienė. Η κοινή συνεδρίαση συνεχίστηκε όλο το πρωί κεκλεισμένων των θυρών και ακολούθησαν οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου Οικονομικών και του Διοικητικού Συμβουλίου Εξωτερικών κατά τις οποίες εξετάστηκαν προς έγκριση οι χρηματοδοτήσεις νέων έργων υποδομών.

Ομιλίες υψηλού επιπέδου

  • Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας Ελένη Λουρή-Δενδρινού
  • Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić
  • Ο διοικητής της CEB Carlo Monticelli

Το βράδυ πριν από την κοινή συνεδρίαση, στις 8 Ιουνίου, το Βραβείο CEB για την Κοινωνική Συνοχή 2023, το οποίο αναδεικνύει έργα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, κέρδισε η ΜΚΟ Atina από τη Σερβία, για το έργο της για την αποκατάσταση και την υποστήριξη γυναικών και κοριτσιών θυμάτων έμφυλης βίας και εμπορίας ανθρώπων, με επιλαχούσες επίσης τις ΜΚΟ την L'Outil en Main από τη Γαλλία και την ΜΚΟ Humana Nova από την Κροατία. Υπήρξαν περισσότερες από 100 συμμετοχές για το βραβείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider